İktidarın muhalefet uykudayken gece yarısı çıkardığı kanunların içine akla gelmeyecek maddeleri de sokuşturması gibi, FDA da Hıristiyan dünyasının Noel ve yılbaşı tatilinde olduğu şu günlerde 3 ilaca onay verirken araya hiç olmayacak bir ilaç sıkıştırdı.
İşte bu dört ilaç:
JUXTAPİDE
Lomitapide, nadir rastlanan genetik bir hastalık olan ailesel hiperkolesterolemi hastalığının tedavisi için onay aldı.
Kanda çok yüksek kolesterol seviyeleri ile karakterize bu hastalıkta çok erken yaşlarda kalp krizleri görülüyor.
Tedavinin senelik maliyetinin 200 bin-300 bin dolar arasında olacağı tahmin ediliyor.
Bu mevzuda yazacak çok şey var.
TAMİFLU
Grip virüslerine karşı etkili olan oseltamivir, artık en azından 2 günden beri ateş, öksürük, burun akıntısı gibi belirtiler olan 2 haftalık bebeklere de verilebilecek.
Oysa bu ilaç bugüne kadar bir yaşından büyük çocuklara verilebiliyordu.
Üretici firma tarafından 1 yaş altındaki 135 bebek üzerinde yapılan emniyet araştırmaları delil gösterilerek ilacın milyonlarca bebeğe verilmesinin önünü açan bu kararın çok tartışılması gerekiyor.
Bu kadar az sayıdaki bebekte bile kusma ve ishâl gibi ciddi yan etkilere yol açtığı belirlenen bu ilacı bebeklerde kullanmak hakikaten büyük bir cesaret!
VARİZİG
Suçiçeğine karşı bağışıklığı olmayan ve ağır hastalık geçirme riski olanlara verilmek üzere ruhsat alan ilaçta hastalığa karşı koruyucu immunglobülinler bulunuyor.
Hastalık belirtilerinin hafiflemesini sağlayan ilacın daha önce ilk 4 gün içinde verilmesi istenirken bu süre 10 güne çıkarıldı.
Varizig aşağıdaki durumlarda kullanabiliyor:
Bağışıklığı baskılanmış hastalar
Doğuma yakın tarihlerde suçiçeği belirtileri olan annelerin bebekleri
Anneleri suçiçeğine bağışık olmayan 28 haftadan önce doğan ve suçiçeği virüsü alan bebekler
28 haftadan önce doğan veya doğum tartılları 1 kilodan az olan ve virüs alan tüm bebekler
Gebe kadınlar
GATTEX
Etken maddesi teduglutide olan ilaç damar yoluyla beslenmeleri gereken kısa bağırsak sendromu olan hastalar için ruhsat aldı.
Bağırsak mukozasının rehabilitasyonunda rolü olan glukagon-benzeri peptidin rekombinan analogu olan teduglutide, kanser, kolit gibi hastalıklar sebebiyle ince veya kalın bağırsakları kısmen çıkarılmış ve ciddi beslenme bozukluğu olan hastalarda kullanılıyor.
Kimse babasının hayrına çalışmıyor
Seyrek rastlanan ve etkili tedavileri olmayan hastalıklar için ilaç geliştirmek ilaç endüstrisi için cazip gibi görünmeyebilir ama işin aslı hiç de öyle değil.
‘Biz sadece nadir hastalıklar üzerinde çalışıyoruz’ diye hava atan ilaç üreticileri de aslında doğru söylemiyorlar.
Bu çalışmaları elbette ‘babalarının hayrı için’ yapmıyorlar.
Bu hastalıklar üzerinde çalışılırken çok sık görülen hastalıklar için de yeni keşifler yapılabilir, mucizeler yaratan ilaçlar bulunabilir.
Lomitapide ve teduglutide gibi ilaçlar sayesinde sadece kalp-damar ve beslenme bozuklukları tedavisi değil, uzun ve sağlıklı yaşamanın sırlarına ulaşmak da mümkün olabilir.
Aslında bir ilaç olmayan Varizig özel durumlarda hayat kurtarıcı olan bir tedavi yöntemidir.
Oseltamivir’ e gelince
Erişkinlerdeki etkinliği ve emniyeti bile çok tartışmalı iken ve bilim dünyası hükümetleri Roche’ u dava etmeye davet ederken, oseltamivirin 135 hasta ile yapılan araştırmalar delil gösterilerek 2 haftalık bebekler için de uygun görülmesi olacak bir iş değil.
FDA, 3 ilaca onay verirken ‘çaktırmadan’ oseltamiviri de araya sıkıştırarak aklınca bilim dünyasına çalım attığını sanıyor olabilir ama aldanıyor.
Tıbbi fetva kurumu FDA’ nın yılbaşı rehavetinden sonra gereken cevabı alacağına inanıyorum.
KAYNAK
http://www.boston.com/dailydose/2012/12/24/fda-approves-several-new-drugs-including-one-for-high-cholesterol/z12CswtTm4jTxI1YsyNjyN/story.html