Akkuş olarak insanımızı geçmişimizle tanıştırdık mı? Son elli yılda neler yapıldı?
…
Bu mevzuya ileride dönmek üzere soruyu değiştirelim.
Bir yer nasıl gelişir?
Birçok madde sayabiliriz.
Konu başlıkları olarak sıralarsak:
Ekonomik gelişme
Sosyal gelişme
Kültürel gelişme
Bu başlıkları kısaca açıklayalım.
Ekonomik olarak gelişmede öncelik işsizlik sayısını azaltmak olmalıdır. Uzmanların istihdam dedikleri şey yani. İşin teknik boyutuna girmeden basitçe mevzumuza devam edelim.
İşsizlik nasıl çözümlenir?
Kamu ve özel sektöre ait iş yerlerinin artmasıyla.
Mesela gıda, temizlik, hazır giyim, ev gereçleri, inşaat malzemeleri, ısınma, taşıma ve buna benzer işyerlerinin açılmasıyla buralarda çalışanların sayıları da artar. Küçük büyük dükkânların sayıları artırılabilir. Bu durum hem çeşitliliğin artmasına hem de her iş yerinde çalışacak kişilerin artmasına sebep olur ki hem çalışanlar hem de vatandaş istifade eder.
Birden fazla iş yeri açılamaz mı?
Siz düşünün artık.
Böyle bir şeye itiraz eden olur mu? Yani aynı malı satan, aynı işi yapan yerlerin artmasından hoşlanmayan olur mu?
Sanmıyorum.
Böyle şeylere teşebbüs edenler zorluklarla karşılaşır mı?
Karşılaşmaz her halde.
Burayı da geçelim…
Sosyal gelişme bahsi için birkaç cümle yazacak olursak şöyle denilebilir. Senede bir yapılan festivaller sosyal ve kültürel bir faaliyet olsa dahi maksadına uygun olmadığı müddetçe verim alınması mümkün değildir. Maalesef ülkemizde festival denilince bir yerlerden şarkıcı türkücü getirilip milleti eğlendirmek anlaşılıyor. Sanatçı adıyla anılan bu kişilere bir sürü para veriliyor iki saat çalıp söyledikten sonra orayı terk ediyorlar. Hem kimse kalıcı bir bilgiye sahip olmuyor hem de onca para yatırıma dönüşmeden elden çıkıyor. Herkes nasıl eğlendiğini anlatırken, işsizlik aklına gelmiyor o an. Uzun mesele bunu da geçelim.
Festivallerin dışında bazı fikir adamları ilçeye davet edilip sadece çalışanlara değil de halka bir şeyler anlatmış olsa daha isabetli iş yapmış olunur. Böyle özelliği olan kişiler ilçeye davet edilince sanki sadece onların ihtiyaçları varmış gibi öğretmenleri ve çalışanları bir yerde toplanıyor. Maalesef ülkemizin her yerinde hemen hemen aynı oluyor bu işler. Burayı da geçelim…
Kültürel gelişmen değil ilçemizde ülkemizde bile ihmal edilen konu. Ben bir cümle ile geçeyim bari. Çok uzadı. Okuma alışkanlığımız yok gibi zaten.
Bulunduğumuz yer olarak yani Akkuş olarak insanımızı geçmişimizle tanıştırdık mı? Son elli yılda neler yapıldı?
Gelelim ilk soruya:
Sizce Akkuş geri bırakıldı mı?
Siz söyleyin…