Bir süredir ekonomik krizle boğuşan Yunanistan için sağlıkta da alarm zilleri çalmaya başladı.
Kısa adı ECDC olan Avrupa HastalıÖnleme k ve Kontrol Merkezi (European Centre for Disease Prevention and Control) müdürü Marc Sprenger’ in şu sözleri Yunanistan’ daki tablonun ne kadar vahim olduğunu gösteriyor:
“Hastaneler öyle berbat bir durumdalar ki eldiven, önlük gibi temel ihtiyaç malzemelerinin temininde bile güçlükler yaşanıyor. Az sayıda doktor ve hemşire çok fazla hastaya bakmak zorunda, hastanelerin malzeme alacak paraları giderek azalıyor. Temel hijyen kuralları tehdit altında.
İki günlük seyahatimde hastaneleri ve diğer sağlık müesseselerini gezdim gördüm. Tüberküloz gibi çok bulaşıcı hastalığı olanlar gerekli ilaçları alamıyorlar. İlaçlara dirençli tüberküloz tehlikesi çok büyük”.
Sağlık sistemi kanıyor
Yunanistan zaten Avrupa’ nın hastane-enfeksiyonları ve antibiyotiklere dirençli mikroplar bakımından en kötü durumda olan ülkesi. Ekonomik krizden dolayı sağlık harcamalarında yapılacak kısıntıların bu durumu daha da kötüleştirmesinden endişe ediliyor.
Yunanistan sağlık için senede toplam bütçesinin yüzde 5’ inden biraz fazla olan 11 milyar Euro (14.4 milyar dolar) harcıyor.
Hükümet sağlık sisteminin 2 milyar Euro civarında borcu olduğunu ve harcamaların şiddetle kesilmesi gerektiğini söylüyor.
Birçok doktor, hemşire ve sağlık çalışanı işlerini kaybetmiş durumda; çalışanlar ise maaşlarını aylardan beri doğru dürüst alamıyorlar.
Doktorlar tarafından Atina yakınlarında bir hastaneye ekim ayında asılan afişte “Sağlık Sistemi kanıyor” yazıyordu.
Atina Tabip Odasından beyin cerrahı Dr. Panas Papanicolau şunları diyor:
“Hastalar perişan durumda. Birçok hasta hastane koridorlarında saatlerce bekliyor. Temel sağlık malzemeleri bile bulunmuyor. Hastalar evlerine dönüyorlar ama birkaç gün sonra daha kötü bir durumda geri geliyorlar.
Hemşireler eskiye göre 2 misli fazla hastayla ilgilenmek zorundalar. Bir kullanımlık eldivenler birkaç defa kullanılıyor. Enfeksiyon hastalıklarının hızla artması kaçınılmaz görünüyor.
Yakın bir zamanda para iyice azalacak ve ilaç temininde de güçlükler ortaya çıkacak. İlaçlar şu anda kredi ile alınıyor”.
Geçen ay Alman Merck firması kanser ilacı Erbitux’ u Yunan hastanelerine vermeyeceğini bildirirken, hemofili ve tetanos tedavisinde kullanılan kan ürünleri imal eden Biotest isimli firma ise ödenmeyen faturalar sebebiyle geçen haziran ayından beri siparişleri durdurdu.
Dünya Sağlık Örgütü’ nden Roberto Bellini “Yunanistan’ daki hastane enfeksiyonlarının artış oranları kaygı verici boyutlarda. Kaynaklarda ve çalışanlarda tasarrufa gidilmesi, enfeksiyon kontrolünü daha da güçleştirecek.
Kesintilerin nerede yapılacağı nerede yapılmayacağı çok önemli. Orta vadede halk sağlığı ciddi risklerle karşı karşıya. Bunları telafi etmek için tasarruf edilenden kat be kat fazla harcama kaçınılmaz olur.
Yunanistan’ da ekonomik krizden önce de ilaçlara dirençli enfeksiyonlar problemi vardı. Yunanistan Avrupa’ nın en çok antibiyotik kullanan ülkesi idi. İlaçlara dirençli hastalıkların başta gelen sebebi de bu zaten.
ECD, geçen ay Klebsiella adı verilen ve birçok antibiyotiğe direnç gösteren bir mikrobun sebep olduğu enfeksiyonların bazı Avrupa ülkelerinde artmakta olduğunu açıklamıştı.
Gelelim neticeye
Yunanistan’ ın düşmüş olduğu durum bize de tüm dünyaya da örnek olmalı.
Gereksiz ilaç, aşı, tıbbi malzeme kullanımı, tetkikler, tıbbi girişimlerin mutlaka önlenmesi lâzım.
Yoksa bizim de Yunanistan gibi bırakın ilacı, aşıyı, tomografiyi; eldiven, önlük, pamuk gibi en temel ürünleri bulmamız bile imkânsız hâle gelebilir.
Bu alıp başını giden israfın önlenmesinde sadece hükümete değil, doktorlara ve tüm vatandaşlara görev düşüyor.
Yoksa Yunanistan gibi “dövmek” için bile doktor bulamayız!
KAYNAK
http://newyork.newsday.com/news/health/greek-hospitals-staff-failing-to-keep-basic-hygiene-controls-with-budget-woes-1.4294017