Merkezi Ankara’da bulunan Kültür Ajans’ın kurucusu, değerli dostum Prof. Dr. Hayrettin İvgin’den bana ulaşan onlarca kitapdan,yayından biri: 72 sayfalık, Gökhan Soruklu imzalı ‘Senden Sonra’ adlı şiir kitabı.
Önsöz, Hayrettin İvgin hocanın. Bir yerinde: “Gökhan Soluklu’nun elinizdeki ‘Senden Sonra’ adlı bu şiir kitabı, onun ikinci kitabıdır. İlk kitabını ‘Bir Yolcuyum Ben’ adıyla 2010 yılında yayınlamıştık. Şahsen ben, birinci kitaptaki şiirleri ile ikinci kitaptaki şiirleri karşılaştırdım. Gökhan Soluklu’nun şiirlerindeki olumlu gelişmeyi sevinerek gördüm” diyor.
Prof. Dr. Hayrettin İvgin hocanın tespitleri önemli ve doğrudur. Ahlı şair Gökhan, akrostişli şiirden sonra, öteki şiirler başlıyor. Bu şiirlerin isimleri; Oralarda sevdalar, Zalim kadın senden sonra, şeklinde devam ediyor. 8 nci sayfada başlayan “Senden sonra-I” adlı şiir Hayrettin İvgin hocaya ithaf edilmiş. Altı dörtlükten meydana gelen bu şiirden iki dörtlük alarak devam edelim:
Gözlerinle tutukladın, ellerinle uğurladın,
Gecenin en karasına, beni sen yalnız yolladın.
Öğle bir geceymiş ki, bu ne ay var, ne de bir yıldız,
İşte o zaman dünyamda, karanlıklarla başladın.
Gurbette mesken edindim kime ne meyhanesini,
İçiyorum duyuncaya kadar kapanış sesini,
Senden sonra ben, öğle bir hale geldim ki sevdiğim,
Yitirdim içimde en değerli insan sevgisini.
Gökhan Soruklu, kendisiyle barışık. Bu noktada bulunuşu, buradan hareket edişi şiirlerindeki yumuşaklığı ortaya koyuyor. Kırgınlıkları, kızgınlıkları var ama, bu duygular, şiirlerin mısraları arasına fazla girmiyor, yeralmıyor. Bu yüzden, Gökhan Soruklu, ilerleyen yıllarda, şiirimizin meşakkatli yolculuğunda yürürken, ayak sesleri mutlaka duyulacak varlığı mutlaka hissedilecektir.
Uzun, orta ve kısa soluklu şiirleriyle okurlarının karşısına çıkan Gökhan Soruklu, konu seçiminde zorluk çekmiyor. Seçtiği, karar vererek üzerinde çalıştığı, sonra şiirleştirdiği duygularındaki, gelecek endişesi, beklentisi olmayan mısralarında, şiirlerinde olgunluğa doğru açılan pencerelerin sayısının arttığını gördüğümü belirtmek isterim. Kitabın 68. sayfasında yeralan, 07.02.2011 tarihinde kaleme alınan “Benden şair olur mu?” dörtlüğünde bakınız neler söylüyor Gökhan Soluklu:
Sözlerimle birilerini özetlemeyince,
Pencerelerde yollarını gözetlemeyince,
Ben de aynısı duyguları hissetmeyince,
Söyleyin dostlar benden şair olur mu?
GÜNÜN SÖZLERİ
1. Bozulan dostluktan sonraki nefret, meyvelerin en öldürücüsüdür. (G. E. Lessing)
2. Ne kadar çok söylersen karşındaki o kadar az hatırlar. Az söyle de kazancın çok olsun. (Fenelon)
3. Güzel gençler doğanın rastlantı sonucu yaratılmasıdır; güzel yaşlılar yaşlanmasını bilen sanat eserleridir. (Walter Winchell)
4. Suçsuz insanların çoğunu, kendi suçlarından haberi olmayanlar cezalandırır. (Cemil Sena)
KONUK YAZAR