İki türlü şiir sergisi açılabilir, bunlardan birisi; 1 şairin tek başına açtığı şiir sergisidir, birden fazla şairin bir araya gelerek açtığı şiir sergisine ''Karma Şiir Sergisi'' adı verilir. Bir şiir sergisi nasıl açılabilir, biraz bunu gözden geçirelim.
1. Altyapıya İlişkin
Şiir sergisi açmak için ön celikle bir sergi salonuna ihtiyaç vardır, bu salon il-ilçe-kasaba ve köylerde bulunan ve en az 7 gün kullanılmayacak olan 1 düğün salonu olabilir. Bunun dışında belediyenin ayrı bir sergi salonu varsa burası olabilir, bunlar yoksa her hangi bir kuruluşun özel sergi salonu varsa burası olabilir, bazı otel-konfeksiyon vb.gibi yerlerin sanatçıların çalışmalarını sergilemeleri için özel olarak ayırdıkları salonları var. Buralardan bir yer olabilir, bulunduğunuz yerde kütüphane varsa ve sergi salonu mevcut ise burası olabilir, bunların dışında valilik bünyesinde yer alan il kültür ve turizm müdürlüklerinin sergi salonları olabilir. Bunların hiç birisi yoksa, bir ilköğretim-ortaokul-lise'nin boş olan zamanında bir salonu veya sınıfı sergi için kullanılabilir. Bunun için yetkililerden izin alınır, şiir sergisi'nin hangi tarihler arasında açılacağı kararlaştırılır. Salon işi halledildikten sonra, şiir sergisi için çalışmalara başlanır. Bir şiir sergisi en az 7 gün, en çok 15 gün için açılmalıdır. 7 günden az olan şiir sergilerini duyurmak zor olur, 15 günden çok olan şiir sergilerini ise gezen az olur.
2. Zamana İlişkin:
Şiir salonu işi halledildikten sonra sıra şiir sergisinin açılacağı tarihleri, adresi. Kimin şiirlerinin sergileneceği haberinin etrafa duyurulmasına gelir, bunun için öncelikle gazete-dergi-web sitesi-blog-grup-radyo-tv sahiplerine vb.gibi kişilere öncelikle duyurulmasında fayda vardır, bunlar haberi okuyucuya duyuracak kişilerdir. Büyük gazetelerin muhabirlerine de olay duyurulmalıdır, zira hemen hemen bütün gazetelerin kültür ve sanat sayfaları bulunmaktadır. Bunlardan ayrı olarak en az 100 adet davetiye bastırılarak sergiden önce şiir sergisine ilgi duyabilecek kişilere ulaştırılmalıdır, bu konuda bilgi isteyen veya röportaj talebinde bulunan gazete-dergi-radyo-tv-blog-web sitesi sahiplerine de gerekli bilgiler anında verilmelidir. Davetiyeler ise il-ilçe-kasaba ve köyde bulunan resmi daire müdürleri başta olmak üzere, okul müdürü ve öğretmenlere öncelikle verilmelidir. Şair veya şairler tanıdıklarına da davetiye dağıtmalıdırlar, davetiye sayısı her şair dağıtabileceği kadar bastırmalıdır. Davetiyeler sergiden en az 1 hafta önce dağıtılmalıdır, geç verilen davetiye kişilerin plan yapmasını zorlaştırır.
3. İkrama İlişkin:
Şiir sergisi açılırken ziyaretçilere dağıtılmak üzere yeteri kadar meşrubat, plastik bardak ve kuru pasta tedarik edilerek güzel bir servisle ziyaretçilere ikram edilmelidir. Yeteri kadar su bulundurmalıdır, çöpler anında toplanarak etraf temiz tutulmalıdır.
4- İçeriğe İlişkin
Bir şair şiir sergisi'ni tek başına açacaksa sergi salonunu dolduracak kadar şiiri sergilemelidir, bunun için şiirlerini bilgisayardan A-4 kağıdı üzerine en az 10 punto ile yazmalıdır. Daha küçük harfle yazması okunmamasına yol açar, yeteri kadar şiiri yazıcıdan çıkardıktan sonra bunları sergi salonu'nun tahta kısımlarına köşelerinden raptiye ile tutturarak asabilir. Asarken şiirlerinin yerden 1 metre yüksekte, 2 metreden altta olmasına dikkat etmelidir. Bu alan hemen hemen herkesin göz hizası sayılır, altta veya yüksekte olan şiirlerin okunması ve görülmesi ziyaretçiyi yorar. Bir şair şiirlerini böyle astıktan sonra sergi salonunda varsa camlı masa altlarına da koyabilir, masalara estetik görünecek şekilde 4 şiir konabilir. Sergi salonunda ayaklık varsa şiirlerin bir kısmı buralara asılabilir, şairin şiiri az ise şiirlerini 35×50 veya 50×70 ebatındaki renkli kartonlara düzgün bir şekilde yazarak sergi salonunun dolu dolu görünmesini sağlayabilir. Salonun ve şiirler arasına çiçek saksıları konarak salonun zengin bir görünüm alması sağlanabilir, bez veya ağaç pano üzerine yazılmış şiirler varsa bunlar içinde yer ayarlanabilir. Renkli fotokopi makinalarından şiirin yanına resim-fotoğraf ilave ettirilerek 35×50 ebatında karton çıktı alınarak şiirler sergilenebilir veya bazı şairlerin yaptığı gibi çok önceden şiirler bu şekilde tablo ile her tarafa asılabilecek şekle getirilerek pratik bir şekilde çivi ile veya hazır asılacak bölümlere şiir tabloları kısa sürede monte edilebilir.
5- Toplu Şiir Sergileri:
Şiir sergisi birden fazla şair tarafından açılacaksa salon açılacak şair sayısına bölünür, örnek olarak giriş kısmı kapı olan ve 3 tarafı 5'şer metre olan bir sergi salonunu ele alalım. 3 şair sergi açacaksa, bir kişiye 5 metrelik yer düşmektedir.
şair burada sergi açacaksa her şaire 2.5 metrelik yer tahsis edilmelidir. Yerlerin ayrı olduğu belli olacak şekilde ayarlanmalıdır, her şair kendi bölümünün üzerine çiçekçilere büyük harflerle ismini yazdırarak şiirlerinin en üstüne asabilir. Harflerin hepsinin aynı hizada ve aynı büyüklükte olması estetik görünmesi açısından faydalıdır, bunun sergi açacak şairler arasında görüşülmesi daha uygun olur. Şairler bu arada bir A-4 kağıdına ressamlar gibi kısa biyoğrafilerini ve yanına vesikalık fotoğraflarını yazarak şiirlerinin olduğu bölüme bunu asabilirler, hatta gazete-dergi gibi yerlerde yayınlanan şiirlerinin yayınlandığı sayıları teşhir etmeleri de ilgi çekici olur. Değişik şairlerle çekildikleri fotoğrafları, bir sahnede şiir okurken çekildikleri fotoğrafları. Bir yerde konferans verirken çekildikleri vb. fotoğrafları açıklamalı bir şekilde şiirlerinin yanına asabilirler. Bunun için 1 karton üzerine yapıştırılacak fotoğrafın altına kalın yazan renkli kalemlerle açıklama yapabilirler.
Devamı Yarın…