Anadolu Basını içerisinde, bir elin parmaklarını geçmeyen ‘Çınar’ olarak kabul ettiğimiz gazetelerden biri, 06 Eylül 1924 tarihinde kurulan, gururla yayınlamaya devam eden ‘Bartın’ Gazetesi bugün sütun konuğum.
88. yıl içerisindeki yayınlarıyla, gurur kaynağımız olan Bartın Gazetesinin Sahibi, Genel Yayın Yönetmeni ve Sorumlu Yazı İşleri Müdürü: Esen Aliş.
Bartın Gazetesinin 3.676.77,78,79ve 3680 sayıları masamda. Bu sayıların sayfalarında bir gezinti yapacağım, tespitlerimi aktarmaya çalışacağım efendim:
4 büyük sayfalık ve birinci hamur kağıda basılan ‘Bartın’ Gazetesindeki haberler, ağırlıklı olarak yerellerden oluşuyor.
Bu satırların yazarının zaman zaman Bartın Gazetesinde yazdığını kaydederek, sayfalardaki imza sahipleri üzerine bir göz atalım: Erkan Aşcıoğlu, Tarık Çıtak imzalarıyla karşılaşıyoruz masamdaki sayılarında Bartın Gazetesinin. Bu imzalardan:
1-Osmanlı döneminde mesleklerin değişik isimleri ve özellikleri vardır. 1800’lü yıllarda yayınlanan belde ve esnaf işleri ile ilgili Pazar ve Sanayi Erbabı Beyanında başlıca şu meslekler ve özellikleri yer almaktadır: Habbazan-Ekmek satan fırıncı, Kasaban-Kasaplar, Tabbahan-Aşçılar, Lokantacılar, Oduncular, Hayyatan-Terziler (Erkan Aşçıoğlu)
2-Kıvrıla kıvrıla akar ırmağın,
Götürür gönlümü Karadeniz’e
Suların ilahi diyorlar sana
O çifte koyların hayattır bize (Bartın’ım-Tarık Çıtak)
3- Karikatürce başlığıyla, önemli ve anlamlı çizgileriyle, değerli dostum Hikmet Aksoy’un güncel karikatürleri.
Bartın Gazetesi sayfalarında en çok etkilendiklerim arasında, fotoğraflarıyla verilen, vefat, anma yıldönümü haberleri duyurularıdır. Burada, vefa vardır, burada özlem ve hatırlama vardır. Temmuz 2008’de 464 sayfayla yayınladığım “Mezarlık Kültürümüzden Örnekler” adlı kitabımın, “Vefat Başsağlığı ve duyuru ilanları” bölümünde yer alanların bir kısmını Bartın Gazetesi sayfalarından seçtiğimi hatırlıyorum.
Şimdi, masamda bulanan Bartın Gazetesi sayfalarından seçtiğim bazı başlıklardan söz etmek istiyorum.
Şimdi masamda bulunan Bartın Gazetesi sayfalarından seçtiğim bazı haber başlıklarından sözetmek isiyorum:
– Bartınlı Rumlar unutmuyor/Halkın en çok faydalandığı ve sevdiği İnkumu çay bahçeleri yıkılıyor mu?/Bartın’da yetişen işadamı Halil Çakır, 2 Atatürk heykeli armağan etmek istiyor/Edebiyat günleri farklı/2 Banka caddede yer alıyor,
– Bartın nüfusuna kayıtlı ünlü romancı ve şairimiz, gazetemiz yazarı Rıfat Ilgaz’ın vefatının 19. yılında saygıyla anıyoruz/Bartın, Avrupa Birliği Bakanlığının belirlediği 20 il içinde/Türkiye’nin havacılık ve uzay birimleri alanında ilk ihtisas üniversitesi olan Türk Hava Kurumu üniversitesi kuruluyor,
– Doğalgaz 2013 ilkbaharında/SBS’de Bartın birincisi Gülpembe’den/Üniversite giriş LYS’de Türkçe Sosyal puanlarda, Bartın Türkiye birincisi /Ömer tepesindeki 20 dönümlük karayolları arazisi Adliyemize verilmeli / İstikbal göklerde ve Bartın’daki. Türk Hava Kurumu Üniversitesi’ne yer tahsisi tamam vd.