Bu güne kadar cybersapience ( bilgiötesi ) toplumuyla ilgili hayli yazı kaleme aldık. Temel noktalarda hala eksik bıraktığım konular var. Bunlardan birisi de, cybersapience bilgi ötesi topluluğunda mesleklerin durumudur.
Evet ne olacak bu mesleklerin hali. Aslınde bir şey olduğu yok mesleklere. Oldukları yerde duruyorlar, tıpkı canlı organizmalar gibi, doğuyorlar, büyüyorlar ve miadları dolduktan sonra da olduğu yerde ölüyorlar.
Şimdi bunlardan bir yelpaze yapabiliriz. Bazı karşılaştırmalarım tam oturmamış bazıları komik veya gülünç bazıları da isabetli olabilir. Kabaca bir eşleştirme yaptım.
Prekapitalist (Sanayi Öncesi) Toplumda Meslekler / Bilgi Ötesi Toplumunda Meslekler:
Bitirimler \ Varlık Yönetmenleri
Tellallar \ Çağrı Merkezi Yöneticiliği
Tulumbacı \ Yangın güvenlik yönetmeni
Zahireciler \ Veri tabanı uzmanları
Kelepirci \ İş Geliştirme Uzmanlığı
Kalaycı \ Ürün tasarım desinatörleri
Çıkrıkçı \ Fiber Optik uzmanları
Çerçibaşı Tester Optimizörleri
Nalbant \ Oto aerodinamik anazistler
Hamallar \Lojistik / Kargo Yöneticileri
Katipler \ Scanner Data uzmanı
Fedayi \ Hologram Güvenlik Yönetmenleri
…
Bunlar epey uzatılabilir. Bu listeyi zaman içinde biraz daha artırdığımda yazılarımın yayınlandığı dijital ortamlarda güncelleme yapılacaktır. Kağıt basıdan okuyan okurlarım dijitaldan takip ederler.
Yalnız en önemli konu, mesleklerin icrasında zaman kullanımı ve mekan kullanımıdır. Şimdi bunu ele alalım.
Modern insan kaynakları yönetiminin ve toplam kalite yönetiminin bütün dünyada yaygınlaşmasıyla ortaya çıkan esnek çalışma sistemi şirket tabanlı olmaktan meslek sahibi çalışan tabanlı olmaya doğru kayacaktır. Yani esnek çalışmayı kartelleşmiş dev şirketler resmi bir çalışma sistemi olarak kabul edecekler, buna ilave olarak çalışan kişiler kendi esnek çalışma programlarını kendileri yapacaklar ve bu programlarda da fazlaca bir değişiklik olmayacaktır. Çünkü bilgi ötesi toplumda zaten her şey programlanmış ve aşırı rutin bir hayattır.
Meslekler, prekapitalist toplumlarda ve sanayi toplumlarında işyerlerinde fabrikalarda veya minik imalathanelerde ircaa edilirken, bilgiötesi toplumunda iş mikro parçalara ayrılabildiğinden bir kısmı işyerinde bir kısmı ofishome larda bir kısmı da ulaşım kabinlerinde gerçekleştirilecektir. Yalnız bilgi toplumu ile bilgi ötesi toplumu arasında elli yıllık bir geçiş süreci yaşanacak ki, bu zaman diliminde insanların iş amaçlı yer değiştirmeleri (yolculuk yapmaları) oldukça fazla zaman alacaktır. Çünkü kentsel mekanlar gittikçe genişlemekte, dünkü sayfiye yerleri bugünlerde hızla moleküler sanayi alanlarına dönüşmeye başlamıştır. Toplumun varlıklı kesimleri artık rahat etmek için veya ikamet etmek için çok daha uzaklara doğru açılmak zorunda kalacaklardır.
Bütün bunları dile getiriyorum getirmesine de bana sorsanız o zaman diliminde hayatın tadı ne kadar olacak diye. Şunu söyleyebilirim, Hormonlu domatesi yemekten on kat daha fazla yavan olacaktır.
Aydınlık yarınlar mutlu pazarlar dileğiyle.
Not:
Bu sitede yayınlanmakta olan yazılar http://www.yazarport.com , http://www.gunesgazetesi.net http://www.kamudanhaber.com http://www.bilgievreni.com , http://www.siyasalforum.net http://www.gercekgazete.web.tr www.radyobrt.net ile, Gerçek Gazete, Halkın Sesi, Güney Marmara Yaşam ve Fatsa Güneş gazetelerinde yayınlanmaktadır. Yazarın izni olmaksızın başka hiçbir yayın organında kaynak veya dipnot göstermeksizin kısmen veya tamamen alınamaz, çoğaltılamaz.