Bu Vatan Kimin? Şairi, Yazar Orhan Şaik Gökyay Anısına 8. Kitap
Orhan Şaik Gökyay adının, “Bu Vatan Kimin?” şiiriyle özdeşleştiğini biliyoruz. Çocukluk yıllarımızdaki ders kitaplarında yeralışı, ezberleyip, bağıra bağıra söylediğimiz, gururlandığımız ünlü ve milli şiirle göğsümüzün kabardığını,gözlerimizin yaşardığını hatırlamayanımız var mıdır?. Bence yoktur.
Orhan Şaik Gökyay adına verilen şiir ödüllerinin 8 ncisi gerçekleştirilmiş. Ayrıca Samsun 19 Mayıs Üniversitesinde düzenlenen Orhan Şaik Gökyay konulu Panelde ortaya konulanlar da 120 sayfalık kitap içerisinde yeralmış. Nail Tan-Kudret Ünal imzalı kitabın, merkezi Ankara’da bulunan Kültür Ajnas yayınlarının 161 ncisi olarak günyüzü gördüğünü hatırlatarak devam edelim efendim:
İçindekiler bölümüne, sayfalarına bakıyoruz: Önsöz Nail Tan imzasının taşıyıcısı. Birinci Bölümde, 2010 Yılı Orhan Şaik Gökyay ödülünden sözediliyor. Bu ödülün Fazıl Bayraktar’a verildiği anlatılıyor. Araç’ta düzenlenen tören sırasında konuşmacılardan, konuşmalarından bölümler naklediliyor ilgili sayfalarda.
2011 yılında Orhan Şaik Gökyay şiir ödülünün Aşık Nuri Çırağı ile, Halk Ozanı İsmail İpek’e verildiği hatırlatılıyor. AKM’deki törende yapılan konuşmalar, konuşmacıları itibariyle naklediyor.
Üçüncü bölümde ise, Samsun 19 Mayıs Üniversitesinde Orhan Şaik Gökyay konulu panel hakkında, konuşmacıları itibariyle verilenler dikkat çekiyor.
Sekiz yıldır, Orhan Şaik Gökyay Şiir ödüllerinin kesiksiz düzenlenmesi, sonuçlarının törenlerle sahiplerine ulaştırılması ve paneller düzenlenmesi konusundaki, sabır ve gayretlerden dolayı Nail Tan ve Kudret Ünal hocalarımızı kutluyor, sevgi ve saygılarımı sunuyorum. Vefa, kadirbilirlik bu olsa gerek!..
Kudret Ünal hocanın, 19 Mayıs Üniversitesindeki toplantıdaki açış konuşması, kitabın 32 nci sayfasında başlıyor. 35 nci sayfaya geldiğimizde, Kudret Ünal hoca şöyle devam ediyor:
“Orhan Şaik Gökyay Halk Edebiyatımızın dilini ve sözünü, özünü çok iyi bilirdi. İşte bu özellikleri çok iyi belirten il şiirini sunuyorum” (Gurbet, adlı şiir altı dörtlükten, Karmakarışık adlı şiir 7 ayrı dörtlükten meydana geliyor) Biz ilk şiirin iki dörtlüğünü alıyoruz aşağıya:
Beni koyup giden cefacı dilber,
Koyduğun yerlerde duramıyorum;
Beni de alsaydın n’olur beraber,
Derdimi kimseye veremiyorum.
Çıksam şu dağların yücelerine,
Eş olsam gurbetin gecelerine,
İmrenir dururum nicelerine,
Bir ben mi murada eremiyorum?.
GÜNÜN SÖZLERİ:
1. Üç kişiye acı: Cahiller arasındaki âlime, zenginden fakir düşene, hatırlıyken itibarını kaybedene (Ertuğrul Gazi)
2. Acı çekmek kaçınılmazdır; acılardan yakınmak ise kişinin kendi seçimidir (Art Clanin)
3. Hayatını, ileride sana acı çektirebilecek hiçbir şeyi katma! (Emile Zola)
4. Istırap çekerek çok şey öğreniyorum (Goethe)