Amerika’ nın meşhur tıbbi fetva kurumu FDA, biberon ve çocukların plastik bardaklarında bisfenol A (BPA) kullanılmasının yasaklandığını açıkladı.Bu FDA tarafından çok geç alınmış ve üstelik de “mânasız” bir karar; çünkü fabrikalar bu tür ürünlerde BPA kullanılmayı bu yasaktan çok önce terk etmişlerdi.
İşin ilginç tarafı buna benzer kararları daha çok tüketici örgütlerinden gelen itirazlar üzerine alan FDA, bu sefer Amerikan Kimya Birliği’ nden gelen istek üzerine harekete geçmiş.
FDA sözcülerinden S. Immergut “Bu yasağın FDA’ nın BPA hakkındaki görüşlerinin değiştiği mânasına gelmediğini, erişkinlerin yiyecek ve içecek kutusunda bulunan BPA için geçerli olmadığını” söylemiş.
Ben bu işten bir şey anlamadım
FDA, sanki mühim bir karar almış gibi hava atıyor ama zaten artık hiçbir üretici biberon ve bebek beslenme bardaklarına BPA koymuyor.
2008’ de BPA’ nın emniyetli bir kimyasal olduğunu açıklayan FDA 2010’ da ise insan sağlığına olan etkilerinin olabileceğini kabul etmeye başladı.
İnsanın aklına şu sorular geliyor:
FDA’ nın BPA’ nın güvenilirliği hakkında endişesi yoksa neden böyle bir karar almış olabilir?
FDA bilimsel verilere göre karar veren bir kurum mudur, yoksa onun bunun isteğini onaylama makamı mıdır?
Ben cevap bulamadım.
Gelelim neticeye
Ben bu yasaktan şunları öğrendim:
BİR: Zararlı olduğuna inanmadığı bir maddenin kullanımını yasaklayan “cesur yürek” FDA’ yı tebrik ediyorum.
İKİ: Kimya endüstrisi çok güçlü ve etkili bir sektördür; dolayısıyla FDA’ nın onların işine gelmeyecek veya istemedikleri bir karar alması olacak bir iş değildir.
ÜÇ: Kimya endüstrisinin isteğinin esas amacı bu sayede tüketici gruplarının güvenini kazanmak ve BPA’ nın diğer yiyecek ve içecek kaplarında yasaklanmasını önlemektir.
“Bakın BPA’ nın yasaklanmasını kendimiz istedik. Bizim için önemli olan sizin sağlığınızdır.” diyecekler.
Bu arada hatırlatalım ki Amerikan Kongresinin bazı üyeleri BPA’ nın gıda ile teması olan tüm ürünlerinde yasaklanması için çaba sarf ediyorlar.
DÖRT: FDA, bir iki sene sonra “BPA tüm yiyecek ve içecek kaplarında yasaklanmalıdır” şeklinde bir karar alırsa şaşırmayın.
BEŞ: Bu, “hiçbir işlevi olmayan karar” FDA’ nın nasıl maniple edildiğinin de ispatıdır.
Hadi gelin de FDA’ nın aldığı kararlara güvenin!
KAYNAK: http://www.nytimes.com/2012/07/18/science/fda-bans-bpa-from-baby-bottles-and-sippy-cups.html