Saygıdeğer okurlar, büyük çoğunluğumuz benim işin görülsün gerisi önemli değil anlayışıyla hayata dair kuralları hiçe sayarak yaşamayı alışkanlık haline getirdiğimiz için, başımıza trafik Kazası başta olmak üzere bir olumsuzluk geldiğinde, alelacele başvurduğumuz tıp fakültelerinde, resmi ve özel hastanelerde nasıl davranacağımızı bilemediğimiz den dolayı yasal hakkımız olan tedavi hizmetlerinden faydalanmakta güçlük ve sıkıntı çekiyoruz.
Hâlbuki okuyan bir toplum olsak bizlerin sağlıklı geleceği için onlarca emek harcanarak çıkarılmış kanunlardan biri olan 2918 sayılı Karayolları trafik kanununun trafik kazası yapan ve yaralanan kişilerin tedavi olmak için başvurduğu hastanelerde tedavisini yaptırdığı gibi tedavi masraflarını devletin karşıladığını bilir.
Okuyup öğrenmediğimiz için çıkarılan yasaların bizler için ne anlam ifade ettiğini bilmiyoruz. Bu nedenle boş kaldığımızda gecenin geç saatlerine kadar TV izleyeceğimize ya da aylak aylak gezeceğimize elimize geçirdiğimiz hangi kitap olursa olsun okuyalım ve kendimize yetecek kadar bilgi sahibi olarak hayatımızı devam ettirelim.
Okuyan bilir, okumayan yasaları hayata dair kuralları ve trafik kazası geçirdiğinde 2918 sayılı karayolları trafik kanununun sorgu sual etmeden yaralıyı tedavi ettirdiği halde bütün tedavi giderlerini sağlık bakanlığının karşıladığını bilmez.
25.02.2011 tarihli ve 27857 sayılı Resmi Gazete’de yayımlanarak yürürlüğe giren 6111 sayılı Bazı Alacakların Yeniden Yapılandırılması ile Sosyal Sigortalar ve Genel Sağlık Sigortası Kanunu ve Diğer Bazı Kanun ve Kanun Hükmünde Kararnamelerde Değişiklik Yapılması Hakkında Kanunun 59’uncu maddesi ile 2918 sayılı Karayolları Trafik Kanununun yeniden düzenlenen 98’inci maddesinde; “Trafik kazaları sebebiyle üniversitelere bağlı hastaneler ve diğer bütün resmî ve özel sağlık kurum ve kuruluşlarının sundukları sağlık hizmet bedelleri, kazazedenin sosyal güvencesi olup olmadığına bakılmaksızın Sosyal Güvenlik Kurumu tarafından karşılanır”. Yine aynı Kanunun Geçici 1’inci maddesinde; “Bu Kanunun yayımlandığı tarihten önce meydana gelen trafik kazaları nedeniyle sunulan sağlık hizmet bedelleri Sosyal Güvenlik Kurumu tarafından karşılanır.” şeklinde düzenleme yapılmıştır.
Saygıdeğer okurlar bunu biz değil Yüce parlamento çatısı altında görev yapan milletvekillerimizin gece gündüz demeden çalışarak yürürlüğe giren 2918 sayılı karayolları trafik yasası diyor. Bütün vatandaşların kanundan kaynaklanan hak ve menfaatlerini bilmeleri, bilmediklerini yazılı, görsel ve işitsel basın aracılığı ve hatta boş zamanlarında okuyarak öğrenmeleri en tabi haklarıdır
Bu nedenle insani görevimiz gereği yazılarımızın büyük çoğunluğunda insanlarımızın okuyarak öğrenerek hayatını ona buna boyun bükmeden adam gibi sürdürmelerini salık veriyoruz. Çünkü kimin başına nerede ne zaman ne geleceği belli değil. İşte bu yüzden herkes okuyarak kendini yetiştirsin ve cehaletten kurtularak resmi ya da özel bütün ilgililerin karşısında boynu bükük kalmasın başı dik dursun diye çenemizi patlatıyoruz.
Hepimiz hayatımızın belli dönemlerinde isteyerek ya da, zaruret nedeniyle seyahat etmek durumundayız. Elin oğlu seyahat ederken dahi kitap dergi, gazete eline ne geçirirse onu okuyor. Okuduğu için yasadan kaynaklanan hakları başta olmak üzere çok şeyi öğreniyor. Ve hayatı bilerek yaşadıkları için resmi özel hiçbir yerde boynunu bükmüyor ve başı dik yaşıyor.
Bizde okuyan ve öğrenen toplumlar gibi okuyup başta anayasadan kaynaklanan insanca yaşama hakkımız başta olmak üzere bütün vatandaşlık hakkımızı öğrenerek başımıza bir hal geldiğinde ilgili kurum yetkilileri karşısında boynumuzu bükmek yerine, başımız dik durarak öncelikle sağlığımız dahil bütün işlerimizi adam gibi görelim ve gördürelim diyor, saygılar sunuyorum.
Ahmet Yenin
Okuyan Toplum Olsak Biliriz!