228 Kurs Merkezi, 181 Branş, 216.000 Kursiyer, 1.400.000 Mezun; sanki bir üniversite mübarek! İşlev, kapsam olarak üniversiteden de öte bir hizmet. Tamamen ücretsiz vekursun şartlarını yerine getiren herkese “Sertifika” ve hatta mezuniyet sonrası iş imkanları… daha ne olsun, var mı dünyada böyle kaliteli ve kapsamlı başka bir kurs?
Bu sene 15’cisi düzenlenen ve 2 hafta süren İSMEK Genel Sergi ve Festivalinin dolu dolu geçtiğini gözlemledik. İBB Başkanı Sayın Kadir Topbaş ve bürokratlarının açılışını yaptığı Festivali sürpriz bir ziyaretle Başbakanda gezdi.
Sergide; resimden takı tasarımına, ebrudan telkariye, minyatürden desen tasarımına, kumaş boyamadan model gemi yapımına, web tasarımdan cilt bakımına, fotograf çekiminden kısa fil yapımcılığına kadar toplam 28 alanda, 181 branşta, bir yıl boyunca üretilen ürünlerden seçme eserler yer aldı. Bugüne kadarki mezun sayısı 1 milyon 400 bine ulaşan, 2011- 2012 eğitim dönemindeyse 216 bin kişiye eğitim veren İSMEK, kursiyerlerinin el emeklerini sergileyerek bu yıl da İstanbullulara görsel bir şölen yaşattı.
Haliç’in sükunetinde, Eyüpsultan’ın manevi havası altında, Feshane gibi tarihi binanın içinde, şık tasarımlarla dizayn edilmiş stantların arasında ailenizle serin serin gezerken, el işi göz nuru harikulade çalışmaları inceliyorsunuz.
Sergiyi ziyaret eden İstanbullular, bazı branş stantlarında kurulan atölyelerde düzenlenen canlı performansları izleme fırsatı da buldular. Ziyaretçiler, sözgelimi “Yiyecek ve İçecek Hizmetleri” alanında ara sıcaklardan, soğuk mutfağa, pastacılıktan, Osmanlı mutfağına kadar pek çok lezzetin yapım aşamasına tanıklık etti. Sergide aynı zamanda bir “Satış Merkezi” de yer aldı. İSMEK kursiyerlerine ait ürünlerin bulunduğu bu satış merkezi sayesinde kursiyerler, ürünlerini kazanca dönüştürme fırsatı da yakalamış oldular.
İSMEK 15. Genel Sergi ve Festivali boyunca aralarında Koreograf Uğurkan Erez, Modacı Erol Albayrak, Sanatçı Onur Şan, “Para Durumu” isimli televizyon programının sunucu ve yapımcısı Özlem Denizmen gibi alanlarında başarılı isimler de seminerler verdiler. Etkinlikler kapsamında ayrıca, Türk Sanat Müziği, Türk Halk Müziği, Klasik Batı Müziği konserleri, müzik ve şiir dinletileri de düzenlendi. Bu etkinlikler, her sene, herkese açık ve ücretsiz olarak gerçekleştiriliyor.
Festival kapsamında önemli bir sempozyuma da ev sahipliği yaptı. “Hayat Boyu Öğrenme Kültürü ve Mesleki Eğitim” konulu sempozyuma katılım ise uluslararası düzeyde gerçekleşti. Verdiği yetişkin eğitimleriyle ülkemizde ve dünyada model olarak kabul edilen İSMEK, sempozyumda “Hayat Boyu Öğrenme Kültürü ve Mesleki Eğitim” konusunu irdeledi. İSMEK bu etkinlikle diğer ülkelerin bu konuda nasıl çalışmalar yaptığını inceleme imkânı bulurken, aynı zamanda kendi modelini de tanıtmış oldu.
Bu seneki Festivalde bir ilk daha gerçekleştirilerek, “Yazım Atölyesi”ne yani Yazarlık Okulu'na giden Öğrenci/yazarlarının çıkarmış oldukları kendi kitaplarını imzaladılar.
16-17 Haziran tarihlerinde, gün boyu; kurs hocası Şeref YILMAZ , bendeniz Mehmet BALLI, Sevda KIDEYŞ ve Fatma ATICI yeni çıkan kitaplarını İSMEK ziyaretçilerine imzaladılar. Yoğun ilgi gören “İmza Günü” saatini aştı ve kapanışın son anlarına kadar sürerek büyük ilgi topladı.
Gördük ki, böylece İSMEK, Sanattan Kültür ve Edebiyata önem vererek, hayatın bir çok alanına yönelik hizmet üreterek; sanatkar, sanatçı, yazar vb. bir çok dalda meslek sahibi insan yetiştiriyor olması, kendi alanında bir ilki başararak, adeta dünyanın en büyük Üniversitesi konumuna geldi. Kutluyoruz. Destekliyoruz. Mehmet ballı / 2012