Yakın zamana kadar, trafik denetimleri, trafik polisleri aracılığıyla yapılıyor ve bu polisler 2000 li yıllara kadar sadece gözle ve en fazla radar cihazıyla hız denetimi ve alkolmetreyle alkol denetimi yapıyorlardı.
Aradan geçen zaman içinde teknolojinin de hızlı gelişmesi sonucu trafikteki denetim sistemi, trafik polisi odaklı olmaktan, teknoloji odaklı olmaya doğru gitmektedir. Denetim süreci, tek veya ikili üçlü boyuttan çoklu denetim uygulamalarına doğru gitmektedir.
Denetim Türleri:
1. Hız denetimleri
2. Trafik kuralları denetimleri (kırmızı ışık ve parklanma ihlalleri denetimi
3. Yasak madde denetimleri
4. Yük / tonaj, gabari denetimleri
5. Araç teknik denetimleri
6. Bağımlılık maddeleri denetimleri
7. Vergi denetimleri ve daha bir sürü irili ufaklı denetimler
Bu gün bunlardan hemen hemen tamamı en azından büyükşehirlerde elektronik ortamda yapılabilmektedir.
Örneğin, on yıl öncesine kadar radar cihazıyla yapılan hız denetimlerini MOBESE kameraları, yol üzerindeki sabit hız sensörleri ile rahatlıkla yapılabilmektedir. Kırmızı ışık ihlalleri de yine aynı şekilde MOBESE kameraları ile tespit edilebilmektedir. Parklanmalar konusunda henüz tam teşekküllü bir sistem geliştirilmese bile, kısmen bazı bulvarlarda ve işlek caddelerde kameralı parklanma denetimleri ve/veya parkomat sistemleri bunu az da olsa sağlayabilmektedir.
Yasak madde denetimleri zaten son on yıldır bazı cihazlarla yapılabilmektedir. Bu konuda yeni elektronik cihazlar üretim sürecindedir. Şu an için sorun büyük oranda ilkel algılayıcı sensörler ve eğitimli köpekler aracılığıyla sürdürülmektedir. Yük tonaj gabariler ise, en azından büyükşehirlerde yine kameralar tarafından yapılmaktadır. Aracın mekanik ve elektronik açıdan trafik denetimleri ve vergi denetimleri ise, şu an için hala trafik polisi tarafından göz kontrolü yöntemiyle yürütülmektedir. Vergi denetimleri için de yine trafik polisleri kullanılmaktadır. Kaçak araçların takibi ise, dar uygulamalı olarak ta olsa MOBESE kameraları ile yapılabilmektedir.
Yeni Elektronik Ölçüm Cihazları
TÜBİTAK'ın desteğiyle Koç Üniversitesi, Adli Tıp Kurumu ve STM adlı bir şirket yeni bir cihaz üzerinde çalışıyor. Cihazın prototipinin de hazır olduğu söyleniyor.
Önümüzdeki seneden itibaren, Artık sadece alkol testi yapılmayacak, aynı zamanda uyuşturucu kontrolleri de yapılacak. Yani tükürükten uyuşturucunun oranını net olarak verecek ya da ölçülebilecek değerin altında olduğunu söylenebilecektir. Alkol almadığı halde uyuşturucu etkisi altında olan araç kullanıcıları da bu cihazla tespit edilebilecektir.
Trafik Kanununda Değişim Şart:
Şu an için alkolmetreden inove edilen cihaz, önümüzdeki bir iki sene içinde uyuşturucu madde denetimi de yapar hale gelecek. Bu durumda 2918 Sayılı 1983 tarihli Karayolları Trafik Kanununun 48. maddesi ve bu maddeyle ilgili yönetmelik detaylandırılmalıdır. Zira artık ölçüm cihazı, tükürükten uyuşturucu madde denetimi de yapabilecektir.
Uyku Ölçüm Cihazı Henüz Yok!
Uyku da trafik ve sürücü yolcu güvenliği açısından son derece önemli denetim faktörüdür. Trafik denetimlerinde şimdiye kadar uyku denetimi diye bir kavram yoktur. Ne var ki, yakın gelecekte sanırım uyku testi de yine elektronik cihazlarla yapılabilecek ve bu konu da yine ilgili mevzuata girecektir.
Elbette ki, uyku denetimi, uyku ölçüm cihazları aracılığıyla veya belki de bazı gelişmiş araçlarda bulunan araç içi uyku sensörlerinin daha da iyileştirilmesiyle yine elektronik olarak dahili ve harici denetim yöntemleriyle sürdürülebilecektir.
Ülkemiz için aydınlık yarınlar dileğiyle. Esen kalınız.
İ.Ü. Siyasal Bilgiler Fakültesi Kamu Yönetimi Bölümünde lisansını (1993) tamamladı. İ.Ü. Sosyal Bilimler Enstitüsü İşletme Fakültesi’nde Personel Yönetimi / İnsan Kaynakları Yönetimi Anabilim Dalı’nda yüksek lisansını tamamladı. (1996) Doktorasını M.Ü. Sosyal Bilimler Enstitüsü, Mahalli İdareler ve Yerinden Yönetim bilim dalında, Büyükşehirlerde Kentiçi Ulaşım Hizmetlerinin Entegrasyonu ve Yönetimi, İstanbul Metropoliten Alanı İçin Bir Model Önerisi adlı teziyle tamamladı. (2004).
Halen Ordu Üniversitesi’nde (Deniz Bilimleri Fakültesi, Deniz Ulaştırma İşletme Mühendisliği bölümünde öğretim üyesi.
ICAM Network ve ICAM Publishing Genel Yayın Koordinatörlüğünü, OJOP Çevrimiçi Bilimsel Dergi Yayıncıları ve Editörleri Platformu Dönem Başkanlığını, KADOÇED Genel Başkanlığını, TİGAD (Türkiye İnternet Gazeteciliği Derneği) Ordu Temsilciliğini, KAŞYAD Başkanlığını, KARAV Müt. Heyeti Başkanlığnı yürütmektedir.
Eserleri:
Kent, Ulaşım, Yerel Yönetim, Bilişim Teknolojileri, Estetik, Kent Kültürü, Çevre, Kurumsal Etik, Bireysel İletişim ve Kurumsal İletişim Sistemleri, Siyaset, Yönetim Bilimleri, Mizah, Şiir ve Edebiyat, Kişisel Gelişim, Hukuk-Siyaset-Eğitim Felsefeleri alanlarında 10’dan fazla kitap, yüzlerce makale, bildiri, 1000’den fazla köşe yazısının müellifidir.
Online Bilgi İletişim, Sanat ve Medya Hizmetleri, (ICAM | Information, Communication, Art and Media Network) Bilgiağı Yayın Grubu bileşeni YAZAR PORTAL, her gün yenilenen güncel yayınıyla birbirinden değerli köşe yazarlarının özgün makalelerini Türk ve dünya kültür mirasına sunmaktan gurur duyar.
Yazar Portal, günlük, çevrimiçi (interaktif) Köşe Yazarı Gazetesi, basın meslek ilkelerini ve genel yayın etik ilkelerini kabul eder.
Yayın Kurulu
Kent Akademisi Dergisi
Kent Akademisi | Kent Kültürü ve Yönetimi Dergisi
Urban Academy | Journal of Urban Culture and Management
Ayın Kitabı
Yazarlarımızdan, Nevin KILIÇ’ın,
Katilini Doğuran Aşklar söz akıntısını öz akıntısı haliyle şiire yansıtan güzel bir eser. Yazarımızı eserinden dolayı kutluyoruz.