Müzmin Regl Psikozu veya Regl Sendromu
Regl sendromu, olgunlaşmış dişi homosapienslerin yumurtlama dönemlerinde salgılanan progesteron hormonuna metabolizmanın, vücudun ve beynin koordineli olarak uyum sağlayamamasından dolayı ortaya çıkan ve çoğu dişi yaratıklarda görülen kronik depresif reaksiyonlardır.Bu dönemde, vücutta bir taraftan kan kaybı olmakta, bir taraftan progesteron hormonu salgılanmakta, bir taraftan vücut bu hormona adapte olmaya uğraşırken bir taraftan da kan kaybının verdiği zahmet ve sıkıntı söz konusu dişileri fazlasıyla etkilemektedir. Bu dönemde özellikle hissedilen çaresizlik ve psikolojik güçsüzlük iç çöküntü, çevreye ani ataklar fiili veya sözlü saldırılar olarak yansıyabilmektedir.
Ancak erkeksi bayanlarda, atletik tiplerde özellikle de A tipi karakter türlerinde bu dönem diğer tip ve türlere göre daha hafif geçirilir. Bunda fiziksel açıdan güçlülük psikolojisinin de etkisi bulunmaktadır.
Bu psikozu yaşamakta olan aklı başında bir dişiden beklenen, çevresindeki hemcinslerine veya karşıcinslerine "mazeretim var, (fazlasıyla) asabiyim!))" uyarısında bulunup kendisine mümkün olduğunca ilişilmemesi gerektiği konusunda bilgilendirme yapmalarıdır. Bu uyarı yapılırsa eğer, psikozun etkisiyle ortaya çıkacak, önce psikolojik sonra da (olası) sosyolojik reaksiyonların ve dahi eksi dışsallıkların çapı büyümeden önlenmiş olabilecektir.
Dönem içinde salgılanan progesteron hormonunu vücut özellikle cenin için / fetus için üretir. vücudu hamileliğe hazırlamak amacıyla yola çıkar, yani salgılanır))) ne var ki, ortada ne cenin, ne de fetüs vardır. Bu duruma sinirlenen hormon metabolizmayı kendine göre etkiler, dişi yaratığın psikolojisini alt üst eder. Bu mendebur hormon)) idrarla dışarıya atılarak ondan kurtulunmuş olunur.
Regl'in En Çok Neyi Sevilir?))
Yahya KEMAL'e, Ankara'nın en çok neyini seviyorsun demişler, o da "İstanbul'a dönüşünü seviyorum" demiş. Şairin bu sözü gibi, çoğu dişi homosapiensler de regl için aynı şeyi söylerler. Regl sendromunun en güzel yönü, bu dönemin geçici olmasıdır. Zira olgun bir dişi homosapiens yaratığın olağan regl dönemi 3-7 gün, ortalama ise, 5 gün civarındadır. Bu sürenin on günü bulması anomali olarak kabul edilebilir ve hekime ve/veya psikoloğa danışılması gereken bir durumdur.
Regl psikozunun en güzel yönü geçici olmasıdır ama, yazımıza da konu ettiğimiz bu dönemin müzmin olmasına ne dersiniz?
Müzmin Regl Psikozu veya Sendromu:
Müzmin, Arapça kaynaklı bir kelime olup, "zaman" kökünden ism-i mef'ulle türetilmiş ebedi veya kronik anlamlarına gelen bir sözcüktür. Başlangıcı belli olup ta sonunu kimsenin kestiremediği durumlar için kullanılır. Bu sözcüğü regl psikozuna adapte ettiğimizde ortaya önce psikolojik olarak başlayan ama esas olarak sosyolojik sonuçlar veya felaketler doğur(abile)n bir vak'a çıkar. Zira regl psikozu sadece ve sadece üç ila yedi gün arasında seyreden ve üstelik sadece dişi homosapienslerde görülen bir durum iken, müzmin regl psikozu, ilelebed devam ede(bile)n üstüne üstlük, erkek yaratıklarda da görülen bir sendromdur.
Erkeklerde ve Bayanlarda Müzmin Regl Sendromu
Bu tür kişilerin davranşsal anlamda özgeçmişlerine indiğimizde, çocukluğuna kadar gitmeye bile gerek olmaksızın bir şekilde bir yerlerde anomalik yıkımların olduğu ortaya çıkacaktır. Erkek veya bayan bu tür kişi/liklerin kendilerine verdiği zarardan daha elim ve vahim olarak çevrelerine vere(bile)cecekleri zararlar daha önemlidir.
Bu tür kişilikler sürekli olarak negatif eğilimli olup, davranışsal psikolojilerinin varsayılan ayarı "hayır" a odaklıdır. Bardağın dolu tarafını değil de boş tarafını görmekten özellikle haz duyarlar. Binaenaleyh, bu kişiler tecrit halini özellikle tercih ederler. Tecritte yaşadıklarından dolayı da daşırada olup bitenlere karşı ya tamamen kayıtsız kalırlar ya da hiç kimsenin dikkat etmediği veya ilgilenmediği konularla aşırı derecede ilgilenirler. Bu durum, onların içinde (psikolojilerinde) müzmin olarak var olan progesteron hormonundan kaynaklanmatadır.
Dişilerdeki müzmin regl sendromu, bir de olağan regl sendromuyla birleştiğinde bu tür yaratıklara mutlak olarak yaklaşılması hayati tehlikeler doğurabilecektir. Bu nedenle yakınlarına özenle dikkatli olmaları önerilir. Müzmin regl sendromuyla birleşen olağan regl dönemini geçiren dişiler, yer yer şizofrenik davranışlar bile gösterebilirler.
Teşhisi ve Tedavisi:
Sendromun teşhisi, hastaların çevresine karşı dengesiz ilgisizliği veya aşırı ilgisi, kimsenin rahatsız olmayacağı şeylere karşı aşırı derecede rahatsızlıkları, sürekli tekrar ettikleri refleksler, sözcükler, kendi içlerinde büyüttükleri hatta devleştirdikleri süper egoları ve bu nedenle ortaya çıkan AŞIRI İSYANKARLIKLARI ve bunun farkında bile olamamalarının aklı selim kişiler tarafından anlaşılması ile ortaya çıkar.
Bu tür yaratıkların öncelikli olarak düzenli bir psikolog tedavisi almaları gerekmektedir. Psikolog tedavisi tekliflerine karşı kesin olarak karşı çıkma ihtimallerine karşın, ilgililere psikolog sıfatıyla değil de rasgele tanışılan bir tanıdık olarak diyalog kurulması daha iyi sonuç verecektir.
Eh bu pazar yazısını da absürt tarzda dile getirdiğim bir anomaliye ayırdım. Bu gün yemyeşil baharın içinde börtü böcekli pespembe bir yazı sunamadım sizlere. Gusura galmayın artık.))
Yine de pazar keyfiniz muhteşem, kahveniz köpüklü, çevreniz kuşlarla cıs cıvıltılı, gününüz bahar güneşiyle dopdolu geçsin. Sağlıcakla kalınız efendim.
Not:
Bu yazı, http://www.bilgiagi.net, www.timeturk.com, http://www.bilgievreni.com, http://www.kamudanhaber.com, http://www.siyasalforum.org, http://www.gazetecanik.com, http://www.gercekgazete.web.tr, www.bolgeselhaber.com, www.unyekent.com www.hizmettv.com.tr, www.sinematur.com, www.ahmetfidan.com ile, Gazete Canik, Unye Kent, Gazete Gerçek, vb. kağıt bası gazetelerde yayınlanmaktadır. Yazarın izni olmaksızın başka hiçbir yayın organında kaynak veya dipnot göstermeksizin kısmen veya tamamen alınamaz, çoğaltılamaz.