Geçmişte İzmir’de yaşanan yılan hikayelerinden birisi Vadeli İşlemler ve Opsiyon Borsası’nın kurulmasıydı. En az 10 yıl boyunca yazdık çizdik. Ticaret Borsası’nda yaşanan tartışmalar, Hasan Özmen, Tuğrul Yemişçi kavgaları, sonuçta her aşama bir olaydı.Artık kurulamayacak sanılıyordu ki, VOB kuruldu ve çok da başarılı oldu. Sekiz yılda fark yarattı. 2011’de 440 milyar TL’lik işlem hacmine ulaştı.
Tüm zorlukları da bilen İzmirliler, VOB’la ayrı bir gurur duydu. Sonuçta, bir zamanlar sahip olduğu bankaları etkili finans kuruluşlarını tek tek kaybeden İzmir için VOB finans piyasalarındaki tek ve en önemli gururu oldu.
* * *
Kurulması on yılı aşkın zaman alan VOB’un etkinliğini artırmasıyla birlikte taşınacağına yönelik söylentilerin çıkması ise pek kısa sürdü. VOB’un kuruluşundan rahatsızlık duyan İMKB’nin yarattığı huzursuzluk dalga dalga yayıldı.
Bir süre de böyle geçti. Geçen yıllarla birlikte VOB’dan giden uyumlu mesajlar, bu rahatsızlığı da azaltmaya yetti. Ta ki, Başbakan Recep Tayyip Erdoğan; bir gün, tüm bankaların, finans kuruluşlarının genel müdürlüklerinin İstanbull’a taşınacağını açıklayıncaya kadar. Tamam dedik, bu kez VOB, yolcu.
İMKB’nin yapamadığı sonucu, Başbakan’ın talimatı getirecek.
* * *
Nitekim gelişmeler bu yönde ilerliyor. İstanbul’un finans merkezi olma yolunda çalışmalar hızlanınca, VOB’un, İMKB ve Altın Borsası tek holding çatısı altında birleştirilmesi yönünde adımlar hızlandı. Gelinen noktada İzmirliler, “VOB’umu kaptırmam” diyerek, seslerini yükseltiyorlar. Öyle ki İMKB Başkanı dahi bu konuda neredeyse umut görüldü, İzmir’e çağrıldı, Ona da “VOB’u İzmir’den taşımayın” talepleri telaşla iletildi.
İMKB Başkanı İbrahim Turhan, kıvırtmadı, beklediğim yanıtı net verdi. “Bizim yapacağımız birşey yok”
* * *
Peki kim birşey yapabilir?
Aslında bu ihtimal gittikçe azalıyor, hatta bitme noktasında. VOB Yönetim Kurulu Başkanı Işınsu Kestelli, İzmir’de kalınması için can hıraş çaba harcarken, biraz da İzmirliler’i beklenen sona alıştırmak adına VOB Genel Müdürü Çetin Ali Dönmez, “VOB İzmir’in borsası değil, Türkiye nin borsasıdır” diye konuşmaya başladı.
VOB bugün hem büyük mücadelenin sonucu hem İzmir’in elinde finans sektörüne yönelik tek gücü. Kent için büyük moral, önemli bir marka… Ayrıca lisanslı depoculuğa geçtiğinde yine önemli bir kalkınmanın simgesi olacak.
Kaçınılmaz sondan kaçmanın ise tek yolu kalıyor. Hem İzmir’i, İzmirlileri bu konudaki hassasiyeti anlayabilecek hem Başbakan Erdoğan’ı ikna edebilecek bir güç.
O güç de Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanı Binali Yıldırım da var. Bakan Yıldırım finansla ilgili değil fakat İzmir’le yakından ilgili.
İzmirlilere 35 proje başta olmak üzere birçok vaadde bulundu.
Ama geleceğe dair güzel şeyler beklerken, yaklaşık 15 yılın mücadelesiyle zor elde edilen bir değeri kaybetmekle karşı karşıyayız. Hani bir deyim vardır, ‘kaşıkla verdiklerini kepçeyle geri alıyorlar’ diye.
Şimdi ağzımıza kaşık kaşık bal sunulurken, büyük bir kepçe VOB’un üzerine doğru ilerliyor.