Bazen bizim de “uzman ebeveynlik” kitaplarını okuduğumuz, gözümüzün korktuğu, suçluluk duygusu içinde yüzdüğümüz dönemler geçirdik, diğer dönemlerde ise ya çok meşguldük ya da hayal kırıklıkları yaşıyorduk. Sonra zamanla olaya eleştirel ve alaycı bakmayı öğrendik ve bizim gerginliğimizi anlamayan ve
çocuklarımızla doğru iletişimi kurduracak ,onlarla aramızı açacak yerde bizi birbirimize yaklaştıracak,çocuklarımızı eleştirerek ; horlayarak ,yargılayarak ve olumsuzlayarak eğitebilecek iyi birer ebeveyn nasıl olunur sorusunu cevabı meselenin temeli.
NEDEN 1:Bu 3 adım çocuklarınızı dış dünyanın hem olumlu hem de olumsuz gerçeklerine hazırlayacaktır.
Gerçek dünyada doğanın yasaları ,devletin yasaları ve dinin yasaları vardır ve biz bu kurallara uymazsak pişman oluncaya veya suçumuzu telafi edinceye kadar ceza çekeriz.Gerçek dünyada ne kadar çalıştığımıza , ne kadar kazandığımıza ve yaptığımız seçimlere göre ya diğerlerinin önüne geçeriz ya da onların gerisinde kalırız.
İyi bir aile ,çocuğuna toplumdaki tüm sorunlarla baş edebilmesini öğretmelidir.Eğer çocuklar evlerinde kuralsızlık ve sınırsızlığın sebep olduğu güvensizlik içinde büyürlerse ,toplumun kurallarına uymayacak ve sınırlarını göz ardı edecektir.Eğer harçlık ,hediye ve ayrıcalık gibi rüşvetlere alıştırılmışsa “önce sahip ol sonra öde “ mantığının hakim olduğu ve hiçbir şey yapmadan bir şeyler elde edeceklerini düşündükleri ortamlara yönelerek hem kendilerine hem de başkalarına zarar verirler.Ve eğer benimseyecekleri aile gelenekleri yoksa yetişkin yaşamlarına iyi anılardan ,iyi alışkanlıklardan ve toplumda yer edinmelerini sağlayacak iyi değerlerden yoksun olarak başlarlar.
Aileler kendilerine çeki düzen verdiklerinde toplumda kendine çeki düzen vermiş olacaktır.Ailelerin doğru değer ve ilkelerle yaşam hazırladığı çocuklar sayesinde dünya iyileşecek ve güzelleşecektir.
NEDEN 2:Üç adım sizin makul ve hoş görülü olmanızı ve çocuklarınızla daha iyi vakit geçirip birlikte daha çok eğlenmenizi sağlayacaktır.
Aile yaşantımızda da zoraki bir iletişim kurmaya çalışmak yerine birlikte bir şeyler yapmak ve paylaşmak bize tartışmayı ,sorgulamayı,duygularımızı ifade etmeyi ve en önemlisi birbirimizi dinlemeyi öğretecektir.
Çocuklarımızla ne kadar çok şey paylaşırsak ,onlarla birlikte olmaktan o kadar zevk alırız.İşte bu nedenle açık ve net bir iletişim güçlü bir aile oluşturmanın en temel şartıdır.
NEDEN 3 : Üç adım çocuklarınıza giderek kaybolan değer yargılarını öğretecek , onların güvenlik bağlılık ve tutarlılık duygularını özendirecektir.
Toplumda ahlaki yapı yozlaştıkça ve değer yargıları bozulup yok oldukça çocuklarımızın güvenilir ve tutarlı bir aileye duydukları ihtiyaç giderek artmaktadır.
Biz yetişkinlerde bürokratik ve rekabetçi baskılar altında ezildiğimiz ve toplumsal yaşamda pek çok şey kontrolümüz dışında geliştiği için sık sık kendimizi başarısız görüp asabileşir ve etkimiz altına alabileceğimiz ve kendimizi adayabileceğimiz bir şeyin ihtiyacını duyarız ki , bu da ailemiz ve çocuklarımızdır.
Basit kurallara ve beraberliği sağlayan geleneklere sahip ,sorumluluğun paylaşıldığı bir aile çocuklara bilinmeyenlerle dolu bir dünyada bilineni , ne olacağı belli olmayan bir dünyada güvenilir olanı ve soğuk bir dünyada sıcak bir yuvayı sunar.Tutarlı bir aile çocuğun her şeyin yeni ve yabancı olduğu dünyayı keşfetmesini ,kendine saygı duymasını ve bir kişilik oluşturmasını sağlar.
Arkadaşlarımla olduğum zamanlarda bazı arkadaşlarım için ve ne kadar şanslı olduğumu düşünürdüm.Bir keresinde bir arkadaşım akşamları istediği kadar dışarıda kalabileceğini övünerek anlattığında ,benim ailemin böyle bir şeye kesinlikle izin vermeyeceğini düşünmüştüm.Belki komik gelecek ama bu beni mutlu etmişti, çünkü kurallar ailemin beni önemsediği ve beni düşündüğünü gösteriyordu.Ayrıca arkadaşlarım ihtiyaçları oldukça ailelerinden para istiyorlardı ama benim genellikle kendin kazandığım param vardı ve kendi kazandığım parayı harcamak hem bana gurur veriyor hem de kendime güven duymamı sağlıyordu(Talmadge 14)
Üç Uyarı:
1.Her şeyin bir anda olmasını beklemeyin: Bu bir aile için bir ay ile 3 ay arasında zaman demektir.
Unutulmamalıdır ki her şeye bir anda sahip olamaz ve her şeyi bir anda yapamayız.(devam edecek…)