Her şey tozpembe değil. Tuzaklara düşmeden kısa vadeli trendlerden para kazanmaya bakmak lazım.
Aman dikkat! Likidite bolluğu endeksi 100.000 yapmaz…
Likidite bolluğu, para bolluğu emtia ve hisse senetleri
piyasalarına olumlu etkide bulunuyor. Hızlı bir hafta geride bıraktık. Geçen yılın kapanışında birkaç defa yazılarımda belirttiğim üzere “piyasalar eski yılı kaparken yaşadığı düşüşler geçici, asıl olan yeni yıl pozisyonları olacak” diye vurgulamıştım. Yeni yıla girince piyasalar yeni pozisyonlar için alım yapmakta gecikmediler. Endeksler hemen toparlanma eğilimine girdi. Bunda dünyada yeni faiz hadlerinin daha düşük seviyede oluşmasının beklentisi, Avrupa'da yaşanan krizin tabutuna son çivinin vurulmuş olması, beklentilerin yeni dönem için artık olumluya dönmesi gerektiği düşünceleri de etkili oldu.
Para mı basılacak?
Bu arada ABD'de ekonomistler büyüme rakamları ve ekonomideki gelişmelerin kalıcı olamayacağını yorumlarken aynı zamanda FED’in parasal genişlemeye devam edeceği söylentisi ve beklentisi oluştu. Çeşitli yatırım bankalarının uzmanları analizlerinden 3. Parasal genişlemenin 1 trilyon Dolar ile olabileceğini, piyasaların ciddi bir likidite ye boğulmasının söz konusu olacağının yorumladılar. Federal Açık Piyasa Komitesinin Salı toplantısında bu gündeme geleceği bahsi piyasalarda dolaşıyor.
Move like FED…
Avrupa'da da karşılıksız para basma anlamına da gelen tahvil alımları devam edeceğe benziyor. Özellikle Yunanistan'da daha sonuçlanamayan tahvil geri alımları sonuçlandıktan ve alımlara başlanması ile parasal genişlemenin Avrupa kökenli bacağı da başlamış olacaktır.
Euro da beklemediğim değer artışın ABD parasal genişlemenin etkisi olarak yorumluyorum. ABD parasal genişleme projesi ile dolar’ın değer kaybetmesini kaçınılmaz gören piyasa oyuncuları Euro ya ve diğer para birimlerine geçiş yaptılar.
Gelişmekte olan ülkelere para girişinin devam edeceğini bekleyebiliriz.
Kar realizasyonu ne zaman olur?
Salı günü FED açık piyasa Komitesi toplantısına girene kadar piyasa olumlu olur. Toplantı olduktan sonra sonuç ne olursa olsun bir satış beklenebilir. Tabi her şeyin güllük gülistanlık olduğunu da düşünüyoruz. FED ve bazı piyasa oyuncuların 1.2840 gibi desteği olan EURO/DOLAR paritesini aşağıya bırakmama eğilimi vardı ama son gelişmelerle bu paritenin 1.18 seviyelerine çekilmesi beklenebilir havası hakim oldu. Ta ki yukarıda bahsettiğim gelişmelerin piyasa düşmesine kadar. 1.2987 den dönen parite Salı gününe kadar bu seviyenin altında işlem görmesi beklenir.
Hisse senetleri piyasası da benzer bir trend içinde olacaktır. Piyasalarda ve özellikle ABD de yer alan likidite bolluğu bir yana Salı toplantısına kadar endeks direnç noktalarında direnebilir. Bu da hem uluslar arası piyasalarda böyle olur hem de IMKB de böyle olur.
IMKB de beklentilerine aksine bu yıl bankacılıkta yeni alım dalgaları yaşanabilir. Bankacılık sektörü mevcut komu oyuna yansıyan el değiştirmelerine dışında başka el değiştirmelerde yaşabilir. Bu beklenti ile yıl içinde bankacılık hisselerinden ciddi dalgalanmalar olabilir. Her ne kadar piyasalarda geçtiğimiz yıla göre daha küçük bir büyüme beklentisi varsa da bankacılık sektörü bu tip beklentilerle canlı olabilir. Mevcut kısa vadeli faizler çok yüksek bunu fırsata çevirmek isteyenler olacaktır.
Mevcut kısa vadeli kamu kağıtlarında oluşan faiz haddi bir çok yatırımcının ağzını sulandırmaktadır. Faizlerin 11 bileşik seviyelerde olması ile TL güçlenmesi beklentisi birleşirse hızlıca bir bono/ tahvil alımı yaşanabilir. Zaten yen yılın 2. Haftası bunu yaşadık ve devamı gelebilir. Dünyada bu seviyede seyreden faiz haddi artık kalmadı. Özellikle gelişmekte olan ülkelerde görece yüksek kalan faizlerde bir düşüş eğilimi yeni yılla birlikte başladı bu durumda elbette merkez banaksı politika faizlerini, faiz koridorunu ve spot piyasa faizlerini de etkileyecektir. Bu gelişmeler finans sektöründe bono/ tahvil taşıyan kurumlarında karlarını olumlu etkileyecektir. Bankacılık sektörü bu yüzden de olumlu bir trend için kendine bahane bulabilir.
Her şey tozpembe değil. Tuzaklara düşmeden kısa vadeli trendlerden para kazanmaya bakmak lazım. Destek ve direnç seviyeleri çok önemli bunları göz ardı etmemek lazım.