Atrial fibrilasyon çok sık görülen ritim bozukluklarından biridir. Bu ani olarak ölümlere yol açan bir bozukluk olmamakla beraber kalp atışları düzensiz ve çoğu zaman da hızlıdır (100-175 arası) ve damarlara yeteri kadar kan pompalanamaz.
Atrial fibrilasyon olan hastalarda çarpıntı, tansiyon düşüklüğü, hâlsizlik, baş dönmesi, sersemlik, nefes darlığı, göğüs ağrısı gibi şikâyetler olur. Bazı hastalar ise hiçbir şey hissetmeyebilirler.
Yaşlılarda, kalp, yüksek tansiyon ve tiroit hastalarında daha sık rastlanır; ailesel de olabilir.
Atrial fibrilasyonun en önemli komplikasyonları kalp odacıklarında oluşan pıhtının beyin damarlarını tıkayarak felçlere ve kalp yetersizliğine yol açması ve bunlara bağlı ölümlerdir.
Bu yazımda atrial fibrilasyonla ilgili iki yeni araştırmadan bahsedeceğim.
Araştırma 20 seneye yakın sürdü
13.959 kişi üzerinde yapılan ve kısa adı ARIC olan araştırmada atrial fibrilasyon gelişimi ile kanın total kolesterol, LDL-kolesterol (nam-ı diğer kötü kolesterol), HDL-kolesterol (iyi kolesterol takma adıyla da tanınır) ve trigliserit seviyeleri arasında bir ilişki olup olmadığı incelendi (1).
Araştırmanın başladığı 1987-89 senelerinde ve sonraki üç muayenede katılanların tümünün açlık total kolesterol, LDL-kolesterol, HDL-kolesterol ve trigliserit seviyeleri ölçüldü.
2007 senesi sonlarına kadar ortalama olarak 18.7 sene takip edilen bu kişilerin 1.433’ ünde atrial fibrilasyon geliştiği belirlendi.
Bu kişilerin önceki senelerde ölçülen kan yağları değerlerine bakıldığında şu sonuçlara varıldı:
BİR: LDL-kolesterol ve total kolesterol yüksek olanlarda atrial fibrilasyon görülme ihtimali daha düşük bulundu.
İKİ: İyi kolesterol yani HDL-kolesterol, trigliserit yüksekliği ve statin sınıfı kolesterol ilaç kullanımıyla atrial fibrilasyon arasında bir ilişki bulunamadı.
Statinler atrial fibrilasyonu da önlemiyor
İkinci çalışmada ise daha çok kalp cerrahisi veya kalp ritim bozukluğu tedavisi geçirmiş olan hastalar üzerinde yapılan kısa süreli bazı araştırmalarda statinlerin atrial fibrilasyonu önlediğine dair bulgular olmakla beraber uzun süreli araştırmalarda statinlerin böyle bir etkilerinin olmadığı ortaya çıktı (2).
Rahimi ve arkadaşları tarafından yapılan ve BMJ’ de yayınlanan meta-analiz özetle şöyle:
4.414 hastadan oluşan 13 kısa süreli çalışmaya göre statinlerin atrial fibrilasyonu yüzde 39 oranında önlediği ortaya çıkıyor ama çalışmalar arasında önemli derecede heterojenlik var.
Buna karşılık 105.791 hastadan oluşan daha uzun süreli 22 çalışma incelendiğinde statinlerin atrial fibrilasyonu önlemediği görülüyor.
28.964 hastadan oluşan ve daha yoğun statin kullanılmış olan 7 çalışmada da statinlerin etkisiz olduğu anlaşılıyor.
Meta-analizi yapan uzmanlar atrial fibrilasyonun önlenmesinde kolesterol düşürücü ilaç kullanmak için yeterli bilimsel veri olmadığını söylüyorlar.
Gelelim neticeye
Bu iki araştırmadan çıkarılacak sonuçlar şunlar:
BİR: Total ve LDL-kolesterolleri yüksek olan kişilerde atrial fibrilasyona daha seyrek rastlanıyor.
İKİ: Kolesterol ilacı kullanmak atrial fibrilasyonu engellemiyor.
ÜÇ: Böyle olunca da kılavuzlara sıkı sıkıya bağlı etibbaya “Dokunmayın benim kolesterolüme!” diye seslenmek istiyorum.
KAYNAK
http://circep.ahajournals.org/content/early/2012/01/06/CIRCEP.111.966804.abstract
http://www.bmj.com//node/348219