Saygıdeğer okurlar ve sorumluluk sahibi insanlar, yüreği ve bilgisi yetenler için sayısız konu var. Ancak bu konuları yazmak için önce sağlıklı olmak gerek. Her işin başı sağlık olduğuna göre önce sağlığımıza yönelik konuları ve bilgileri sizlerle paylaşabilmek için yalnız başına seyahat eden insanlarımız başta olmak üzere yalnız yaşayan ve çalışan bütün insanlarımıza yönelik olmasına rağmen yanında insan dahi olsa ne yapacağı konusunda karınca kararınca bilgi sahibi olmalarına katkıda bulunmak amacıyla kalp krizini hasarsız veya en az hasar ile atlatabilmek için duyarlı bir vatandaşımız tarafından kaleme alınmış metni okuyan ve okuduğunu okumayanları bilgilendirme duygusuyla anlatacağı bu ve benzeri çok önemli bilgiye aç ihtiyaç sahibi insanlarımızla paylaşmak istedik.
Diyelim ki, mesai saati bitti ve siz de akşam 18.30 civarında, alışılmadık derecede zorlu bir iş gününün ardından (tabii ki tek başınıza) arabanıza binip evin yolunu tuttunuz. Çok yorgunsunuz ve canınız da fena halde sıkkın.
Birdenbire göğsünüzde, kolunuza ve çenenize doğru yayılmaya başlayan korkunç bir ağrı hissediyorsunuz.
En yakın hastaneye sadece on dakikalık mesafedesiniz ama hastaneye ulaşmayı başarıp başaramayacağınızdan bile emin değilsiniz.
Ne yapacaksınız???
İlk yardım kurslarına katılacak kadar aklı başında biriydiniz ama kurstaki eğitmen, sizin başınıza bir şey geldiğinde ne yapacağınızı öğretmedi!!!
Yalnız başınıza iken kalp krizi geçirirseniz nasıl hayatta kalırsınız?
Pek çok insan kalp krizi geçirdiği sırada tek başına oluyor; etrafta yardım edecek kimse bulunmuyor. Kalp atışları düzensizleşen ve kendisini bayılacakmış gibi hisseden birinin bilincini yitirmeden önce yalnızca 10 saniye kadar zamanı vardır. Bu durumda ne yapmanız gerekir?
Cevap: Paniğe kapılmadan üst üste kuvvetlice öksürmeye başlayın.
Arabanızı sağa çekin motoru durdurun dörtlüleri yakın arabanın arkasına geçip sırt üstü yere yatın ayaklarınızı arabanızın bagajına doğru yukarı kaldırın ve
öksürmeye başlayın.
Öksürmeden önce her seferinde derin bir nefes alın; öksürükleriniz güçlü olsun,
derinden gelsin ve uzun sürsün, tıpkı göğsünüzde birikmiş balgamı atmaya çalışır gibi öksürün.
Her iki saniyede bir derin nefes alıp öksürün ve bunu ya yardım gelene dek ya da kalp atışlarınız tekrar normale dönene dek sürekli yapın. Sakın arabanızın içinde oturmayın. Bu esnada sizi gören insanlar yardım edeceklerdir
Derin nefes almak ciğerleri oksijenle doldurur. Öksürmek kalbe tazyik yapar ve kan dolaşımını rahatlatır.
Kalbe uygulanan bu tazyik, kalbin normal ritmine dönmesini kolaylaştırır.
Bütün bunlar size, bilincinizi kaybetmeden önce hastaneye yetişecek zamanı tanır.
Ayaklarınız yukarı doğru kaldırılmış olduğundan vücudunuzdaki bütün kan kalbe basınç yapacaktır.
Bu posizyonda yatmak kalbin normal çalışma düzenine geçmesine yardımcı olur asla, ‘benim başıma gelmez!’ diye düşünmeyin.
Hayat tarzımızın epeyce değiştiği şu son yıllarda artık her yaşta insan
kalp krizi geçiriyor.
Bu konuda mümkün olduğunca çok kişiyi bilgilendirin diyen mail sahibi Bizim Ahmet’e kriz geçiren kişi ya da kişilerin 11 saniye gibi çok önemli bir zamanı en az hata ile değerlendirebilmesi için ihtiyaç duyan bütün insanlarımıza ulaştırılmasını istediği sıradanmış gibi gözüken bilgi sayısız insanın hayatını kurtarabilir diyor, saygılar sunuyorum.
Ahmet Yenin
Zorla Öksürün!