Artık felaket boyutunda bir düşüşler silsilesi beklememek gerekir.
Özellikle haftanın ilk günü Avrupa Merkez Bankası’nın (AMB) hafta sonuna doğru faiz indirimine gitme olasılığının spekülasyonu ile Euro değer kaybediyor. Dolar rezerv para olma özelliğini korumaya devam ediyor. Haftanın ilk günü Asya’da gelen olumsuz haberlerinde etkisi ile dolar değer kazanmaya devam ediyor. Bu etki ile Avrupa piyasaları da AB yardım paketinin hafta sonuna kadar ancak netleşmesi ve uygulama aşamasına ancak hafta sonuna kadar geçebilmesi gibi etkenlerle beklentinin gerçekleşmesi etkileri gibi sebeplerden satış eğilimine de girdi. Avrupa borsaları parite etkisi ve bu etkiler ile beraber ÇİN büyüyememe endişeleri ile birleşen bir olumsuzluk dalgasına düşmüş oldu.
Akşamın en enteresan sürprizi Yunanistan’ın AB kurtarma paketinin-planının uygulanmasını referanduma sunma kararı oldu. Oy oranı % 14’e kadar düşen Papandreou ekibinin iktidarını daha çok riske atmamak için güvenoyu ve referandum seçeneklerini gündeme aldı. Yunan halkının % 60’nın AB planına karşı çıktığı düşünülüyor.
Bu arada AB liderleri kurtarma programları için yeterli kaynak bulmama endişeleri de artıyor. Bunun etkisi ile yine haftaya İspanya, İtalya, Portekiz tahvillerinde satıcılı başladı piyasalar. Bir ÇİN ajansının Çin hükümetinin Avrupa krizine müdahale etmekte itselsiz olduğu yönünde ki yorumu işle dünkü satışlar daha da hızlandı. Bugün hem Avrupa hem de uzak doğudan gelecek haberler piyasalara yöne verecektir. Özellikle AB’nin yeterli fon oluşturmada etkin olduğu açıklamaları ve güven verici duruşunu pekiştirmelidir.
Bu durumda AMB başkanı “Süper Mario“ lakaplı yeni başkanı Mario Draghi’e çok şey düşüyor.
Türkiye…
Türkiye’de bu gelişmelerden olumsuz etkilendi. Özellikle hisse senedi piyasasına ciddi satış geldi. Geçtiğimiz haftalarda yaşanan satışların henüz geri alınmadığın düşünürsek olumsuzluklara IMKB’nin daha fazla olumsuz tepki vermesini normal karşılayabiliriz. Bazı banka hisselerinde daha önce yaşanan sert satışların daha piyasa tarafında absorbe edilemediğini görüyoruz. Bunların zamanla absorbe edildiği ve başka kurumsal yabancı ve/veya yerli yatırımcılar tarafından karşılandığı kanaati oluştuğu zaman alımların daha güçlü geleceğini düşünüyorum.
IMKB 100’de kuvvetli destek 55500 seviyesi. Burasını iyi izlemek lazım. Endeksin kırılması durumunda 53500 e kadar gevşemesi söz konusu olabilir. Alışların çok güçlü olmadığı piyasada alımlar kısa vadeli satış fırsatı yaratabilir. Bunun yanında 55,000 altında da kademeli alış fırsatı da doğabilir.
Euro/ USD paritesi 1,38 kırılırsa satışlar hızlanabilir. Bu seviyede aynı zamanda izlenmeli. TL sepeti 2,11 seviyesinde stabil duruyor. TL de çok marjinal bir hareket beklemiyorum. Paritelerin gelişimi doğrultusunda dolar ve Euro arasında gidip gelen bir sepet olacak diye düşünüyorum.
Genel olarak parasal genişlemenin konuşulduğu ve özellikle ABD kaynaklı likidite bolluğunun piyasaların daha fazla olumsuz olmasını engel olacak diye düşünüyorum. Artık felaket boyutunda bir düşüşler silsilesi beklememek gerekir. Bunun yanında, bu verileri de dikkate alırsak, spesifik olarak ABD piyasaları daha sağlam durabilir diye yorumlayabiliriz.