Adam oğlunu hep severken BENİM AKILLI OĞLUM diye kucaklar severmiş. Çocuk 5 yaşlarında imiş ve bir gün babasına AKIL NEDİR AKILLI OLMAK NEDİR babacığım diye soruvermiş. 5 yaşındaki oğlundan böyle bir soru beklemeyen baba çok mutlu olmuş ve oğlunun anlayabileceği seviyede akıllı insanın tarifini nasıl yapacağını düşünmeye başlamış.
Peki bir gün böyle bir soruyla siz de karşılaşırsanız ne diyeceksiniz, hiç düşündünüz mü ? Ya da kendiniz hiç merak ettiniz mi akıllı kişi nasıl olunur ya da akıllı kişinin özellikleri nedir, onu nasıl tanırım diye ?
Maddeler halinde akıllı kişinin tarifini yapalım isterseniz.
1- Benliğini her zaman sorgulayabilen, kendisinde samimi özeleştiri de bulunabilen, kısa süreli bedensel menfaatlerini değil genel doğrusal plandaki ölüm ötesi yaşayacağı boyutun menfaatlerini gözeten, birimsel yaşamında verdiği kararlarda BEN veya BENİM değil BİZ veya BİZİM diye düşünebilen kişi akıllı kişidir.
2- Hatasızlığın sadece Allah’a ait olduğunu ve kulun hatasının kaderinde var olduğunu idrak edip kendi hatalarının sonucunda oluşabilecek zararları tazmin etmeye cesareti olan kişi akıllı kişidir. Akılı kişi sadece lafla özür dilemenin eksiklik olduğunu ve zararın tazmin edilmesi gerektiğinin idrakinde olan kişidir. Ve kesinlikle bilir ki, verdiği zararın tazmininden kaçmak bir çare değildir. Bilir ki kaçtığı fatura eninde sonunda onun önüne konulacak ve zarar tahsil edilecektir. Akıllı kişi ilahi adaletin tecellilerini çevresinde görebilen kişidir.
3- Akıllı kişi aynı hatayı ikinci defa yapmaz. Aynı hatayı defalarca yapan kişi akıllı değildir. Akılsızlığını idrak etmiyor ve suçunu kendisinde bulmayıp onun bunun üzerine yıkıyorsa o kişi kibirli akılsızdır. Akıllı kişi kibirli olmaz. Hatasını başkasının üstüne yıkmaz. Kibir ile akıl aynı kefede durmaz.
4- Akıllı insan, nehrin baraj için değil, barajın elektrik üretimi için var olduğunu bilir. Yani ahlaki uyulması zorunlu bir kuralın neden konduğunun idrakiyle yaşar. Ana hedefin elektrik üretmek olduğunu bilen bir kişi nehrin olmadığı tepelik yerde de rüzgar ile elektrik üretebilir.
5- Akıllı kişi asla ezberci değildir. Ama ezberci kişinin ezberini rahatlıkla bozabilir. Akıllı kişi her sorunun bir cevabının olduğu idrakinde çalışır çabalar. Akılsız kişi ise cevapsız sorular üretip o soruların cevapları için ömür tüketir. Tavuk mu yumurtadan yoksa yumurta mı tavuktan çıktı sorusu gibi. Akıllı kişi tavuğu yemler ve yumurtasını yer.
6- Akıllı insan, bilmediği bir işe kalkışmadan önce o işi bilenlerden akıl danışır. Derinliğini bilmediği bulanık suya burunlama atlamaz. Akıllı kişi, hiçbir işte çırak, kalfa olunmadan usta olunamayacağını bilir. Çırak olmadan usta olmaya kalkışmaz.
7- Akıllı insan bir kişideki olumlu özelliğe bakıp onu melek zannetmez ya da olumsuz bir özelliğinden etkilenip onu şeytan ilan etmez. Her varlığın iyi ve kötü yönlerinin olabileceğini bilir. Yeri gelince bataklığı kurutmaktan da kaçmaz, yeri gelince yel değirmenlerine savaş da açmaz.
8- Akıllı insan gaza gelmez, dolmuşa binmez, dolduruşa gelmez. Korkutulmakla, kızdırılmakla, rüşvet umuduyla da, zevk iştahıyla da olsa halini, çevresini belli etmez. Sevdiklerini namert diline düşürmez.
9- Akıllı insan asla, yapılmayan bir işin sonucunun olmayacağını ve yapılan bir işin de sonucunun olmamasının mümkün olmadığını bilir.
10-Kendi eksik ve kusurlarının tedavisiyle uğraşmaktan aleme kör olan kişi akıllı insandır. Sevilen ve güvenilen kişidir. Zarar görse de zarar vermeyendir.
Kendi anlayışımızca akıllı insanı tarif etmeye çalıştık. Bu maddeleri siz daha da artırabilirsiniz. Yazımızın başındaki baba oğluna akıllı insanı nasıl tarif etti merak ediyorsunuzdur sanırım. Babası 5 yaşındaki oğluna şöyle demiş. Oğlum, bu soruyu sorman sendeki şahane aklın ispatı oldu. Akıllı kişi soru sorandır.