Sabah’tan Esra Tüzün’ün haberine göre, Prof. Dr. Bingür Sönmez; “Vücut için çok önemli bir yapıtaşı olan kolesterol, ayda iki kez yapılacak ‘retoks’ ile yararlı bir seviyede tutulmalı. Retoks; ayda iki kez kolesterolden zengin gıdalar yemeyi içerir” dedi. Prof. Dr. Sönmez, kalp sağlığı için uygun gördüğü beslenme reçetesini anlattı…
Kolesterol vücut için neden yararlı?
Kolesterol, vücutta kan şekeri gibi belli ölçülerde bulunan en önemli yapı taşıdır. Bir insanın vücudunda günlük ‘iç yapım’ olarak üretilen kolesterol miktarı 4.5-5 gramdır. Dışarıdan ne kadar kolesterol alınırsa alınsın, vücut onu hissederek, kendi yaptığı kolesterolden bu miktarı düşer.
Vücut için kolesterol eksikliği de fazlalığı kadar tehlikeli mi?
İnsanların ’sağlıklı beslenme’ adı altında kolesterolle korkutulması, ‘kolesterofobi’yi ortaya çıkardı. İnsanlar, yediklerinin kolesterol miktarlarını hesaplayarak, fazla miktarda kolesterol almanın korkusu ile yaşamaya başladı. Oysa; büyüme, gelişme, hücrelerin yenilenmesi, hormonlar, beynin sağlıklı çalışması gibi fonksiyonlar, vücuttaki kolesterole bağlıdır. Vücutta yeterli miktarda kolesterol bulunmazsa; hormonlar, sinir sistemi ve hücre yenilenmesini sağlayan sistem olumsuz etkilenir.
MUTLAKA OLMALI
Kolesterol kan şekeri gibidir ve vücutta mutlaka bulunması gerekir. Kan şekeri nasıl beklenenin altına düşünce hasta hipoglisemik komaya girer ve beyin harabiyeti sonucu hayatını kaybedebilirse; kanda kolesterolün olmaması da ölümcül sonuçlar doğurur. Kanda, belli düzeyde kolesterol mutlaka olmalıdır.
KOLESTEROL EKSİKLİĞİ KATARAKTI ARTIRIYOR
Kolesterol eksikliği yüzünden oluşabilen sağlık problemleri şöyle sıralanıyor: İnsanlar artık çok genç yaşlarda katarakt ameliyatı olmaya başladı. Bu ameliyatlar, son zamanlarda 35-40 yaşlarındaki hastalara yapılıyor…
HASTA EDİYOR
Menopoz, 30′lu yaşlarda ortaya çıkmaya, andropoz 40′lı yaşlarda görülmeye başladı. Kemik erimesi erkeklerde daha sık görülüyor ama kimse bu nun farkında değil! Kolesterol eksikliği sonucu ortaya çıkan bir başka hastalık da Alzheimer. ‘Frontal Lob Sendromu’ denen durum sonucu 40′lı yaşlarda başlayan Alzheimer benzeri bir hastalık, insanları birkaç sene içinde bakıma muhtaç çocuklar haline getiriyor.
CİNSEL FONKSİYONLAR BOZULDU
Genç erkeklerde cinsel fonksiyon bozuklukları, 15-18 yaşında genç kızlarda polikistik over sendromu, psikolojik davranış bozuklukları ve kanser görülüyor. İnsanlar kolesterol yüksekliği korkusu ile kolesterolden tamamen fakir beslenerek, vücuttaki bu temel yapıtaşını yitiriyorlar. Bu durum, belki de şu anda ismini bilmediğimiz birçok hastalığa da davetiye çıkarıyor.
DETOKS ‘OUT’ RETOKS ‘IN’ OLDU
* Ayda bir kez kolesterol yönünden zengin gıdalar yiyin. Biftek veya bonfile mesela; hatta işkembe, paça çorbası. Kolesterolü yüksek ne varsa, aşırıya kaçmadan tüketin. Çünkü vücudunuzun kolesterole ihtiyacı var.
* İnsanlar Adana kebap, paça çorbası, işkembe çorbası gibi yiyecekleri, zaten ‘kaçamak’ olarak tüketiyor. Ayda bir ya da iki kez ‘retoks’ adı altında yedikleri takdirde; suçluluk duygusu hissetmelerine de gerek kalmıyor.
GÜNDE 5 ÇAY KAŞIĞI TEREYAĞI SERBEST
* Margarin, kalp ve damar sağlığı açısından uygun değildir. Sıvı yağlardan ise zeytinyağı ve fındık yağı tercih edilmelidir. Ancak katı yağlardan tereyağını da dışlamamak gerekir. Günde 4-5 çay kaşığı tereyağı yemekte bir sakınca yoktur.
* Özellikle merada otlayan hayvanlardan elde edilen tereyağını yemekte bir sakınca bulunmaz. Tereyağının yemeklere konulması ile kahvaltıda yenmesi arasında fark yoktur.
ÇOCUK VE YAŞLILARA HER GÜN BİR YUMURTA
Yumurta, kolesterol seviyesinde önemli bir artışa yol açmaz. Yıllarca pastanın üzerine sürülen yumurtayı bile yasaklamışken, by-pass ameliyatı olanların dahi haftada 3-4 yumurta yemelerinde bir sakınca yoktur.
TEMEL YİYECEK
Son araştırmalara göre; bir yumurtanın, kan kolesterol seviyesini 3-4 miligram artırdığı kesinleşmiştir. Bunun yanında yumurta iyi huylu HDL kolesterolü de, içindeki Omega- 3 aracılığıyla yükseltmektedir. İki yıl önce 65 gönüllü üzerinde yaptığımız araştırmaya göre; günaşırı yumurta kan kolesterol seviyelerini yükseltmediği gibi HDL’yi yükseltti ve damar sertliği risk faktörlerinde hiçbir değişiklik olmadı. Her gün bir yumurtanın da kan değerleri üzerinde olumsuz bir etkisi saptanmadı. Erişkinler günaşırı, çocuk ve yaşlılar ise günde bir yumurta tüketmeliler. Anneler çocuklarına fast food yedireceklerine, günde bir yumurta yedirmelidir. Yumurta, diyetin de temel yiyeceğidir.
‘TAŞ DEVRİ DİYETİ’Nİ AYDA BİR KEZ YAPIN
En sağlıklı beslenme yöntemi ‘Taş Devri Diyeti’dir. ‘Taş Devri Diyeti’nde söylenen şudur: “İstediğiniz kadar et, istediğiniz kadar kolesterol içeren gıda yiyebilirsiniz ama ayda yalnızca bir kez!” İnsanlar artık detoks ifadesinden rahatsız oluyor.
BİYOLOJİK DENGE İÇİN RETOKS ŞART
İnsanın biyolojik dengesi, kolesterol ve protein üzerine kuruludur. Eğer bu denge yalnızca karbonhidrat ve sebze ile kurmaya çalışılırsa, bütün denge bozulmuş olur. Ayrıca Omega 3 ve Omega 6 dengesi de ancak doğal beslenme ile sağlanabilir. Ayda bir-iki kez ‘retoks’ yaparak, biyolojik dengenin sağlanması mümkün olabiliyor.
HAFTADA İKİ KEZ DANA BİR KEZ KUZU ETİ YİYİN
* Haftada üç kez kırmızı et tüketilmelidir. Et tercihinin danadan yana olması mantıklıdır ama kuzu eti yenmesinde de bir sakınca yoktur. “Kuzu etinin yağsız olması gerekir” diye bir kural yoktur. Ancak az yağlı olması, kalori hesabı açısından kabul edilebilir bir durumdur.
* İnsanlara beslenme önerilerinde bulunurken; yalnızca kolesterol değil, kalori hesabının da yapılması gerekir. Aşırı miktarda yenen meyveler de içerdikleri şeker nedeniyle kilo alımına neden olur. Bu duruma, ‘Yağmurdan kaçarken doluya tutulmak’ denebilir. Bunun için, yağlı kırmızı et yemenin kolesterol yönünden bir sakıncası olmasa da; kalorisi yüksek olduğu için miktarının belli sınırlarda tutulması gereklidir.
Bingür hoca ne dese doğru der… Yazın 1 ayını köyde geçiririm. Taze sağılmış sütü daha sıcaklığı üstündeyken ocağa koyup kaynatır, birazını içer kalanını yoğurt yapar, kaymağını biriktirip buzla dolu kavanozda sallayıp tereyağ yapıp koca köy ekmeğine sürer sürer yerim. Bahçeden patlıcam, biber toplar yağda kızartıp bol sarmısakla yemek hazırlarım. Öyle şehirdeki gibi light süt, yoğurt yoktur köyde. Sıvı yağı da ne marka getirirse köy bakkalı onu alırsın kullanmaya. Sebze, ne vermişse bahçe, odur o günün yemeği. Meyve de keza öyle… yürüyüş yaparsan incir toplar yersin, değilse gider bir tarladan kavun/karpuz alıp kesersin o günün meyvesi olarak…
Velhasıl; ay biter, İstanbul’a dönerim… 1 gram kilo almadan, dinç, sağlıklı… Oysa talasemi taşıyıcı olan ben sürüne sürüne gitmişimdir köye halsizlikten…
Diyeceğim odur ki… bu şehir hayatında var bence bir yanlışlık…