Mehmet Dinç “01.01.1959 doğumluyum 15.08.1983’te sigortalı oldum. Şu an primlerim askerliği yatırırsam tamamlanacak. Ama başkasının 293 günü benim sigorta numarama yatmış görünüyor. Bir de bazı yerlerde aynı anda iki yerde sigortam yatırmışlar. Bu günler nasıl hesaplanır ve ne yapmam gerekiyor?” diye soruyor.
İlk defa 15.08.1983 tarihinde sigortalı olduğunuzdan, 25 yıl sigortalılık süresi, 47 yaş ve 5150 günü tamamladığınızda SSK’dan emekli olursunuz.
Başkasının sigorta prim günlerinin sizin SSK numaranızda görünmesinin bir sakıncası yoktur. Ancak bu kişinin gün sayıları size bir yarar sağlamaz ve gün sayınıza dahil edilmez. Bu kişinin günlerini dikkate almadan sigorta gününü hesaplamanız gerekiyor. Diğer bir deyişle başkasının prim günlerinin emekliliğe etkisi yoktur.
Aynı anda birden fazla işyerinde çalışılması mümkün olsa da, bir ayda 30 günden fazla prim gün sayısı emeklilik açısından dikkate alınmaz. Yani iki işyerinde 20’şer gün sigortalı çalışılması halinde, SSK prim günü 30 gün olarak dikkate alınır.
Halk eğitim usta öğreticilerinin borçlanması
Okurumuz Mitat Bulut, “Halk eğitimi usta öğreticileri hizmet borç Halk Eğitimlerinde usta öğretici olarak çalışanların hizmet borçlanarak emekliliği ile ilgili son durum nedir?” diyor.
6111 sayılı Kanun’la yapılan düzenleme ile Milli Eğitim Bakanlığı’na bağlı her derece ve türdeki örgün ve yaygın eğitim kurumlarında ek ders ücreti karşılığında ilgili mevzuatı çerçevesinde uzman ve usta öğretici olarak çalıştırılanlar, bu durumlarını milli eğitim il veya ilçe müdürlüklerince belgelendirmeleri kaydıyla, 25/2/2011 tarihinden önceki çalışmalarından dolayı ay içinde 30 günden eksik kalan sürelerini kendileri veya hak sahipleri borçlanabilecektir.
Borçlanılan süreler 4/a bendi (SSK) kapsamında sigortalılık süresine sayılacaktır.
Milli Eğitim Bakanlığı kurumlarında sözleşmeli veya ek ders görevi ile görevlendirilen uzman ve usta öğreticilerin 21/5/1977-25/2/2011 tarihleri arasında ay içinde 30 günden eksik kalan
Süreleri borçlandırılmaktadır.
Ay içindeki zorunlu çalışma süresi borçlanma ile 30 güne tamamlandığı için 28, 29 ve 31 gün çeken aylarda hizmet 30 gün olarak dikkate alınacaktır.
Memur yetimlerinin ölüm aylığı
Okurumuz Sema Özcan, “Ben 2008’de memuriyetten emekli oldum. Eşim halen memur, yakında emekli olacak. İkimiz de vefat ettiğimizde, iki kızım bizim emekli maaşlarımızı alacaklar mı?” diyor.
Okurumuza öncelikle uzun ömürler diliyorum. Bir kişinin vefatı halinde geride kalan dul eşine ve çocuklarına, bazı durumlarda da anne-babalarına ölüm aylığı bağlanmaktadır.
Eşlerden birinin vefat etmesi durumunda diğer eşe, emekli olsa veya çalışsa dahi (evlenmemesi koşuluyla) dul aylığı bağlanacaktır.
Emekli Sandığı Kanunu kapsamındaki memur yetimlerine, evli olmamaları ve memuriyet kapsamında çalışmamaları ya da memuriyetten emekli olmamaları halinde, hem anne ve hem de babadan yetim aylığı bağlanacaktır.