Bir önceki yazımda başladığım, Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Faruk Çelik’in gündeme ve gündeme gelmesi muhtemel konularak yönelik önemli mesajlarını aktarmaya devam etmek istiyorum.
Güneydoğu’ya 50 bin geçici işçi
Karadenizli olmasına rağmen, milletvekili adayı olduğu Şanlıurfa’da tüm bölge halkıyla kaynaşan ve sorunları yerinde gören Bakan Faruk Çelik, bölgedeki en önemli sorun olan istihdam sorununun çözümüne katkıda bulunmak için önemli bir çalışma başlattı. Buna göre, 2011 yılı sonuna kadar Doğu ve Güneydoğu Anadolu bölgelerindeki 23 ilde 50 bin işçinin kamu yararına işlerde çalıştırılmak üzere işe alınacak. İş-kur’a kayıtlı işsizler arasından seçilerek 6 ay boyunca çalıştırılacak olan bu geçici işçilerin ücretleri ise işsizlik Fonu’ndan ödenecek. Bu uygulama işsizliğin yaygın olduğu diğer bölgelerde de kullanılabilir.
Geçici olarak istihdam edilen bu işçilerin alımını valilikler yapacak ve ağaç dikme, okul boyama ve benzeri işlerde çalıştırılacak. Gerçekten Güneydoğu ve Doğu illerinde bölge ekonomisine katkısı dışında, ağaçlandırmadan dolayı bölgede çevresel değişiklikler de olacak.
Yaş bekleyenlerin sağlık yardımı
Okurlarımızın en çok sorduğu sorulardan birisi de yaş bekleyenlerin sağlık yardımı ile ilgiliydi. Sayın bakan yaş bekleyenlerin sağlık yardımı konusunda bir çalışma olmadığını, GSS zorunluluğu yürürlüğe girdiğinde gelir durumuna bağlı olarak prim ödeyerek sağlıktan yararlanacağını ifade etti.
Sendikalar yasası değişecek
12 Eylül ürünü olduğu için eleştirilen ‘Sendikalar Yasası ile Toplu İş Sözleşmesi, Grev, Lokavt Yasası’ sil baştan hazırlanacak. Sendikaların ve işveren örgütlerinin bu konudaki taleplerini de dikkate alarak uzlaşmayla çıkartılmaya çalışılacak.
Gün dökümü internetten görülecek mi
Özellikle teşvikten yararlanacak işçilerle ilgili olarak son altı ay çalışmama koşulu olmasına rağmen, işverenler gün dökümlerine ulaşamıyor. 2004 yılında hizmetlerin internet üzerinden görüntülenmesine imkan veren uygulamaya, o dönem SSK’daki bazı yöneticiler, ‘kan davalılar’ bulup katletse hesabını nasıl veririz diyerek karşı çıkmıştı. Aradan geçen bu kadar süreden sonra yeniden eski kafaların işbaşına gelmesini anlamak mümkün değil. Hem bir işverene sigortasız işçiyi aldığında sigorta prim teşviki veriyoruz, hem de işvereni bu bilgiden mahrum ediyoruz. Bu ne perhiz, bu ne lahana turşusu. Aradan 7 yıl geçtikten sonra sigortalıların internet üzerinden gün dökümlerine ulaşmalarının kısıtlanmasını anlamak ve kabullenmek mümkün değil. Umarız sayın bakan konuya el atar ve çözer. Hem çalışanlar, hem de işverenler açısından gün dökümlerinin yeniden internetten (e-devlet dışında, kurum portalından) görüntülenmesi sağlanır.
İş sağlığı güvenliğinin önemi?
Ülkemizin en ciddi sorunlarından birisi olan iş kazalarının önlenmesi için gereken tüm tedbirleri alacaklarını belirterek 11-15 Eylül 2011 tarihleri arasında Haliç Kongre Merkezi’nde yapılacak ‘19. Dünya İş Sağlığı ve Güvenliği Kongresi ve Fuarı’nın önemine dikkat çekti. Ülkemizin en önemli sorunlarından birisi olan iş kazalarının önlenmesine katkıda bulunacağını düşündüğüm bu fuara, umarım ilgi ve katılım yüksek olur.
Fazla mesai sorunu çözülecek
Haftalık çalışma süresi olan 45 saatin üzerindeki çalışmalarla ilgili de açıklama yapan bakan Çelik, fazla çalışmaların kalkması gerektiğini, özellikle taşeron işçilerinin fazla çalıştırıldığını, kıdem tazminatı vb. konularda taşeron işçilerinin sorunları olduğunu açıklayarak bunun kıdem tazminatı fonu ile çözüleceğini açıkladı.
Son olarak, hangi yasal düzenlemeyi yaparsanız yapın, önemli olan bu işi yapacak personeli eğitmektir. Aynı düzenleme için, İstanbul’da farklı, Ankara’da farklı, Afyon’da farklı uygulama olmasının hiçbir makul izahı olamaz. İşverenlere istihdam artırın denirken, öbür yanda SGK personelinin keyfi ve tutarsız davranışlarının sigortalıları ve işverenleri canından bezdirdiğini söyleyebilirim. SGK personelinin mevzuat eğitimlerinin artırılması ve kurum uygulamalarının bir standarda bağlanması gerekiyor. Başta da söyledim, Bakan Çelik’in ikinci döneminden çok umutluyum.