2023 hayalleri güzel de mesele burnunun ucunu görmekmiş değil mi ? İşte YSK her şeyi alt üst etti. Siyasetçilerdeki bu zikzak yapma hastalığı eskiden beri var. Kanunlar yapılırkende ve kanunlar değiştirilirken, kaldırılırken de hep KENDİ MENFAATLERİNİZİ göz önünde tutarsanız işte böyle duvara toslarsınız. SİSTEMİN DEĞİŞMEZ DOĞRULARI vardır ve bu doğrular ona buna şuna göre değişmezler. Ama bizim çok bilmiş siyasetçilerimiz işine geldiği gibi kıvırcık marul salata yaptıklarından kah kör zannederler halkı kah salak kah enayi. Ama sistemin kuralları bu tilki siyasetçileri döndürür dolaştırır kürkçü dükkanına getirir.
Yargıya da güven kalmamıştır, diğer kurumlarada. Artık her adım, her karar, her yenilik ona buna şuna göre şekilden şekile sokulmaktadır. Eğri ne, doğru ne iyice karışmıştır. Yeni Anayasa da bu aymazlıkla, bu şaşkınlıkla milli mutabakat gözetilmeden yapılırsa vay halimize. Gelen gideni aratır misali eskiyi ararsak diye korkmaya başladım. Her konuda kocaman bir belirsizlik var. Cumhurbaşkanı ne zaman seçilecek yıl belli değil, anayasa belli değil, siyasi sistemde yapılması gereken açılımlar belli değil, diğer etnik ve inanç açılımları nasıl çözülecek belli değil. AKP güven vermiyor CHP durulmuyor kafalar karışık durumda. Neden bu partiler muhalefetteyken şikayet ettikleri konuları iktidar olunca değiştirmiyor ve işine gelince o yanlışı bilerek sürdürüyor. Yarın AKP muhalefete düşşe bu geçen 9 yılda yapmadıkları şeylerden kendileri de şikayet edecekler.
Türk Ceza Kanunu değişmeli, Partiler kanunu değişmeli, yüzde on barajı değişmeli, partilerdeki lider sultası değişmeli, YÖK değişmeli, ÖSYM imtihanları kaldırılmalı, 7 coğrafi bölgede 7 bölge meclisleri kurulmalı ve yerel yönetimler bu meclislerce kontrol edilmeli, bu 7 bölgenin meclislerinin seçimlerinde partiler seçime girmemeli, her şehirde bağımsız adaylar seçimiyle bu seçimler yapılmalıdır çünkü siyasi parti liderleri karşısında siyasi yalakalığa yol açılmamalıdır. Eğer başkanlık sistemine geçlecek olursa başkan adayları halka vadlerde bulunurken İçişleri, dış işleri, milli savunma, milli eğitim ve sağlık bakanlarını da halka açıklamalı ve halk bu listeye görede oy vermelidir. Yeni anayasa az öz ve kavramsal ahlaksal olmalıdır. 50 maddeyi geçmeyecek şekilde ana başlıklarda ve doyurucu olmalıdır. Anayasa da AHLAK MADDESİ mutlaka olmalıdır. Ahlak maddesinde siyasi ahlak, ticari ahlak, medya basın ahlakı, eğitim ahlakı, sağlık ahlakı, cinsel ve aile ahlakı, kültürel ve sosyal ahlak tarif edilmeli ve birleştirici olmalıdır.
Anadolu insanı sosyal,kültürel,dini,siyasi,ticari açılardan bölgesel etnik dilini ve kültürünü öğrenebilir, öğretebilir, yaşayabilir, isim, bölge adı ve ürün, hizmet adlarını her alanda kullanabilirgibi bir madde mutlaka toplumsal barış için var olmalıdır.
Laiklik maddesi anayasa da doyurucu açıklıkta olmalıdır. Laiklik, anadolu halkının bireylerinin hangi inançta olursa olsun anayasa ve kanunlar önünde eşit hak ve sorumlulukta olduğunu yazmalıdır. İnsanlar inanç ve ibadette özgürdür denilmelidir. İnanç istismarına laiklik maddesiyle önleme yapılmalıdır.
Son söz, güncel sorunları çözmeden 2023 hayali kurmak boştur. Bu şuna benziyor. Sevdiğiniz kıza dünürcü yollamadan bebek beşiği almak gibi bir şey u.