Okurumuz Numan Seçkin, “01.10.2008 tarihinden önce memur olarak görev yapan bir kişinin 19 yaşını doldurmuş erkek çocuğu anne veya babasının üzerinden tedavi yardımından faydalanabilir mi?” diye soruyor.
Genel sağlık sigortalısının, sigortalı veya isteğe bağlı sigortalı sayılmayan, kendi sigortalılığı nedeniyle gelir veya aylık bağlanmamış olan;
a) Eşi,
b) 18 yaşını, lise ve dengi öğrenim görmesi hâlinde 20 yaşını, yüksek öğrenim görmesi hâlinde 25 yaşını doldurmamış ve evli olmayan çocukları ile yaşına bakılmaksızın çalışma gücünü en az %60 oranında yitirdiği kurum sağlık kurulu tarafından tespit edilen evli olmayan çocukları,
c) Her türlü kazanç ve irattan elde ettiği gelirinin asgari ücretin net tutarından daha az olan ve diğer çocuklarından sağlık yardımı almayan ana ve babası,
Genel sağlık sigortalısının bakmakla yükümlü olduğu kişi olarak kabul edilmektedir.
Erkek çocukların 18 yaşını doldurmaları halinde, eğer eğitimleri devam etmiyorsa sağlıktan yararlanmaları da mümkün değildir.
Kız çocuklarına sağlık yardımı geldi
Sosyal güvenlik reformu ile birlikte, kız çocuklarının evlenme veya çalışmaya başlama gibi durum değişikliklerinin ortadan kalkması halinde anne-babalarından dolayı GSS yardımlarından yararlandırılmıyorlardı. 1 Ekim 2008 tarihinden önce 18 yaşını doldurmuş olan kız çocukları, durumlarında değişiklik oluncaya kadar (evlenme veya çalışmaya başlama) kesintisiz olarak sağlık yardımı almaya devam ediyorlarsa, genel sağlık sigortası yardımlarından yararlanılabilecektir.
Ancak, durum değişikliği olanların tekrar anne-babası üzerinden sağlık yardımı alması sorunu ortaya çıkmış ve çok sayıda kişi mağdur olmuştu.
İşte, bu mağduriyetleri gören TBMM, torba kanunla yapılan düzenleme ile kız çocuklarının durum değişikliklerinin ortadan kalkması halinde bu kişiler tekrar ilgili kanunlarına göre bakmakla yükümlü olunan kişi sayılacağı yönünde değişikliğe gitti. Kız çocuklar artık durumlarında değişiklik olsa da, eskiden olduğu gibi daha sonra yine anne-babası üzerinden sağlık yardımı alabilecek.
Staj süreleri borçlanılabilir mi?
Okurumuz Şakir Şen, “01.10.1992 tarihinde Ticaret Lisesi 3. sınıfta iken bir işyerinde stajyerlik yaptığım dönemde SSK numarası verildi. Stajyerlik döneminde prim ödemesi yapılmadı. Sağlık hizmetlerinden faydalandık. SGK başlangıcım olarak 01.10.1990 stajyerlik başlangıcı mı, yoksa ilk çalıştığım işyerindeki prim ödeme tarihim olan 05.10.1994 ödeme tarihi mi esas alınacak? Stajyerlik ile ilk işe başladığım tarih arasındaki (4 yıllık) süreyi borçlanıp ödeyebilir miyim?” diye soruyor.
Meslek lisesinde staj döneminde ödenen primler emeklilik için başlangıç tarihi kabul edilmediği gibi, prim gün sayısı olarak da dikkate alınmaz. Bu nedenle okurumuzun ilk çalıştığı işyerindeki prim ödeme tarihi olan 05.10.1994 tarihi esas alınacak.
Ayrıca, 01.10.1990 stajyerlik başlangıcı ile ilk prim ödeme tarihi olan 05.10.1994 tarihi arasındaki 4 yıllık) süreyi borçlanıp ödemek mümkün değildir.
Okurlarımızdan bu konuda çok soru geliyor. Bu yönde bir düzenleme torba kanunda da yapılmadı.