Karayolu Tüpgeçiş’in temeli atıldı…
Projelerimin Gerçekleşmesi Beni Mutlu Ediyor.’
4 kez Istanbul Büyükşehir Belediye Başkan Adayı oldum. Bu süreçte Istanbul, Izmir ve genelde Ülkemizin, mimarlık, şehircilik, ulaşım, çevre, deprem ve benzeri konularında ürettiğim birçok projemi sizlerle paylaştım. Hepsi gazete arşivlerinde ve internet’te tarihleriyle duruyor. Bu çalışmalarım Başkan seçilmem için yeterli olmadı. Ancak, geçen zaman içinde projelerimin bir bölümü Hükümetler tarafından benimsendi ve programa alındı.
Istanbul ve Türkiye için önerdiğim proje ve stratejilerin anlaşılması ve uygulamaya konulması 10-15 yıl alsa da, projeler kısmen farklılaştırılmış olsa da bu vizyonlarımın bir bir gerçekleşiyor olması beni mutlu ediyor. Ben bu projeleri bir siyasi parti için değil Ülkemin insanlarının ve kentlerinin refahı, güvenliği ve güzelliği için hazırladım ve hazırlıyorum.
Istanbul Boğazı’na Tüpgeçiş fikri yalnız benim değildi. Osmanlı zamanından bu yana Boğaziçi’nin alttan geçilmesi için düşünceler vardı. 1990 larda Sn. Dalan’ın, ve bazı büyük taahhüt şirketlerimizin yabancılar ile görüşmeler yaptıklarını biliyordum. Bu dev projeyi yeniden tasarlayarak ilk kez Istanbul adayı olduğum ve Sn Erdoğan’ın Istanbul’a Başkan seçildiği 1994 yılından itibaren Ülke gündemine getirdim. Tüpgeçiş projem raylı sistem ve araçları beraberce taşıyordu, bir taşla 2 kuş vuruyordu. Kopenhang-Malmö arası 17 km lik oto-ray Oresund Geçişi gibi örnekleri de vardı. Ancak, önceki Hükümet projeyi ikiye böldü, sadece raylı sistem kaldı. Ancak, ısrarlı uyarılarım üzerine Sn. Erdoğan ve Sn. Binali Yıldırım doğruyu gördü ve lastik tekerlekli araçlar için daha güneyde 2. Tüpgeçiş’i ayrı bir proje olarak geçen yıl ihale etti ve Sn. Başbakan temelini attı. Helal olsun
Epey zaman ve para kaybı oluyor ancak bir Istanbul vizyonum daha hedefine odaklanıyor. Ayrıca, raylı ve lastik tekerlekli ulaşım sistemleri için ayrı ayrı projeler yapılması her iki projeyi biraz daha verimli kılacaktır şüphesiz.
Ben öncelikle bir bilim adamıyım. Kim yaparsa yapsın fikirlerimin hayata geçmesi, Istanbul’un, Türkiye’nin kazanması beni mutlu eder. Yeter ki proje doğru yapılsın. Bir de ‘Bu projeyi Ahmet Vefik Alp gündeme getirmişti, düşünmüştü, hazırlamıştı’ şeklinde adımı ansalar o zaman havalara uçacağım. Yüksek medeniyetin önemli bir şartı da fikir emeğine saygıdır.
Karayolu Tüpgeçiş projesi için uyarım ve dileğim Tarihi Yarımada’nın dokusuna zarar vermeyecek biçimde Surların dışında kalması, esasen yayalaştırmak istediğimiz Yarımadaya ilave araç baskısı oluşturmaması ve nihayet kıyılarda yapılacak tüp havalandırma merkezlerinin Surları gölgelemeyecek biçimde tasarlanması.
Karayolu Tüpgeçiş Projesi Istanbul’a, Ülkemize hayırlı olsun.
Alkışlar Başbakan Erdoğan, Ulaştırma Bakanı Yıldırım ve tüm emeği geçenlere…
(Gecekondu ve depreme karşı ‘Kapsül Evler’ projemle dar gelirliye ‘ayda 100 TL taksitle konut’ önerimi TOKI uygulamaya başladı. Ancak bu projenin kalbi olan süperprefabrikasyon ‘endüstrileşmiş bina üretimi’ne henüz geçemedi. Tünel kalıp inşaat tarzına devam etti, Kapsül Ev sistemine kıyasla üretim daha yavaş, konut sayısı da düşük kaldı.
Deprem için Proje 3G, kısaca deprem özürlü yapılarımızın yenilenebilmesi için ilave imar hakkı projem uygulanmaya başlandı. Ilk örnek Kadıköy, Fikirtepe olacak.
10 yıl evvel tasarladığım tarihi yarımadanın yayalaştırılması ‘Müzekent Istanbul’ Projemin küçük bir bölümü uygulamaya alındı. Sultanahmet bölgesine araç girmesi kısıtlandı.
Uzun zamandır savunduğum Monoray, diğer adıyla ‘Havaray’ birçok kentimize gelecektir. Kocaeli’nde çalışmalar var. Başkan Topbaş Havaray’ı Istanbul için programa aldı.
1999 da ‘Altın Kıyı’ projemle Haydarpaşa-Harem’i düzenleyip ‘Selimiye Kışlası’nı 7 yıldızlı otel yapacağım’ derken Askerleri kızdıracağımı düşünenler oldu. Hemen arkasından yönetim Haydarpaşa-Harem projesini getirdi, ancak o günkü haliyle biraz tartışmalı bir biçimde.
Tüpgeçişler ve 3. Köprü yapılsa dahi Istanbul ulaşımını rahatlatmak için Marmara üzerinden 50 km lik bypass TRANSMAR Pendik- Yeşilköy Oto-ray Yüzer Viadük projem ve Kentiçi ulaşım için Boğaziçi Köprüsü altından Yüzertüp-Altın Üçgen projelerim er geç gerçekleşmek zorundadır. Esasen temeli atılan Karayolun Tüpgeçiş bu projenin bir ayağıdır.
Aynı şekilde, 5 km lik Izmir Körfez Geçişi Izmir ulaşımı için vazgeçilmezdir.)
kara dan ulaşım çok maliyetli üç tarafımız deniz ve izmire arabalı vapurla gitmenin yolunu bulamazmıyız hem maliyet azalır(hersene asfalt sök dök yap maliyetinden kurtuluruz) duble yol çözüm değil almanya yerin altından tranvay döşüyor otobüs satarak cebine para giriyor.biz otobüs alıyoruz yollar düble oluyor.
yakında istanbul da deprem olacak diyorlar. herşeyi istanbula göre yaşamak çok sakıncalı biran evvel diğer illere de istanbulun yükü aktarılmalıdır. zaten istanbul artık bitti yeşil alan kalmadı. o yüzden de kar yağmıyor gizli buzlanma oluyor.vs diğer illere neden bu kadar yatırım yok,
göktürk devleti kadar olamadık onlar günes doğudan dogduğu için doğuya önem vermişler biz batıya yani güneşin batış bitiş demek aslında biliyormusunuz