Çağrı Merkezinde Sorularınızı dinliyoruz.…
İstanbul’un Toplu Taşımında rahatlama sağlanması amacıyla İETT vizyonundaki modernizasyonunu adım adım hayata geçirtiliyor. İBB nin “Akyolbil Projesi”nin önemli ayağından olan İETT Çağrı Merkezi Kurdu. Ücretsiz 08002116068 emrinizde..
1997 yılından bu yana üzerinde çalışılan ve İETT nin önemli projelerinden olan “Akyolbil Projesi” son hazırlıkları süratle tamamlanmakta. “Akıllı Yolcu Bilgilendirme Sistemi” projesinin son hazırlıkları İETT’nin Kağıthane garajında kurulan Komuta Kontrol Merkezi’nde yürütülüyor.
İETT’nin otobüs filosunu gerçek zamanlı görmesi, yönetmesi ve yolcuların bilgilere anında erişmesini sağlayacak proje, 2009 yılı başından itibaren Taksim gibi merkezi güzergahlarda 1000 tane kapalı durağa mikroişlemcili sistemlerin yerleştirilmesiyle hayata geçirildi.. Yolcular, beklediği duraktan geçen hatları ve binmek istediği otobüsün kaç dakika sonra durakta olacağını öğrenebilecek.
Tam kapasite ile önümüzdeki yılın başından itibaren uygulamaya başlayacak olan sistem İstanbul halkına bir çok kolaylıklar sağlayacak. İETT Bilgi İşlem Daire Başkanlığı’nın yönetiminde, Belbim A.Ş. tarafından yürütülen proje ile İstanbul’da toplu ulaşım hizmeti veren 5 bin İETT ve Özel Halk Otobüsü izlenerek, yolcu yoğunluğuna göre anında yönlendirme yapılabilecek.
ENGELLİLER DE YARARLANACAK
Durakta bulunan sesli ve görüntülü ikaz sisteminden engelli vatandaşlar da yararlanabilecek. Projenin ilerleyen aşamalarında, elindeki kartı ekrana okutan engelli vatandaşın bilgisi merkeze ulaşacak, merkezden şoför uyarılarak engelli vatandaşa yardımcı olması sağlanabilecek.
SANAL DURAK CEP TELEFONUNDA
Sistemin tam olarak devreye girmesiyle vatandaşlar, evinde bilgisayarından ya da cep telefonundan kısa mesaj yoluyla, bekleyeceği duraktan otobüsünün kaçta geçeceğini öğrenebilecek. Böylece, İstanbullular kendi sanal durağını cep telefonlarına aktarmış olacak.
Otobüslerin içine LCD ekranlar yerleştirilerek durak anonsları yapılacak, sağlık ve eğitim gibi alanlarda bilgilendirici mesajlar verilecek. Ayrıca bu ekranlar reklam alanı olarak kullanılarak sistemin kendisini finanse etmesi sağlanacak.
KAZA VE ARIZALARA ANINDA MÜDAHALE
Otobüslerin kaza ve arıza gibi durumları anında merkeze iletebilecek. İETT’nin sahada görev yapan hat amirleri merkeze çekilerek, sistem tamamen elektronik ortamda takip edilecek.
5 BİN GEZİCİ SENSÖR
Akyolbil sisteminin tamamen hayata geçmesiyle İstanbul Büyükşehir Belediyesi, İETT otobüsleri sayesinde kentte 5 bin gezici sensöre sahip olacak.
Bu da kentte trafik hızını ölçmeyi ve trafik ışıklarını buna göre ayarlamayı kolaylaştıracak. Ayrıca afet durumlarında acil müdahale gerektiren noktalara çok daha hızlı şekilde ulaşılacak. Sistem sayesinde bölgeye en yakın İETT otobüsünün veya kurtarıcı aracın harekete geçmesi sağlanacak.
Otobüslerle yapılan yolculuğa ilişkin her türlü bilgi, yolcu sayısı, yoğunluğu, aktarma durumu ve indirimli yolculuklar saptanabilecek. Günlük yolculuk, yoğun hatlar, yolcu hareketleri belirlenerek hatların verimliliği artırılabilecek. Otobüslere yerleştirilecek kameralarla yolcu güvenliği sağlanacak.
AKBİL TARİHE KARIŞACAK
Akyolbil’in eksiksiz hayata geçirilmesinde büyük önem taşıyan doğru ve kesin veri oluşturma, projenin alt bileşeni “İstanbul kart” sayesinde sağlanacak.
İlk basamak uygulaması “Beşibiryerde” ile yapılan “İstanbul kart”, 2009’da kullanım ömrünü tamamlayan Akbil’in yerini alacak.
İstanbullular, kredi kartı şeklinde tasarlanan “İstanbul Kart”ı toplu taşıma araçlarının yanı sıra alışverişlerde, doğalgaz ve su faturaları ödemeleri ile Halk Ekmek’te kullanabilecek. İlk aşamada Akbil ile paralel uygulanacak sistem, daha sonra tek başına yaygınlaştırılacak.
İstanbul Karta yerleştirilecek çipler sayesinde yolcu hareketleri tam olarak takip edilecek, böylece hatlar gerçek zamanlı verilere dayalı olarak planlanarak verimli hale getirilecek.
EK MASRAF OLMAYACAK
Entegrasyon ve aktarma sistemleri aynen korunurken, indirimli seyahat kartlarında süre uzatımları elektronik ortamda yapılacağından, her sene yenileme ihtiyacını da ortadan kaldıracak. Dolayısıyla kart masrafı da yapılmayacak.
İstanbul’da halen 3 milyon Akbil tomu bulunurken, İstanbul Kartın tam anlamıyla devreye girmesiyle, iki yıl içerisinde bu sayı 4 milyona çıkacak.
İstanbullular isterse kartı e-bilete ek olarak e-cüzdan olarak kullanabilecek. İsteyen vatandaş, sağlık kart olarak kullanarak, hastalık, ilaç gibi bilgilerini yükletebilecek. İstanbul kart, teknolojik gelişmeye paralel olarak gelişecek her türlü yeni sisteme adapte edilebilecek. Akıllı yolcu bilgilendirmeyle paralel çalışacak sistem sayesinde kayıp-çalıntı durumlarında anında talimat verilerek başkaları tarafından kullanımı önlenecek. Karta eksik ya da hatalı yüklemeler konusunda yolcu itirazları, elektronik sistem sayesinde anında cevaplanabilecek.
Projenin son ayağından olan Çağrı Merkezi de hayata geçirildi. İstanbullular’dan gelen taleplere anında cevap verebilmek amacıyla Karaköy Gar binasında hizmet verecek merkez; yolcuları hat-güzergah, seyahat kartları, gece seferleriyle birlikte diğer konularda da bilgilendirecek.
Yolculardan gelecek her türlü soruya cevap verebilecek şekilde donatılan merkez, 7/24 saat hizmet prensibiyle çalışacak. Çağrı merkeziyle yapılan görüşmeler otomatik olarak kayıt altına alınacak. 0800 211 60 68 – 211 61 20 nolu telefonlardan ulaşılacak çağrı merkezi sayesinde yolculardan gelecek istek ve öneriler anında değerlendirilebilecek.
Halen üzerinde 150 kişilik ekiple çalışılan projenin ilk uygulaması olan örnek otobüs ve örnek duraklar hayatımıza girmeye başladı bile..
Tüm İstanbullulara konforlu ve hızlı ulaşım dileğiyle..
Bu projenin benzerini, biraz daha sistematik ve daha geniş kullanım alanlı olacak şekliyle 1997 yılında “halk kart” adıyla bizzat ozamanın İstanbul Büyük Şehir Belediye Reisi, R. Tayyip Erdoğan’a özel kalemi aracılığıyla sunmuştum.
Ama o günlerde bu sözü edilen proje için hem yöneticiler, hem siyasal kadro olması gereken VİZYONU taşımadıkları için olumlu karşılamadılar.
1997 yılından iki sene sonra, yani 1999 yılında AKBİL veya tanımlı bilet yerine yine “TT (toplu taşıma) kartı sunmuştum. O gün de yine İETT yönetiminde GEREKLİ VİZYONUN olmaması nedeniyle projeme olumlu cevap verilmedi.
MEGER ARADAN 10 SENE GEÇMESİ GEREKİYOMUŞ BU VİZYONA GELMEK İÇİN. VE BEN DE ERKEN ÖTEN HOROZLARDANMIŞIM.
Ne diyelim mehmet kardeşim, geç te olsa halkımız böylesi güzel imkanlara kavuşmuş buna şükrediyoruz.
Yine de bu yazıyı okuyan ilgili özellikle yetkililer için yazıyorum. Daha gelişmiş ve daha fonksiyonel bir sistem kurmak istiyorlarsa, konsept, sistematik ve proje tasarım danışmanlığında bulunabilirim. Her hangi bir ücret te beklemem.
Sevgi ve saygılarımla.
Dr. Ahmet FİDAN
Ahmet bey
Girişimci Geniş ufkunuz, Çalışkan ve başarılı üretkenliğinizi hep takdir etmişimdir.
Sizin yukarıdaki yorumunuzu okuyarak Toplu Taşım ile ilgili öneri ve çalışmalarınızı inşallah birileri dikkate alır temennisindeyim.
Gel görki Mum dibine ışık vermiyor.
Ne acı tesadüf ki Bende aynı mağdurum. Web sitemin projelerim kısmında yer alan,Bahsettiğiniz türden yani Toplu Taşıma yönelik benimde bir projem vardı İBB nin “Bir projem var” yarışmasına katıldım. Binlerce proje arasından seçilerek 3 teknik komisyonu geçti projenin uygulanabilirliliğinin teyidi için gönderilen kendi kurumum İETT tarafından verilen cevabe mahsuben bir yerlerde takılıp kaldı.
1 senedir hala bekliyor bu büyük ödüllü projem.
Ne diyelim. Hakkımızda hayırlı ne ise o olsun demekten başka ne yapabiliriz.
Saygılarımla..
Saygıdeyer yazarımız mehmet BALLI arkadaşımıza bu vermiş olduğu güzel bilgilerden dolayı teşekkür ederim. Oktay BÜYÜKÇOLAK
iett şikayetçiyim.bebek arabalarını buzamana kadar alıyoduda şimdi neden almıyo.hemde acilen hastayı hastaneye götürmemiz gerekirken.bebek arabası var diye almadılar.plakasını aldım.şikayette bulunucam.protesto ediyorum.böyle şey insanlığa sığarmı söyleyin.