Bu aralar okurlarımızın en çok sordukları soru, erken emeklilik. Gürbüz Tuncel de, “Meclise tasarı olarak sunulan erken emeklilik yasa tasarısı diye bir şey var mı?” diye soruyor. Hatta dedikodularda genç işsizlilere iş bulunabilmesi için 20 yılını dolduran kadınlara ve 25 yılını dolduran erkeklere bir kereye mahsus olmak üzere erken emeklilik hakkı verileceği hatta buna ilişkin TBMM’de bir tasarı olduğu bile söyleniyor.
Yazıda da belirttiğim gibi bunlar sadece dedikodu. TBMM’de 20 yılını dolduran kadınlara ve 25 yılını dolduran erkeklere bir kereye mahsus olmak üzere erken emeklilik hakkı verileceğine ilişkin bir tasarı yok. Bu konuda bir çalışma yok.
8.9.1999 tarihinden önce işe girmiş olanlar için bir kademeli emeklilik yaşı belirlenmiştir. 9.9.1999-30.4.2008 tarihleri arasında ise girmiş olan kadınlar 58 yaşını ve erkeklerde 60 yaşını doldurmaları halinde emekli olabileceklerdir. 1.5.2008 tarihinden sonra işe giren kadınlar ve erkeklerden 2036 yılına kadar gün sayısını tamamlayamazlarsa emeklilik yaşı kademeli olarak artacak ve 2048 yılından itibaren ise kadın ve erkekler için 65 yaşında emeklilik söz konusu olacaktır.
Sadece emeklilik için gereken prim gününü ve sigortalılık süresini doldurup çalışmadan emeklilik yaşını bekleyecek olanlar için sağlık yardımı alabilmelerine ilişkin bir düzenleme yapılacak. Yani, prim gününü ve sigortalılık süresini doldurup çalışmadan emeklilik yaşını bekleyenler mevcut uygulamada bu sürelerde sağlık yardımı alamadıkları için mağdur olmaktaydılar. İşte bu mağduriyeti giderecek ve prim gününü ve sigortalılık süresini doldurup çalışmadan emeklilik yaşını bekleyenlere sağlık yardımı verilmesine ilişkin bir tasarı var. Hepsi bu.
Emeklilerde maaş kesintisi yapılıyor mu?
Okurumuz Nihat Yolcu, “Tüm emeklilerde şirket ortağı veya esnaf olmaları durumunda maaş kesintisi yapılıyor mu?” diye soruyor.
Emeklilerin maaşlarından hastane ve ilaç kesintileri yapılmasından dolayı, özellikle emekli olduktan sonra işçi olarak çalışmaya devam edenler de bir endişe var.
Emeklilerde maaştan sosyal güvenlik destek primi kesintisi sadece Bağ-Kur kapsamında çalışmaya devam edenler için geçerlidir. SSK’lı çalışıp destek primi ödeyenlerin emekli maaşlarında çalışmaktan dolayı bir kesinti olmaz.
SSK, Bağ-Kur ve Emekli Sandığı emeklisi olup, esnaflık, vergi mükellefiyeti, şirket ortaklığı veya Anonim Şirket yönetim kurulu üyesi ve ortaklığı gibi ticari faaliyeti olanların emekli maaşlarından 2008 yılı Ekim ayından itibaren maaştan kesinti yapılmaya başladı. Bunun oranı bu yıl için maaşının yüzde 14’ü olup, 2011’den itibaren her ay maaşın yüzde 15’i kesilecektir. Şirketten huzur hakkı veya ücret alıp almamanın veya çok küçük hissedar olmanın (hatır ortağı) kesinti yapılmasına etkisi yoktur.
Ticari faaliyet sona erdiğinde maaş kesintisi de son bulacaktır. Bugüne kadar destek primini ödememiş olanlar için de af tasarsısında bir düzenleme yer alıyor. Buna göre; yaşlılık, emekli aylığı veya malullük aylığı bağlandıktan sonra 4/(b) bendinde belirtilen (Bağ-Kur) sigortalılık statüsü kapsamında sigortalı sayılmasını gerektirir nitelikte çalışması nedeniyle sosyal güvenlik destek primi ödemesi gerektiği halde bunu yapmamış olanlar için af getiriliyor.
Bu Kanunun yayımlandığı tarihi izleyen ikinci ayın sonuna kadar tescili yapılmış olanların, 2010/Haziran ve önceki aylara ilişkin sosyal güvenlik destek primi asılları ile bu alacaklara ödeme sürelerinin bittiği tarihlerden bu Kanunun yayımlandığı tarihe kadar geçen süre için TEFE/ÜFE aylık değişim oranları esas alınarak ödenecek borç tutarı güncellenecek.