13 Aralık 2010 da “AİLE HEKİMLİĞİ” uygulaması ülke çapında uygulanacak henüz yeterli aydınlatma yapılmasa da ortalama 3000-3500 kişiye bir hekim bakacak. Söylenenlerden anladığımız kadarı ile sevk zincirine herhangi bir değişiklik olmayacak yani kafası esen Üniversite’ ye, aklına esen devlet hastanesine ya da parası olan, sağlığını çok önemser görünen ama maliyetinden bi haber vatandaşta Mega sağlık markete gidecekmiş. Ama aile hekimimiz şimdilik yönlendirmeyecekmiş. Aile hekimi ile hasta arasında parasal bağ olmayacakmış. Velhasıl eskinin eksiklikleri üzerinden aile hekimliğinin propagandası yapılıyor.
Her şey iyi olacak en azından doktorlar hastaya dokunacak falan. Aslında bu tür eskiyi karalama üzerinden yapılan ÖZAL vari tanıtım ve propagandanın halka yani bizlere faydası olmadı. Olmayacağı da açığa çıktı ama. Yeni yeni gibi tasarlanmadığı bilginin eseri olmadığı, halkın ihtiyaçları üzerin planlanmadığı için. Bu işin erbapları hatta İl Sağlık Müdürlüğü elemanları bile nasıl anlatacaklarını bilemiyorlar. Antalya Kent Konseyi Sağlık gurubu toplantısına katılan bilgilendirme elemanlarının durumu bu idi.
Örneğin Yeni düzenlemenin maliyeti nereden nasıl karşılanacak, Aile Hekimi Doktorlar sağlık alanını da
Sağlık tekellerinin simsarımı olacaklar. Yâda sürekli hasta olanların bakımı gerçekten nasıl olacak, ya da Doktor tetkik isterken sınırlanacak mı? Yâdaaylık tüm hastalarından 2700 Türk Lirasının üstünde tetkik isterse ne olacak sorusu havasa kaldı. Yine boşluğa sorduğumuz soru gibi kalan muhataplarınca cevabı verilemeyen: GSS (genel sağlık sigortası.)uygulamasının neden başlatılamadığı, Bu pirimin miktarı konuları yeşil kartla geçiştirildi. Belerdik ki yeni sistemle ulufecilik kaldırılsın. Sağlıklı yaşamak herkese hak olsun kimsenin onuru zedelenmesin.
Evet, yeni sistemde buna el vermiyor. Böyle yapmak zorundaydılar neden.
Aile hekimliği İngiliz sağlık sisteminin omurgasını oluşturur. Kamunun denetiminde çalışır. Koruyucu hekimlik hizmetleri en belirgin yanını oluşturur. Amerikan sağlık sitemine göre maliyet daha düşük verimliliği daha yüksektir. Yani İngiltere’de kişi bası sağlık harcaması Amerika da ki kişi başına düşen sağlık harcamasını üçte biridir. Ama bu olumluluk İngiltere’nin Sağlık harcamalarını finanse etme yönteminin yani GSS (genel sağlık sigortası) uygulamasını rayına oturtup, sağlık hizmetlerini kamunun denetiminde tutuğundandır. Kaldı ki dünyada sağlık hizmetlerinin tümünün paradan bağımsızlaştırıldığı yani SAĞLIK HİZMETLERİNİ PARASIZ SUNULDUĞU ÜLKELER VE SİSTEMLER VAR.
İki musibetten birine tabi olmak yerine halkın derdine deva olmanın gerçek bir yolu var. Yeter ki gören yetkili ve etkili göz bulunsun.İngiltere’de sağlık sistemin omurgası olan AİLE HEKİMLİĞİ. İngiltere’deuygulanmaya başladığı dönem SOVYETLERİN güçlü olduğu Devletçiliğin revaçta olduğu bir dönemdir. Halktan yana uygulama olarak meşrulaşmış. Kökleşmiştir. Şimdilerde orayı da bozmak isteseler de halkın gazabında korktuklarından buna yönelememektedirler.
Bizde ise Devletin Halktan yana fonksiyonlarından ULUSLARARASI TEKELLER LEHİNE vaz geçildiği bir dönemde sistem değiştirilmektedir. Ve bu değişikliği yapanlar iktidar her sorunu sermayenin çıkarına genel anlamda vatandaşın zararına çözmeyi alışkanlık etmiş ya da budan başka çözüm yollarını göremeyecek kadar gözü kara, iktidarların birinin gelip diğerinin gitti.40 yıllık bir zaman diliminde yaşamaktayız. Birçok nedenle söyleneni bir kez de bu nedenle söylemeliyiz. Dün özelleştirmeler sayesinde sermayedara sunulan imtiyazlar nedeni ile Bu gün üretim azalıyor. Ücretler düşüyor, Çalışma saatleri, iş kazaları artıyor, Tarım alanları talan ediliyor köyler boşalıyor. Cebrail aliyhisselam kılığına bürüneneler kurbanlık boğaları dünyanın öbür ucundan taşıyorlar. Ama ne et fiyatı ucuzluyor nede kurbanlık fiyatı.
Bütün bunlardan dolayı istihdam edilmesinde güçlük çekilen kalifiye eleman olan doktorların halkın sağlığını uluslararası sağlık tekellerine pazarlama simsarı konumuna düşürülmemeleri için bu günden henüz zaman varken söylüyoruz. Doktorlarımıza. Kendimize de musibetten öğrenmek öğrenmektir ama gecikmiş öğrenme cahillikten daha beter oluyor.
Sağlık alanı örgütleri başta olmak üzere emek örgütleri sendikalar henüz zaman varken haydi G(Ö)REVE
Bilelim ki tavı gecen demir şekil almaz. Ona şekil vermek için yeniden ısıtmak gerekir. Yeni ve bizim yararımıza sistem istemenin ve bunu diretmenin zamanıdır.