Hayati Otyakmaz: Şair, araştırmacı, çocuk edebiyatçısı. 15 Eylül 1961, Sarıkaya- Yozgat doğumlu. Yazılarında: Fatih Emirhan, Mehmet Emirgil ve Mehmet Cihangir adlarını da kullandı.
İlkokulu Hasbek nahiyesinde, ortaokulu Sarıkaya’da okudu. 1979’da Yozgat İmam Hatip Lisesini bitirdi. Kısa bir süre Ankara’nın Ayaş ilçesi Sinanlı kasabasında İmam Hatiplik görevinde bulundu.
1984’de Marmara Üniversitesi İlahiyat Fakültesinden mezun oldu. 1985’de Diyanet İşleri Başkanlığına memur olarak atandı. D.İ.B. Dinî Yayınlar Dairesi Başkanlığı’nda dört yıl süreyle Diyanet Çocuk Dergisi’nin yayına hazırlanmasında görev aldı.
1991-1997 yılları arasında Almanya- Frankfurt’ta din görevlisi olarak vazife yaptı. Yurtdışı görevinden döndükten sonra 13 yıl Diyanet Çocuk Dergisi’nin yayın koordinatörlüğü görevini yürüttü. Çocuklara yönelik olarak yazdığı dinî, millî, tarihî, ahlâki yazı ve şiirleri; ayrıca Çocuk Dergiciliği’ndeki başarısından dolayı “Yeni Kervan Dergisi”nce “1999 Yılı, Yılın Çocuk Dergicisi” ödülüne lâyık görüldü.
Yetim, yoksul ve kimsesiz çocuklara yaptığı hizmetlerden dolayı TBMM Meclis Başkanlığı’nca 3 kez “Hizmet Plâketi” ile ödüllendirildi. Otyakmaz’ın ilk yazıları Mevlana Takvimi’nde yayımlandı (1983). Bunun yanında Diyanet Dergi grubu, Hakses, Kümbet, Somuncu Baba, Beklenen Kıvılcım, Çınar, Şeker Çocuk, Gülpınar, Karınca, Yuvamız, Millî Gazete, Akit, Yeni Şafak gibi gazete ve dergilerde, internet sitelerinde yüzlerce makale, hikâye, yazı ve şiirleri yayımlandı.
Otyakmaz, Türkiye Yazarlar Birliği, İlesam ve Çocuk Edebiyatçıları Birliği üyesidir. Otyakmaz fikri eserlerinin yanında özellikle çocuk edebiyatı alanında verdiği eserlerle de adından söz ettirmiş bir yazardır.
Çocuklara dinî, millî bir bilinç kazandırma yolunda tarihî kahramanları çocuk diline uyarlarken, Hz. Peygamber ve Asr-ı Saadet hayatını da bugüne başarı ile taşımıştır. (Çakmak 2017: 194)
Hikâye ve çizgi romanlarında din duygusu, vatan sevgisi, birlik beraberlik vurgularına sıkça rastlanmaktadır.
(KAYNAKÇA: Türk Edebiyatı İsimler Sözlüğü)
Çakmak, İsmail (2017), “Hz. Muhammed (s.a.v.) Kitaplar Bibliyografyası”, Akademiar, Ankara: Kalem Eğitim Kültür ve Akademi Derneği Yay., S.3, s.194
Işık, İhsan (2007), “Otyakmaz Hayati”, Türkiye Edebiyatçılar ve Kültür Adamları Ansiklopedisi, C. VII, Ankara: Elvan Yay.)
ESERLERİ: Tesettür ve Haya (1987), Cihadın Mânâsı ve Fazileti (1989), Hz. Resulullah Kimdir? (1989), Ölüm ve Hayatın Mânâsı (1991). Çizgi Roman:
Ak Sakallı Kahraman (1996), İpek Tüccarları (1996), Varaka’nın Müjdesi (1996), Yunus’un Çiçeği (1996), Tıraş Edilen Sakal, İpek Tüccarları.
Çocuk Hikayeleri: Kefensiz Gömülenler (1998), Allah’ı Arayan Çocuk (1998).
Çocuk Şiiri: Gökyüzü Olun Çocuklar (2000).
Şiir Antolojisi: Yıllar Sonra Bir Gün (2000).
Kaynakça: İhsan Işık -Resimli ve Metin Örnekli Türkiye Edebiyatçılar ve Kültür Adamları Ansiklopedisi (2. bas., 2009).