Bugün Ege Tv’ nin Tarım Proğram yapımcısı Sayın İsmail Uğural’ ın ‘’Pamuk Türk Ekonomisi için Neden Önem taşıyor’’ konulu proğramının tanıtım elektronik postası bana da geldiğinde bu yazıyı yazmak gereğini duydum.Proğramın tanıtım e yazısın da Sayın İsmail Uğural ‘’ Beyaz altın’ pamuk ülke ekonomisi için neden önem taşıyor? Pamuk niçin ‘stratejik ürün’ olarak kabul edilmeli? Çiftçi tekrar pamuğa yöneldimi, bu yıl üretim artışı olacak mı? Dünya fiyatlarının yanı sıra iç fiyatlarda meydana gelen gelişmeler nasıl değerlendirilmeli?
“Tarım ve Ekonomi” 8 Temmuz Perşembe akşamı saat 21.30-23.00 arası Ege TV’de canlı yayında ekrana geliyor.. ‘’ diyor.
İsmail bey, Pamuk niçin Stratejik Ürün olarak ilan edilmeli sorusunu irdeleyecektir. Proğrama katılacaklar elbetteki pamuğun iplik, iplikten kumaş, kumaştan giyim endüstrisiyle giyim ticarethanelerine ve tüketicilere uzanan bir zincir ve bu zincirin oluşturacağı yüksek katma değerin diğer endüstriyel tarım ürünlerini geriye bırakması gündeme gelecektir
Biz söylenecekleri burada söyleyerek veya kamuoyunda konuşulanları burada tekrar etmek yerine farklı açıdan ve bir stratejik ürüne hangi noktadan da destek verilmesi gerektiğine bakmak istiyoruz. Bundan dolayı konuşmalarda da geçeceği gibi pamuk ürününe, ürün bazında destek miktarının belki de artırılması gerektiğini irdeleyecekler ama umarım ki aşağıda ele alacağım konunun göz ardı etmemelerini ummaktayım.
Mevcut desteklerle şu anda ülkemizin pamuk üretimi 1973 yılı seviyelerine gelmemiş ve getirilemezde ! Destek artırıllmalı ama hangi destek ? Ürün desteğimi yoksa pamuk makinası desteğimi ? Sorusu gündeme geldiğinde Pamuk Hasad Makinalarına zaten % 50 destek verilmekte oluşunun kafi gelmediği konusu çok önemlidir. Makina sayısının artması çok önemli olan hasad bedelini aşağılara çekerek ülkemizde sayısı çok olan küçük ve susus arazilerde de pmuk ekiminin önü açılmış olacaktır.
Pamuk Hasad Makinalarının destek projelerinde getirilen puanlama sistemi sadece büyük arazi sahiplerinin bu makinalardan sahip olmasını öngörüyor olması doğru bir karar görünse de pamuğun stratejik bir ürün olması hedefleniyor ise hasadçılık işinin bir profesyonellik gerektiğini bilmeleri gerekir. Hasadçılık bir müteahhitlik hizmetidir. Geçtiğimiz yıl pamuk hasadı müteahhitler tarafından dekarı 60 TL’ den hasad edilmekteydi. Büyük arazi sahiplerinin bu makinalardan sahip olma hedefleri için bu 60 TL rakamı iyi bir rakamdır. Ama pamuk ekiminin yaygınlaşmasında 60 TL hasad bedeli çok yüksektir. Bu 60 TL hasad bedeli pamuğun geçmiş yıllardaki çiftçinin 100 kğ pamuk satış bedeline denktir. Sulu arazilerde 300-400 kğ pamuk verimi alındığı düşünüldüğünde ürünün % 25 -30 unun hasad bedeline harcandığı görülmektedir. Bu yüksek hasad bedeli ile pamuk ekim alanları çoğaltılamaz. Çünkü ülkemiz sadece büyük çiftliklerden ibaret değildir. Küçük çiftçilerin arazi varlıkları büyük çiftçilerin arazi varlıklarından daha çoktur.
Sulu tarımla pamuk eken çiftçilerimiz için bu hasad bedeli , verilen ürün desteği le kerhen kabullenilmektedir. 1970’li yıllardan yakın zamana kadar pamukta kuru tarım büyük bir yer işgal etmekteydi. Son yıllarda hasad makinalarına getirilen destekler ve pamuk fiyatlarını cazip oluşu sulu tarımda yeniden pamuk ekimine yol açmıştır. Kuru tarımda pamuk veriminin dekara 100-150 kğ olması, hasad bedelinin 60 TL (=100 kğ pamuk) olması karşısında sulanamayan topraklarda pamuk ekimini imkansız kılmaktadır.
Pamuğun Mısırdan da daha iyi bir münavebe ürünü olduğu tüm çiftçilerimizce bilinmektedir. Geçmişte ülkemizde pamuk ekilebilinen alanlarda arazi büyüklükleri Türkiye ortalamasındadır. Ülkemizde 1970-80-90 lı yıllarda pamuk
hasadı el işçiliği ile yapılır iken el işçiliğinin bedeli hasad edilen ürünün % 10’ unu geçemezdi. Makinalı pamuk hasad bedeli toplam hasadının % 25 ini geçmekte ve susuz pamuk üretimine de imkan vermemektedir. Dolayısı ile sulutarımda da hasad bedeli veya makinaya sahip olmaklık, susuz pamuk tarımında da hasad bedelinin nereeyse verimin tamamını ancak karşılaması pamuk ekim alanlarını sınırlamaktadır.
Buğday Hasad makinalarına (100.000 Euro)(Biçerdöver) +mısır tablası (mısır hasad adaptörü: 40.000 Euro) toplam 140.000 Euroluk makinalarla 10 TL’ lik bedelle Mısır Hasadı yapılırken Pamuk Hasadı’ nın 60 TL olması pamuk üretimini asla 1970 li yıllar seviyesine getiremeyecektir.
Kendinden tahrikli hasad makinaları 300-400 bin TL, Traktörden tahrikli pamuk hasad makinalarının fiyatı ise 100.000 TL civarındadır.
1970 li yıllarda pamuk çiftçinin Beyaz Altın’ ı idi. Yeniden çiftçinin Beyaz Altını olabilmesi için;
1- Pamuk hasad makinaları desteklemelerinde puanlama usulü ortadan kaldırılmalıdır.
2- Ayrı bir Traktörden tahrikle çalışabilen pamuk Hasad Makinalarında destekleme oranı % 100 oranına getirilmelidir. Çünkü zaten bir traktörün bu işe ayrılması da bir parasal yatırımdır.
3- Kendinden tahrikli motor ile çalışan hasad makinalarında destekleme miktarı % 75-80 oranlarına yükseltilerek,
Tarımsal Desteklerdeki Ekipman Desteği, Pamuk Hasad Makinalarının sayısını artırabilmelidir.
http://groups.google.com.tr/group/cigsutureticileri
Memlekette toprak desen var, su desen var, üretici desen var, kısaca ne desen var. Ama olmayan tek şey beyni normal çalışan, ülke kaynaklarını-imkanlarını vatandaşının yararına kullandırmamayı başaran yöneticiler var.