Herhangi bir büyük halkın tarihinde, bazen bu mücadeleyi özetleyen ve o zamanın insanlarının kalplerine meydan okuyan tekil bir an vardır ki, bu an hem tarihi hem de efsanevi bir an haline gelir. Bu ülkedeki Afrikalı Amerikalıların uzun tarihinde, 1963 yılının Ağustos ayında Washington’da düzenlenen tarihi Mart ayında “Bir hayalim var” olarak anılan konuşmanın yapılması böyle eşsiz bir an oldu.
Bu konuşmada o kadar şiirsel pek çok şey var ki, konuşma metni hem siyah tarihinin hem de ulus tarihinin en büyük tarihi metinlerinden biri haline geldi. Bu nedenle hemen hemen her okul çocuğu konuşmadaki en heyecan verici kelimeleri okuyabilir. Ve bugünün ve yarının zorluklarıyla karşı karşıya kalsak da benim hala bir hayalim var. Bu, Amerikan rüyasının derinlerine kök salmış bir rüyadır. Bir gün bu milletin ayağa kalkacağına ve inancının gerçek anlamını yaşayacağına dair bir hayalim var: “Tüm insanların eşit yaratıldığına dair bu gerçeklerin apaçık olduğunu düşünüyoruz.” Dört küçük çocuğumun bir gün tenlerinin rengine göre değil, karakterlerinin içeriğine göre değerlendirilecekleri bir ülkede yaşayacaklarına dair bir hayalim var.
Metnin tamamını okuduğunuzda bu metinde en dikkat çekici olan şey umuttur. Ve belki de şu anda ulusal bayram olan Martin Luther’in King’in doğum gününde bu konuşmayı okumak her aile için harika bir gelenektir. Dr. King halkını yukarıya bakıp yarına umutla bakmaya çağırdı. Ancak bundan da öte, tüm insanları ortak bir umut, kendi sözlerinde büyük bir tutkuyla tartıştığı Amerikan rüyasını gerçekleştirme umudu doğrultusunda birlikte çalışmaya çağırdı.
Konuşmanın mekanı Lincoln Anıtı’nın merdivenlerinde, Kongre’nin, yansıma havuzunun ve Washington D.C.’nin merkezindeki National Mall’daki Beyaz Saray’ın görüş alanı içindeydi. bu ülkenin ikonları ve onun derin ülke sevgisi konuşmada da kendini gösteriyor.
Ancak bu bir mücadele konuşmasıdır çünkü Amerika’daki siyahi insanların hâlâ diğer vatandaşlarla açıkça özgür ve eşit bir statüde yaşamadıkları gerçeğinden bahsetmiştir. Dr King, Afrikalı Amerikalıların Amerika Birleşik Devletleri’nde yaşadığı zorlu yaşamların gerçekliğiyle bağlantısını kaybetmedi. Bu konuşmanın bu kadar mükemmel hazırlanmış ve mükemmel bir şekilde iletilmiş olmasının nedeni budur. Siyah liderlerin ve Afro-Amerikan nüfusunun, dünyayı kendileri ve çocukları için daha iyi bir yer haline getirmeye yönelik sert gerçekliğini ve kararlılığını, bu ülkenin siyahileri koruyan baskı ve ayrımcılığa katlanamayacak bir ülke olduğuna dair umut ve iyimserlikle birleştiriyor. kölelikten beri insanlar aşağılarda.
Ülkemizde iktidarın pek çok makamının dikkate aldığı bir eylem çağrısı olan “Şimdi” zaman diliminde eylem çağrısı yapan bir konuşmadır. Bozulmuş bir sosyal sistemin yenilenmesi ve onarılması sürecinin doğru yönde ilerlemesi için hemen harekete geçtiler. Bu konuşmanın sonuçlarından biri, Amerikan yaşamının her alanında ayrımcılığa getirdiği yasal kısıtlamalarla ülkenin dokusunu sonsuza dek değiştiren 1964 tarihli tarihi Sivil Haklar Yasasıydı.
Eğer “Bir hayalim var” konuşması olmasaydı, o sıcak ve nemli Ağustos gününde Washington’a yapılan yürüyüş, sivil haklar döneminin pek çok protesto ve etkinliğinden sadece bir tanesi olabilirdi. Bunun yerine, Amerikan ve siyahi tarihinde, Dr. King’i hem siyah hem de beyaz insanlar için ulusal bir kahramana dönüştüren ve bir harekete ve bir ulusa, meseleleri kendi ellerine alma ve her şeyi tüm insanlar için daha iyi hale getirme konusunda enerji veren ikonik bir an haline geldi.