Yazar Portal | Turkiye Interaktif Kose Yazarı Gazetesi
Pazartesi, Aralık 15, 2025
  • Giriş Yap
  • Ana Sayfa
  • Köşe Yazarları
  • Künye
  • Yayın İlkeleri
  • Yazar Müracaatı
  • Kurumsal
    • Misyon
    • Yayın Grubumuz
    • Logo
    • Reklam Tarifesi
  • Yazar Girişi
  • E-Posta
Sonuç yok
Tüm sonuçları gör
  • Ana Sayfa
  • Köşe Yazarları
  • Künye
  • Yayın İlkeleri
  • Yazar Müracaatı
  • Kurumsal
    • Misyon
    • Yayın Grubumuz
    • Logo
    • Reklam Tarifesi
  • Yazar Girişi
  • E-Posta
Sonuç yok
Tüm sonuçları gör
Yazar Portal | Turkiye Interaktif Kose Yazarı Gazetesi
Sonuç yok
Tüm sonuçları gör
Anasayfa Anma

Deprem – “Unutmayın Bizi”

İncilay AKDENİZ Yazar İncilay AKDENİZ
07 Şubat 2024
Anma, İncilay AKDENİZ, Sosyoloji
0
Deprem – “Unutmayın Bizi”
402
Paylaşma
5k
Görüntülenme
Facebook'ta PaylaşTwitter'da Paylaş

Geniş bir alan, şiddetli bir deprem ve binlerce can kaybı. Aileler, analar, babalar, eşler, dostlar, arkadaşlar, gençler, yaşlılar, çocuklar..
Binlerce insanımızı yitirdik depremde. Kimisi ise kayıplarının peşinde. Üstünden tam bir yıl geçti, bu acı zaten geçmezdi ve geçmedi.
Öyle bir zamanda öyle bir anda geldi ki afet, yine uyurken vurdu insanlarımızı. Bir kış vakti 6 Şubat 2023, saat 04:17’de.
Enkaz altında kalanlar seslendiler bir süre;
“kimse yok mu?” “buradayız” diye.
Herkesin depremzede/ mağdur olduğu, hatta çevre illerin, ilçelerin, köylerin ve yolların bile zarar gördüğü depremde o koca binaların altında binlerce canımız yitip gitti.

Böylesine büyük bir alanda şiddetli yıkım, çaresizlik, korku, soğuk, kurtulanların enkaz altındakileri kurtarmak için zamanla alabildiğine yarışmaları.. İlk anlarda; “Alet yok”, “vinç yok”, “ kurtarın”, “ kimse var mı?” sesleri her yerde.
Düşünün; Şayet çıkabildiyseniz evinizden, can havliyle geceliklerinizle , terliklerinizle sokağa fırlamışsınız. Çaresizce önünüzde yıkılan koca koca binalardan sakınmaya çalışıyorsunuz. Canınızı kurtardığınıza şükrediyorsunuz. Eşinizi dostunuzu arıyorsunuz telaşla. Belki dün her şeyiniz vardı. Sabaha, güne/ güneşe kavuşamayan gecede ise artık hiç bir şeyiniz yok.
Sağınız solunuz yıkık dökük, harabe. Can pazarı gibi her yer.
Deprem hem sevdiklerinizi almış elinizden, hem evinizi barkınızı yuvanızı. Bir canınız kalmış, bir de varsa kurtulabilen yakınlarınız.

Evet. Ülke kenetlendi depremde. Herkes tek yürek oldu neredeyse. Gidebilen vatandaşlarımız bölgeye gitti, gidemeyenler evlerinden, şehirlerinden destek verdi. Herkes el verdiğince, dayanışma ile depremzedelere yardım için çabaladı. Yaralar sarılabilir miydi, ne kadarı sarılabildi belirsiz.
Kurumlar girdi sonra devreye. Çadırlar, çadır kentler, yardımlar. Koordinasyon sorgulandı, çadır eksikliği sorgulandı , nedenler niçinler sorgulandı. Sorgulamalar sürerken bir yanda ise yaşananlar vardı. Kimini görebildik, kimini ise gören olmadı.
Vatandaşlar dayanışma içinde olmaya çalışırken, böylesine bir durumdan, acıdan bile kâr sağlamaya kalkanları da duyduk tabii. Kaydettik.
Depremde yepyeni, lüks binaların bile yıkıldığını gördük dehşetle. Konut yapımı için gerekli olan; akıl, bilim, doğru yer, doğru/ sağlam malzeme ve binayı yapacak liyakatli, işinin ehli, dürüst ve doğru insanlar. Bunlar olmadıkça kentsel dönüşümmüş, bina yenilemeymiş hepsinin yalan olduğunu da gördük bu suretle.

Uzmanlarca felaketler, afetler öngörülürken, önlemler anlatılır. Dinler, ürkeriz. Kimimiz hazırlanır, önlem alırız, kimimizse umursamaz. felaketi yaşamadıkça, bizden hep uzakta olacak şeyler farz ederiz. Zaten afet dediğin davetsizdir. Tarih, saat, dakika vermez. Bilinmez ki ne zaman geleceği. Yaşam sürmektedir önümüzde, yaşamı takip ederiz.
Aslında çoktandır tedirgindi bölgedekiler. Kiminin çantası hazır, uyur uyanık haldeydi evlerinde. Öyle ya sokakta da yatılmaz ki, öylece deprem beklenmez ki her yıl, her ay, her gece.
Sonra mimar, mühendis de değilsin muhtemelen. Bakmışsın alırken eve, görmemişsin bir problem.
Bile bile lades değilse hani, ne ve nasıl yapılmış nereden bilebilirsin ki?
Tam bir yıl geçti üzerinden. Buna rağmen bölgede kalan vatandaşlarımızın barınma, beslenme, sağlık eğitim gibi sıkıntılarının hâlâ devam ettiği yer alıyor haberlerde. “Unutmayın bizi” diyor depremzede. Haklılar sonuna kadar Depremin birinci yıldönümünde siyasiler de, medya da bölgede. Peki ya sonra?
Acıydı yaşananlar, çok acı. Herkesi bir yerinden vurdu, yaraladı. Asıl vurulan ve yaralananlar ise depremi yaşayanlar, sağ kalanlar yani depremzedeler oldu. Ayağa kalkmaya çalışıyorlar hâlâ ve sil baştan tutunmaya çalışıyorlar hayata. Depremin şiddeti şimdilik geçti gibi görünse bile toplumda ve bireylerde açtığı yara, toplumsal artçılar henüz bitmedi.
Yitirdiğimiz tüm canlarımızı saygı, rahmet ve hüzünle anıyorum.
Sonra özlüyorum kadim şehir Hatay’ı. Bir gün el birliği ile tekrar ayağa kalkacak biliyorum.
Yitip giden o güzel insanlar, biz onları göremesek/ duyamasak da, yine güler yüzleri ile, hoşgörüleri ile dolaşacaklar Antakya sokaklarında. Tabii ki bizim yanı başımızda..
Bir daha böyle acıların yaşanmaması ve ne depremin, ne de depremzedelerin unutulmaması dileğiyle..

Sevgi ve saygılarımla

Paylaş
Etiketler: çadırdayanışmadeprem
Önceki Yazı

Mavisi Çalınan Deniz

Sonraki Yazı

Depremler Oluyor Beynimde

İncilay AKDENİZ

İncilay AKDENİZ

İstanbul ,Süreyyapaşa Sağlık Meslek Lisesi hemşirelik, İstanbul Üniversitesi Siyasal Bilgiler Fakültesi Maliye Bölümü lisans, Anadolu Üniversitesi Açıköğretim Fakültesi Tarih Bölümü lisans, aynı fakültenin Sosyoloji bölümünü lisans, Medya ve İletişim bölümü önlisans mezunuyum. Özel bir bankadan emekliyim. Tarih, toplum, doğa, insan, kitaplar, sahne sanatları( izleyici olarak), seyahat( kültür seyahatleri) özel ilgi alanım. Bence öğrenmek; yaşam boyu süren en güzel aktivitedir. Barışçıl, demokratik, her yönden ve herkes için eşitlikçi, çevreci, adil, ötekisiz/berikisiz, baskısız ve herkes için güvenli, aydınlık refah dolu yarınlar temennim. Üniversite öğrencisi tek çocuk sahibiyim.

İlişkili Yazılar

Gençlik Nereye?
Genel Eğitim

Gençlik Nereye?

13 Aralık 2025
5k
İnsan Haklarının Neresindeyiz 
Gündem

İnsan Haklarının Neresindeyiz 

11 Aralık 2025
5k
Onlar Avrupa’daki Türklerin Sesi
Ahmet SARGIN

Dört Duvarlar Arasında Nice Gerçek Hikayeler Var

09 Aralık 2025
5k
Anma

Iskaladığımız Günler, Iskalanan Hayatlar

03 Aralık 2025
5k
Sonraki Yazı
Depremler Oluyor Beynimde

Depremler Oluyor Beynimde

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

  • Trendler
  • Yorumlar
  • En son
Aşık Veysel ve Kara Toprak Türküsü Hikayesi

Aşık Veysel ve Kara Toprak Türküsü Hikayesi

22 Mart 2019
Ayak Tabanına Veya Göğüse Vicks Sürmenin Faydası Yok

Ayak Tabanına Veya Göğüse Vicks Sürmenin Faydası Yok

24 Ocak 2016

Yok Saymak

28 Mart 2020

Yıldızname Baktırmak Günah mı…Günah…

09 Haziran 2022

Keltepen’in Taşları /Şu Akkuşun Gürgenleri

18 Nisan 2020
Göyçe Zengezur Türk Cumhuriyeti

Göyçe Zengezur Türk Cumhuriyeti

21 Eylül 2022

Tüketicilerin Süt Tozu Dilekçeleri!

97

Fethullah Gülen’e 19 Soru

72

Ayasofya Açılsın Zincirler Kırılsın

70

İslâm Dışı Bir Uygulama: Çocuk Sünneti…

45

Gıda Mühendislerinin Petek Ataman’a Çağrısı

40

Şarkı Sözü Alan Var mı?

39
Aksekili Hayriye Ana

Aksekili Hayriye Ana

15 Aralık 2025
Milli Eğitimde Reform Hemen Şimdi

Eğitimi Ayağından Vurmak

15 Aralık 2025
Konkordato Sürecinde Takas Hakkının Sınırlandırılması

Konkordato Sürecinde Takas Hakkının Sınırlandırılması

15 Aralık 2025
Mezarlıktaki Dilenci

Mezarlıktaki Dilenci

15 Aralık 2025
Birlik Olalım

Birlik Olalım

15 Aralık 2025
Hediye Kitap (l)

Hediye Kitap (lV)

15 Aralık 2025

Köşe Yazarları

Türkiye Deprem Haritası

 

Ayın Sözü

Lütfen Duyarlı Olalım!

de, da vb. bağlaçlar ayrı yazılır.

Cümle bitişinde noktalama yapılır. Boşluk bırakılır, yeni cümleye büyük harfle başlanır.

Dilimiz kadar, edebiyatımıza da özen gösterelim.

Arşiv

Sosyal Medya’da Biz

  • Facebook
  • İnstagram
  • Twitter

Entelektüel Künyemiz!

Online Bilgi İletişim, Sanat ve Medya Hizmetleri, (ICAM | Information, Communication, Art and Media Network) Bilgiağı Yayın Grubu bileşeni YAZAR PORTAL, her gün yenilenen güncel yayınıyla birbirinden değerli köşe yazarlarının özgün makalelerini Türk ve dünya kültür mirasına sunmaktan gurur duyar.

Yazar Portal, günlük, çevrimiçi (interaktif) Köşe Yazarı Gazetesi, basın meslek ilkelerini ve genel yayın etik ilkelerini kabul eder.

Yayın Kurulu

Kent Akademisi Dergisi

Kent Akademisi | Kent Kültürü ve Yönetimi Dergisi
Urban Academy | Journal of Urban Culture and Management

Ayın Kitabı

Yazarımız, Sedayi ALTUN’dan,

“Bir Eğitim Yolcusu” adlı güzel bir eser. Yazarımızın eseri, yine bir yazarımız ve Karadeniz Şairler ve Yazarlar Derneği yönetim kurulu üyemizin sahibi olduğu Ateş Yayınlarından çıkmıştır. Kendilerini kutluyoruz.

Gazetemiz TİGAD Üyesidir

YAZAR PORTAL

JENAS

Journal of Environmental and Natural Search

Yayın Referans Lisansı

Creative Commons License
This work is licensed under a Creative Commons Attribution-NonCommercial-NoDerivatives 4.0 International License.

Bilim & Teknoloji

Eğitim & Kültür

Genel Eğitim

Kişisel Gelişim

Çocuk Gelişimi

Anı & Günce

Spor

Kitap İncelemesi

Film & Sinema Eleştirisi

Gezi Yazısı

Öykü Tefrikaları

Roman Tefrikaları

Röportaj

Medya

Edebiyat & Sanat

Sağlık & Beslenme

Ekonomi & Finans

Siyaset & Politika

Genç Kalemler

Magazin

Şiir

Künye

Köşe Yazarları

Yazar Müracatı

Yazar Girişi

Yazar Olma Dilekçesi

Yayın İlkeleri

Yayın Grubumuz

Misyon

Logo

Reklam Tarifesi

Gizlilik Politikası

İletişim

E-Posta

Üye Ol

BİLGİ, İLETİŞİM, SANAT ve MEDYA HİZMETLERİ YAYIN GRUBU

 INFORMATION, COMMUNICATION, ART and MEDIA PUBLISHING GROUP

© ICAM Publishing

Gazetemiz www.yazarportal.com, (Yazarportal) basın meslek ilkelerine uymaya söz vermiştir.
Yazıların tüm hukuksal hakları yazarlarına aittir. Yazarlarımızın izni olmaksızın, yazılar, hiç bir yerde kaynak gösterilmeksizin kısmen veya tamamen alıntı yapılamaz.

Sonuç yok
Tüm sonuçları gör
  • Ana Sayfa
  • Köşe Yazarları
  • Künye
  • Yayın İlkeleri
  • Yazar Müracaatı
  • Kurumsal
    • Misyon
    • Yayın Grubumuz
    • Logo
    • Reklam Tarifesi
  • Yazar Girişi
  • E-Posta

© 2008 - 2021 Yazar Portal | Türkiye Interaktif Köşe Yazarı Gazetesi

Yeniden Hoşgeldin

Aşağıdan hesabınıza giriş yapın

Şifrenimi unuttun?

Parolanızı alın

Şifrenizi sıfırlamak için lütfen kullanıcı adınızı veya e-posta adresinizi girin.

Giriş yap