Yozgat ili İç Anadolu Bölgesinin Orta Kızılırmak Bölümünde Bozok Platosu üzerinde yer alır. Ankara, Sivas Karayolu ile Samsun Karayolu, Mersin Karayolları Yozgat’tan geçmektedir. Bu yollar uluslararası taşımacılıkta önemli bir yere sahiptir. Ülkemizden ve Avrupa ülkelerinden Ortadoğu’ya yapılan ticaret bu yolların önemini daha da artırmaktadır.
Yozgat: E-88 karayolu üzerinde bulunması ve özellikle Hattuşaş (Hitit Medeniyeti Başkenti)’ın yakın olması ve Hattuşaş ile Kapadokya’yı birbirine bağlayan Atatürk yolunun İl merkezinden geçmesi nedeniyle yabancıların uğrak yeri olabilecek konumundadır. ilkçağlardan beri yerleşim yeri olan Yozgat bozulmamış doğal güzelliği, misafirperver insanları, sıcak kanlı dostlukları, tabiat güzellikleri, mesire yerleri, geniş ovaları, tarihi, kültürel turistik değerleri ve şifalı kaplıcalarıyla gezilip görülmeye değer bir ildir durumundadır.
Yozgat Mevcut alanı itibariyle ülkemizin 15. İlidir. Yozgat’ın en tanınmış Ormanı Yozgat Çamlığıdır. Milli park olarak devlet tarafından korunmaktadır. Türkiye’ni ilk milli parkıdır. Endemik bitki türü olarak sadece Yozgat ve Kastamonu’da bulunan İspir meşesi ve Yozgat Adaçayı, Çamlıktaki Çamların cinsi ile (Yozgat ve Kafkaslarda bulunan Çam cinsleri) ile dikkat çekicidir.
Türkiye’nin ilk Milli parklarından biri olan Çamlık Milli parkı, Akdağ Ormanları, Şebek Pınarı mesire alanı, Kazankaya Kanyonu, Gelin Güllü Barajı, Çekerek Irmağı, Çekerek Kızlar Kayası, Yerköy Karanıdere Vadisi gibi doğal güzellikleri mesire yerleri, piknik alanları ile Yozgat gezilip görülmeye değer bir il konumundadır.
Yozgat yer altı kaynakları itibariyle de zengin bir ildir. Bakır, kurşun, çinko, çimento ham maddeleri, demir, feldspat, flüorit, grafit, Kaya tuzu, Linyit ve jeotermal enerji kaynakları bulunmaktadır. Sorgun ilçesinde Yeni Çeltik Kömür üretim işletmesi halen üretime devam etmektedir.
İlin ekonomisi genelde tarıma dayalıdır. Nüfusun çoğunluğu tarımla uğraşmaktadır. Yozgat İç Anadolu’nun tahıl ambarı konumundadır. Buğday üretimi olarak Türkiye genelinde ilk beş içerisindedir. Yemeklik baklagil üretimi de önemli ölçüdedir. 60-70 bin ton yeşil mercimek üretimi ile ülke genelinde birinci sırayı almaktadır.
Son yıllarda üreticiler teşviklerle Modern hayvancılığa yönelmeye başlamıştır. İlde hayvancılığın teşvik edilmesi gerekmektedir. Sebze üretimi, bağcılık, arıcılık meyve üretimi teşvik edilmelidir. Yozgat’ta sanayi tesislerinin çoğunluğu gıda sanayinden oluşmaktadır. Yozgat Organize sanayi 150 hektarlık bir alan üzerine kurulmuş olup buradaki işletmelerde binlerce işçi istihdam edilmektedir.
Yozgat’ta yüksek Lisans düzeyinde eğitim veren Bozok Üniversitesi bulunmaktadır. Bozok Üniversitesi son yıllarda ciddi bir atılım içerisindedir.
Yozgat termal Kaplıcaları ile de oldukça zengin bir ildir. Saraykent Kaplıcası, Akdağmadeni Karadikmen Kaplıcası, Sorgun Kaplıcaları, Sarıkaya Tarihi Roma Kaplıcası, Yerköy Kaplıcası, Boğazlıyan Bahariye Cavlak Kaplıcası bölgenin önemli kaplıcalarıdır. Sarıkaya, Sorgun ve Boğazlıyan’da ciddi, Modern tesisler kurulmuş olup turizme açık durumdadır. Sarıkaya Kaplıcaları her geçen gün gelişip zenginleşerek tanınmaya devam etmektedir. İlin kaplıcaları hem iç turizme, hem de dış turizme açılacak konumdadır. Bu manada ciddi tesisler kurulmakta, sondaj çalışmaları yapılmaktadır. Yozgat Kaplıcaları ülke geneline tanıtılmalıdır. Konutların ısıtılması ve Seracılığın geliştirilmesi anlamında da ciddi çalışmalar mevcuttur. Yozgat genelinde bulunan kaplıca alanlarının nitelikli tesisler (Termal Kür Merkezleri) kurulmasıyla ülke genelinde kaplıca turizmi açısından merkez olabilecek durumdadır.
Yozgat bir kültür ve Medeniyet şehridir. Gezilip görülecek tarihi mekânlar arasında Karslıoğlu Konağı, Nizamoğlu Konağı, Etnoğrafya Müzesi, Kerkenez Harabeleri, Çeşka Yeraltı Şehri, Alişar Hüyüğü, Berhamşah Kalesi, Çapanoğlu Camii, Başçavuş Camii, Cevher Ali Efendi Camiini saymak mümkündür.
Yozgat yayla turizmi açısından da zengin doğal güzelliğe sahiptir. Bozok Yaylası, Hisarbeyli Yaylası, Cehrilik, Kadınpınarı, Şebek Pınarı, Çayıralan Ormanları, Akdağ Ormanları, Çamlık Milli Parkı, Karanıdere Vadisi gezilmeye görülmeye değer mekanlardır. Kazankaya Kanyonu, Çekerek Ovası, Aydıncık Kümbetova bölgesi harika manzarası, yayla ve av turizmi bakımından eşsiz mekânlardır.
Yerköy Karanıdere vadisi Yerköy ve Sekili Ovası Cehillik Lalesi. Gelin Güllü Barajı, Çekerek Çayı, Delice Irmağı, Süreyya Bey barajı gibi özel mekânları saymak mümkündür. Yozgat tarihi mekânları ve doğal güzellikleriyle de gezip görmeye değer bir il konumundadır. İl turizme açılmalı ve turizm şirketleri ile tanıtımı yapılmalıdır.