Geçen hafta devlet memurlarının 45 yıldır çalışma ilişkilerini düzenleyen 657 Sayılı Devlet Memurları Kanunu’nda memurların sosyal haklarında yapılan iyileştirmeleri yazmıştık. Bugün de yasaya getirilen eleştirileri okurlarımızla paylaşacağız.
Sendika üyesi olan kamu görevlilerine her yılın ocak, nisan, temmuz ve ekim aylarında aylıkları ile birlikte ödenmek üzere (540) gösterge rakamının aylık katsayısı (0.057383) ile çarpımı sonucunda bulunacak tutarda (yıllık toplam 122 TL) toplu görüşme ödeneği verilecek. Özellikle sendikalar tarafından memurların iş güvencesinin kalmayacağı gerekçesiyle eleştirilen tasarı ile getirilen disiplin cezalarına bakacak olursak özellikle vatandaşa kötü muamelede bulunan memurlar için cezaların ağırlaştırıldığını söyleyebiliriz. İş garantisi kalkmamakla birlikte önemli ölçüde azalacak.
Aylıktan kesme cezası
Memurun, brüt aylığından 1/30-1/8 arasında kesinti yapılmasıdır. Tasarı ile
“k) Hizmette gösterdiği yetersizlik sebebiyle kurumlarının stratejik plan ve performans hedeflerinin gerçekleşmemesine yol açmak,
l) Usûlsüz şikâyette bulunmak,
m) Görevine veya iş sahiplerine karşı kayıtsızlık göstermek veya ilgisiz kalmak,
n) Görev sırasında amirine hâl ve hareketleriyle saygısız davranmak,
o) Devlete ait resmî araç, gereç ve benzeri eşyayı özel işlerinde kullanmak.” hükümleri getirilmektedir.
Bu hükümlere bakıldığında özellikle çalışmayan veya sürekli olarak görevini yerine getirmekten kaçınan veya düşük performansla çalışan personelin kurumlarının stratejik plan ve performans hedeflerinin gerçekleşmemesine yol açtığı gerekçesiyle aylıktan kesme cezası ile cezalandırılması mümkün olabilecek.
Kademe ilerlemesinin durdurulması
Fiilin ağırlık derecesine göre memurun, bulunduğu kademede ilerlemesinin 1 – 3 yıl durdurulmasıdır. Tasarı ile getirilen kademe ilerlemesinin durdurulmasını gerektiren fiil ve haller;
“p) Verilen emirlere itiraz etmek, görevleri tam ve zamanında yapmamak, hizmetin yürütülmesinde ve görevin yerine getirilmesinde kurumlarınca belirlenen usûl ve esaslara uymamak,
r) Görevle ilgili resmî belge, araç ve gereçlerin korunması, kullanılması ve bakımında kusurlu davranmak,
s) Görev sırasında amirlerine söz ile saygısızlık etmek,
t) Devlete ait resmî belge, araç, gereç ve benzeri eşyayı özel menfaat sağlamak için kullanmak,
u) Kurumların çalışma ortamını ve düzenini bozmak,
v) Yetkili olmadığı hâlde basına, haber ajanslarına veya radyo ve televizyon kurumlarına bilgi veya demeç vermek,
y) İş sahiplerine kötü muamelede bulunmak, söz veya hareketle sataşmak.”
Olarak sayılabilir. Burada özellikle vatandaşlara kötü muamelede bulunan, söz veya hareketle sataşan memurlara disiplin cezası olarak kademe ilerlemesinin durdurulması cezası verilecek. Basına yetkisi dışında bilgi veren memuru ceza bekliyor.
Devlet memurluğundan çıkarma
Bir daha devlet memurluğuna atanmamak üzere memurluktan çıkarılmasıdır.
“f) Amirlerine, maiyetindekilere ve iş sahiplerine fiili tecavüzde bulunmak,
l) Bir yıl içinde toplam iki defa kademe ilerlemesinin durdurulması cezası ile tecziye edilmiş olmak.” olarak sayılabilir. Vatandaşlara fiili saldırıda bulunan memurların görevine son verilecek ve bir daha memurluğa dönemeyecekler.