Sevgili okurların, bundan 101 yıl önce Gazi Mustafa Kemal Atatürk’ün ön görüşlülüğü sayesinde 26 Ağustosta başlayıp 30Ağustos 1922’de zaferle sonuçlanan günümüzün 101. Yıldönümü, en büyük bayram olarak kutlamanın onurunu yamaktayız. Bu onurlu zafer günü kutlarken, bu zaferin anlam ve önemiyle ilgili bazı hususlara dikkatinizi çekmek istiyorum.
Bilindiği üzere, Birinci Dünya Savaşı sonunda imzalanan Mondros Mütarekesi ve Sevr Antlaşmasıyla yurdumuz tamamen elimizden alınıyordu. Yurdumuzda hür bir millet olarak yaşama hakkımıza son veriliyordu. Altı yüz yıl üzerinde bağımsız bir millet olarak yaşadığımız bu güzelim topraklarımız emperyalist güçler tarafından işgal edilerek, paylaşılmıştı. Ordusu dağıtılan, silah bırakarak teslimiyeti kabul eden İmparatorluk acizlik içine düşmüştü. İngilizlerin üretmiş oldukları bahaneler sonrasında, Son Padişah Vahdettin Anadolu’da çıkan isyanları bastırmak üzere, Gazi Mustafa Kemal’i askeri ve mülki müfettiş olarak Anadolu’ya göndermişti.
Bu görevi alan Gazi Mustafa Kemal, Bandırma Vapuruyla İstanbul’dan Samsuna hareket etmiş oldu. Düşmanın takibine yakalanmadan 19 Mayıs 1919′ da, Samsun’a geldi. Arkadaşlarıyla yapılan müzakereler sonrasında, önce Erzurum, sonra Sivas Kongrelerini yaparak “Misak-ı Millî sınırları içinde kalan topraklarımızda, Kurtuluş Savaşı verilmesini kararlaştırmış oldular. Alınan bu kararlar üzerine, Ankara’ya gelerek 23 Nisan 1920’de Türkiye Büyük Millet Meclisini açmış bulundu. Meclisin açılışını müteakip, Hem Meclis Başkanlığına, hem de Baş Komutan görevine getirildi.
Sevgili okurlarım, Gazi Mustafa Kemal’in başlatmış olduğu hareketin azim ve kararlığı içinde hareket edileceğinin farkına varan Fransız ve İtalya devletleri sulh isteyerek, Anadolu’da işgal etmiş oldukları yerlerden çekildiler. Batıda ise İngilizlerin desteğiyle başta İzmir olmak üzere, Ege Bölgesini bir fiil işgal eden Yunanlılarla savaşmak zorunda kalındı. Bu savaşın, 26 Ağustosta 1922’de başlamış oldu. Ağır şartlar altında başlatılmış olan bu savaş, 30 Ağustos 1922’de zaferle sonuçlanmış oldu. Bu zaferde Gazi Mustafa Kemal’in, silah arkadaşlarının, ordumuzun azim kararlığı yanında, kadınlarımızın, yaşlılarımızın da gayreti, yardımı ve desteğiyle gerçekleşmiş oldu. Dünyanın en büyük kahramanlık destanlarından birisi o gün yazılmış oldu. Böylece Büyük Taarruz ve Başkomutanlık Meydan Muharebesi, 30 Ağustos 1922’de zaferle sonuçlanmış oldu.
Sevgili okurlarım, bu nedenledir ki, her 30 Ağustosu Zaferini en büyük bayram olarak kutluyoruz. Umarım bu senede bayrama gölge düşmeden kutlamış oluruz. Bu şirin ülkeyi bizlere armağan eden, Gazi Mustafa Kemal Atatürk’ü, silah arkadaşlarını, şehitlerimizi ve gazilerimizi, rahmet, minnet ve şükranla anıyor, aziz hatıraları önünde saygıyla eğiliyorum.
Mürsel ADIGÜZEL
Eğitimci Yazar Halk Şairi