Köy doğumlu olanlarımız çok iyi bilirler. Yozgat genelinde yabani nane ve kekik bitkisi bol miktarda bulunur. Bölgemiz genelinde yaygınca görülen yabani nane, semiz oto dere yatakları ve sulak arazilerde; kekik ise, dağlık arazilerde kıraç alanlarda bol miktarda yetişmektedir. Meralarda yetişen salep bitkisinin de Yozgat’ın ormanlık alanlarda kendiliğinden yetiştiğini biliyorsunuz. Salebin ekonomik değere sahip olduğu da görüyoruz. Bunların sağlık ve ticari alanda da kullanıldığını biliyorsunuz.
Yer altı ve yer üstü doğal kaynaklara sahip olan bölgemizde tarımsal ürünlerin yanı sıra kendiliğinden doğal olarak yetişen bitki ve ürünlerde ticari manada değerlendirilmektedir. Ayrıca bölgemizde kuru buğday bitkisinin doğal yetişme alanları da bulunmaktadır. Sarıkaya ilçemizde profesyonel alanda ikinazya ve karabuğday bitkilerinin yetiştiriciliği yapılmıştır. Yetiştiriciliği yapılan ekinez ve yukarı buğday bitkilerinin toprak ve iklim özelliklerine uyumlu olması da dikkat çekmiştir.
Yozgat’ta özellikle kekik, semiz otu( soğukluk) ve yabani nane türlerinin daha fazla olduğu bir gerçek olup, hazırlanan raporlarda kekik ve nane türlerinin toprak ve iklim eksiklerin bakıldığında bölgenin toprak ve iklim koşulları türlerin yetişmesi açısından uygun olduğu ortaya çıkmıştır.
Yozgat’ın iklimsel ve toprak özelliği, coğrafi yapısı dikkate alındığında tıbbi ve aromatik bitkiler bakımından zengin kaynaklara sahip olduğu görüyoruz. Yozgat’ta dağ taş her yerden fışkıran bir zenginliği var elhamdüllah. Bu güzelliğin ekonomiye kazandırılması için de gayret sarf etmek bize düşüyor. Yerli ve milli değerlerimize sahip çıkıp ekonomiye kazandırdığımızda ülkemizde yatırımcıların da önü açılacaktır.
Aynı mevsim içerisinde farklı bölgelerin iklim koşullarının yaşadığı Yozgat ilimizin farklı folklorik özelliklerini bünyesinde barındırmasının yanında tıbbi ve aromatik bitki çeşitliliği bakımından da zengin kaynaklara sahip olması ilin önemini ortaya koymaktadır. Bu; ilimizin gelişip kalkınması için de oldukça önemli bir faktördür.
Yozgat’ın iklimi toprak özellikleri, coğrafi konumu ve yapısına bağlı olarak tıbbi kanun bitkilerin doğal olarak yetiştiği; oldukça geniş bir bitki türünü kapsayan ilde bitki türleri yetiştiriciliği ve iletişimi alanların belgesel farklılıklar gösterdiği, görülmektedir. Kekik, semiz otu, yabani nane, salep ve siyah buğday bölgede doğal ortamda yetişmektedir. Bunların ticari hayata ve ekonomiye kazandırılabilmesi için çalışmalar başlatılır ve değerlendirilirse şehrimizde kalkınacak ve gelişecektir deriz…Kalkınmak ve gelişmek için görev bizlere düşüyor ne dersiniz a dostlar ?..