Yozgat Sarıkaya Pınarkaya Köyü nüfusuna kayıtlı olan Prof. Dr. Öcal OĞUZ, Hacı Bayram Veli Üniversitesi Edebiyat Fakültesi Türk Halk Bilimi Bölüm Başkanı, Türk Halk Bilimi Araştırma ve Uygulama Merkezi Müdürü, Hacı Bayram Veli Üniversitesi UNESCO Kürsüsü Başkanıdır. Hacı Bayram Veli Üniversitesi bünyesinde faaliyet gösteren iki Somut Olmayan Kültürel Miras Müzesinin kurucusudur.
M. Öcal Oğuz 1960 yılında Yozgat’da dünyaya geldi. 1984 yılında Karadeniz Teknik Üniversitesi Türk Dili ve Edebiyatı Bölümünden mezun oldu. Yüksek Lisans ve Doktorasını Gazi Üniversitesinde tamamladı.
Gazi Üniversitesi Edebiyat Fakültesi Türk Halk Bilimi Bölüm Başkanlığı ve Türk Halk Bilimi Araştırma ve Uygulama Merkezi Müdürlüğü görevlerinde bulundu. Türkiye’de Gazi, Hacettepe, TOBB, Ahmet Yesevi ve Bilkent; Tunus’ta ise Kartaca, Zeytuna ve 9 Avril Üniversitelerinde misafir Öğretim Üyesi olarak dersler verdi. Halen UNESCO Türkiye Millî Komisyonu Başkanıdır.
2002 yılından bu yana UNESCO çalışmalarına ulusal ve uluslararası düzeyde katılan Oğuz, UNESCO Genel Direktörlüğünde Somut Olmayan Kültürel Miras ve Kültürel İfadelerin Çeşitliliği Sözleşmelerinin yazım çalışmalarını yürüten Hükûmetler Arası Uzmanlar Toplantılarına Türkiye adına uzman olarak katılmaktadır.
Türkiye’de Somut Olmayan Kültürel Miras konusunda pek çok Müze, Enstitü ve Merkezin kuruluş çalışmalarını yürütmüştür. Oğuz, uluslararası indeksler tarafından kaydedilen Millî Folklor Dergisi’nin 30 yıldır editörlüğünü yapmaktadır.
1994-1998 yılları arasında Hacettepe Üniversitesi’nde değişik idari görevlerde bulundu. Türk Halkbiliminin çeşitli alanlarında Hacettepe, Gazi, Ahmet Yesevi ve Tunus Bir üniversitelerinde lisans, yüksek lisans ve doktora dersleri verdi. Millî Folklor, Türklük Bilgisi, Bozok, Âşıkça, Karadeniz Teknik, Fırat Üniversitesi Sosyal Bilimler Dergisi, Gazi Üniversitesi Gazi Eğitim Fakültesi Dergisi, Bilig gibi dergilerde Yayın Danışmanı, Yayın Kurulu Üyesi, Hakem, Kültür ve Sanat Yönetmeni ve Yayın Yönetmeni olarak görev yaptı ve yapmaktadır. İhsan Hınçer Türk Folkloruna Hizmet Ödülü ve Aşıklık Geleneğine Katkı ödüllerini aldı. AKM, Türk Dil Kurumu ve Türk Tarih Kurumu ve Tunus’ta IRMC tarafından yürütülen bazı projelerde yönetici ve üye yazar olarak görev aldı.
Oğuz’un halk edebiyatı, halk bilimi, kültür araştırmaları ve somut olmayan kültürel miras konularında kitapları ve aynı alanlarda yazılmış pek çok makale ve bildirisi bulunmaktadır.