Seçim süreci olduğu için köşe yazımda insanların Milletvekillerinden beklentilerini dile getirtmeye çalışacağım..
Milletvekili Ne Demek?
Milletvekili; parlamenter ya da mebus olarak da adlandırılan bir parlamentoda oy veren kişileri temsil eden siyasal kimliğe sahip kişiyi ifade eder.
Milletvekili; halk oylamasıyla seçilen, parlamento üyeliği olan ve kendisine yasama dokunulmazlığı verilen kişidir. En az ilkokul mezunu olmak, T.C Vatandaşı olmak yeterli. Yeterli mi? Değil……bunun değişmesi şart. En az Yüksekokul mezunu olması gerekiyor. Bilgi ve birikimi olmalı. Yaşadığı kentte değer katmalı. Sadece görsellerde değil sözde hiç değil özde çalışmalı.
Görevleri Nelerdir?
Bütçe hesaplamalarına dair çalışmalar sürdürmek de TBMM görevleri arasında yer almaktadır.
Milletler arası antlaşmaları uygun bulmak,
Para basılmasına karar vermek,
Ölüm cezası verilen kişilerin cezalarının gerçekleştirilmesini sağlamak,
Savaş ilanına karar vermek,
Olağanüstü hal süresince Bakanlar kurulunun Cumhurbaşkanından aldığı yetkiyle olağanüstü hal ilan etmesini onaylamak,
Yabancı ülkelere gönderilecek askerleri belirlemek,
Anayasanın değiştirilmesi,
İç tüzük yapmak, anayasayı değiştirmek, kanun hükmündeki kararnameleri onaylamak,
Hâkimler ve Savcılar Kurulu üyelerinin bir kısmını seçmek,
Anayasa Mahkemesine üye seçmek,
Sayıştay Başkan ve üyelerini seçmek, Silahlı kuvvet kullanmasına izin vermek,
Kamu iktisadî teşebbüslerini (KİT) denetlemek,
Radyo ve Televizyon Üst Kurulu üyelerini seçmek,
Genel ve özel af ilânına karar vermek,
Cumhurbaşkanı yardımcılarını ve bakanları denetlemek,
Kanun teklifleri milletvekilleri tarafından hazırlanmaktadır. Hazırlanan kanun tasarıları ise Türkiye Büyük Millet Meclisi Başkanlığına sunulmaktadır. YANİ TBMM nin tüm görevleri oldukça önemlidir. Milletvekili milletin temsilcisidir.
Pekâlâ,
“vatandaşın vekilden beklentileri nelerdir”
Milletvekili adayları, seçmenlerden oy isterlerken çeşitli vaatlerde söylerler. Çok çeşitli vaatler ile halktan oy toplayan adaylar elbette bu vaatlerini yerine getirmek için çalışmalıdırlar. Seçmenler, seçtikleri adaylardan bu sözlerini tutmalarını bekler. Adaylar Milletvekili olarak seçildikten sonra kendisini seçen vatandaşı unutmamalı ve toplumun içerisinde, toplumdan biri olarak görevini ifa etmelidir. Vatandaşların isteklerinden haberdar olmalı, çeşitli problemlerin çözümü konusunda etkin şekilde çalışmalıdır. Milletvekilleri içerisinde bulundukları tüm faaliyetlerinde, vatandaşlara karşı son derece şeffaf olmalıdırlar. Yapacakları çalışmalar noktasında gerekli sivil toplum kuruluşları ile iletişim halinde olmalı ve fikir alışverişinde bulunmalıdırlar. Sadece kendilerine oy verenlerin vekili değil, tüm milletin vekilidirler. Dolayısıyla sadece kendi seçmenlerinin değil tüm milletin çıkarlarını gözetmeli. Kendilerine sunulan imkânları kişisel amaçlar uğrunda değil, yapmakla mükellef oldukları hizmetler doğrultusunda kullanmalıdırlar.
Milletvekilleri, halkın vekilleri oldukları için, halkın uygun gördüğü ve halkın seçebileceği vekillerden oluşmalıdırlar. Halkına bir şeyler kazandırmış kişiler vekil olarak seçilmeli, halkın sevdiği ve güvendiği kişiler halkı temsil edebilir.
Milletvekili adaylık süresi başladı. Yukarda saydıklarım hepimizin bildiği. Önemli olan sadece maddi güce dayalı, en tepedekilerin verdiği kararla adaylık onayının olmaması. Bastır parayı, gir sıraya olmasın. Ahbap çavuş ilişkisiyle ilerlemesin. Yok, bir yerlerin başkanıydı. Şunun bunun hatırı referansı diye ilk sıralara koyacağınız vekiller değil halka hizmet edebilecek kişiler olsun. Tüm siyasi partilerin öncelikleri engelli, kadın ve genç olmalı. Şu an yansıtılan algı parayı veren düdüğü çalar yüzden bu algıyı kırmalısınız. Biraz gençleşsin. Belediye başkanlığı yapmış. Yaşını almış. Hızını alamıyor Milletvekili adayı… Siyasetin en doruğunda görev almış yine yaşı 70 olmuş… O yüzden beyin hücreleri yeni pırıl pırıl gençler varken tercihinizi farklılaştırın. Kadına gelince adı var kendi yok misali. Yalnız hep belirli meslek grubu ve her dönem aynı isimler usanmadan aday oluyorlar. Sadece onların hakkıymış gibi imaj sergiliyorlar. Herkes kendi içinde parsellemiş. Hangi şehirden adaysa mahallelerini, insanını ve kültürünü iyi tanımalı. Her köşesinden haberdar olmalı. Roman vatandaşlarından, köylüsüne ve çiftçisine kadar. Mesela kentin spor takımının maçlarına gitmiş mi?
Mahallemizi temizleyen yürekli insanlarla bir çay içip sohbet etmiş mi?
Ayrım gözetmeksizin sivil toplum kuruluşlarıyla ortak etkinliğe katılmış mı?
Toplumun her kesimine hitap edebilecek kadar gönlü geniş ve yürekli olmalı. Öyle ya millettin sözcüsü. Yüreğini koyabilmeli. Yumruğunu gerektiğinde vurabilmeli. Vatandaşın hakları için kendi partisindeki yanlışa göz yummayacak kadar onurlu olmalı. Boy boy billboardlarda resimlerle değil yaptığı başarılı projelerden ve yapacaklarından söz ettirmeli. Yaptıklarım yapacaklarımın teminatı diyebilmeli. Yangına, depreme, sele ve felakete aday olduğu için değil insan olduğu için ilk gidenlerden olmalı.
Türkiye Büyük Millet Meclisi’nin genel ilkesi ”Egemenlik Kayıtsız Şartsız Milletindir.” olarak bilinmektedir. Milletin iradesi yok hükmünde sayılmasın.
Türkiye Büyük Millet Meclisi’nin ilk başkanı Mustafa Kemal Atatürk’e minnettarım.