Gün/aydın dostlarım…
Yasamak sevmektir diyorsan… Yaşama sevincini yitirme…
Kollarını aç… ________________ Benim adım SABAH… Sevgiye başlangıcım ben…
İSTİKLAL MARŞIMIZ
Ey yüce Türk Milleti, unutma!.. İstiklal Marşı KORKMA diye başlar…
Bu vatan, istiklal uğruna on beşlik evlatlarını toprağa verenlerindir…
Unutma sakın, korkma diye başlar dünyadaki ilk ve tek istiklal marşı…
Ben hiç korkmadım!.. Dört Beş yaşlarında ilk duyup algıladığımdan buyana sen ‘KORKMA’ dediğin günden beri korkmadım.
Ne al sancağımın sönmesinden, ne de tek dişi kalmış canavarın ulumasından.
Mıhlanıp kaldım yerimde. Seni her duyduğumda, başım dik, gözüm gökyüzünde.
Düşündüm bastığım yerlerdeki kefensiz yatanları. Unutmadım!.. Korkmadım!..
Hiç korkmadım bu yüzden, bir gün olsun dönmedim, Atam, çizdiğin izden…
Sende Korkma. Ne kaybetmekten ne de başaramamaktan. “Ya olmazsa” diye düşünme, “yapamazsam” diye şüphe etme. “Başaramazsam” diye korkma. Başla. Hiç tereddüt etme. Korkularının seni yönetmesine izin verme. Sen Yüce bir ulusun evladısın sen Türkoğlu Türk’sün…
“O şiir bir daha yazılmaz. Onu kimse yazamaz. Onu ben de yazamam. Onu yazmak için o günleri yaşamak lazım. O şiir artık benim değildir. O, milletin malıdır. Benim millete karşı en kıymetli hediyem budur. Allah bir daha bu millete bir İstiklâl Marşı yazdırmasın!” M. Akif Ersoy
2023 yılı itibariyle İstiklal marşının kabulünün 102. yılına dün itibariyle girmiş bulunmaktayız.
Ülkemizin bağımsızlığının sembollerinden olan, Mehmet Akif Ersoy’un sözlerini yazdığı, Osman Zeki Üngör tarafından bestelenen, her okuduğumuzda bizleri gururlandıran İstiklal Marşı’mızın kabulünün yıldönümünde yüreklerimiz yine gururla atmakta…
Türk milletinin bağımsızlık mücadelesinin simgesi İstiklal Marşı’nın kabulünün 100. yıl dönümü 2021 yılında “İstiklal Marşı Yılı” olarak kutlanmıştı. Karar Türkiye Büyük Millet Meclisi’nde alınmış, yıl boyunca Mehmet Akif Ersoy’u ve İstiklal Marşı’nı anlatan etkinlikler düzenlenmişti.
Türk bayrağı gibi, Türk milletinin önemli simgelerinden biri olan İstiklal Marşı, milletin güçlü aidiyet duygusuyla geleceğe karşı umut ve cesaretle bakmasını sağlayan “milli mutabakat metnidir…”
Milli Şairimiz Mehmet Akif Ersoy’un 17 Şubat 1921’de Sırat-ı Müstakim ile Hâkimiyet-i Milliye’ de yayımlanan ve Hamdullah Suphi Bey’in Meclis’te okuduğu ayakta alkışlanan İstiklal Marşı’nın, TBMM tarafından 12 Mart 1921’de milli marş olarak kabul edilmesinin üzerinden 12 Mart 2023 e gelindiğinde102 yıl oldu… Yani bir koca yüz yılı geride bıraktık, ikinci yüzyılı yürüyoruz İstiklalimizle birlikte… İstiklal marşımızın üçüncü kıtasında dediği gibi;
“…Ben ezelden beridir hür yaşadım, hür yaşarım.
Hangi çılgın bana zincir vuracakmış? Şaşarım!
Kükremiş sel gibiyim: Bendimi çiğner, aşarım;
Yırtarım dağları, enginlere sığmam taşarım…”
Milli Şairimiz Mehmet Akif Ersoy’un yazdığı Türkiye’nin ve Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti’nin milli marşı olan İstiklal Marşı’nın kabulünün üzerinden 102 yıl geçti. 1921 yılında yapılan yarışmaya 724 eser katılmış ama Mehmet Akif Ersoy’un yazdığı eser, 12 Mart 1921’de TBMM’de İstiklal Marşı olarak kabul edilmiştir. Bestesi Osman Zeki Üngör’e aittir. Orkestrasyonu Edgar Manas tarafından yapılmıştır.
“Marş okunurken vatanın her bir ucunda bin meşale yanmakta, ilahı avucunda.
O şiir bir daha yazılmaz. Onu kimse yazamaz. Onu ben de yazamam. Onu yazmak için o günleri yaşamak lazım. O şiir artık benim değildir. O, milletin malıdır. Benim millete karşı en kıymetli hediyem budur.” “Allah bir daha bu Aziz Millete İstiklal Marşı yazdırmasın.” M. Akif Ersoy
Mehmet Akif Ersoy Aralık 1873 tarihinde İstanbul Fatih’te doğmuştur. Babası Mehmet Tahir Efendi, Osmanlı’nın Arnavutluk Bölgesi İpek Kazası’na bağlı Şuşisa Köyü’nden küçük yaşta tahsil için İstanbul’a gelmiştir. Annesi Emine Şerife Hanım, Buhâra’dan göç ederek Tokat’a yerleşmiş Buhâralı Mehmet Efendi’nin kızıdır…
Mehmet Akif Ersoy’un en önemli eseri olan “Safahat”, 7 kitaptan oluşmaktadır. 1911 yılında yazdığı birinci bölümde Osmanlı toplumunun meşrutiyet dönemini; 1912 yılında yazdığı “Süleymaniye Kürsüsünde” adlı ikinci kitapta, Osmanlı aydınlarını işlemiştir. 1913’de Safahat’ın üçüncü bölümü olan “Halkın Sesleri” ni ve 1914 yılında dördüncü bölüm “Fatih Kürsüsünde” yi yazdı. Ardından 1917 tarihli “Hatıralar” ve I. Dünya Savaşı hakkında görüşlerinin yer aldığı 1924 tarihli “Asım” ı yazdı. Son ve 7. bölüm olan “Gölgeler” i 1933 yılında yazdı. Şiirlerinin toplu olarak yer aldığı 7 kitaplık eserine “İstiklal Marşı” nı koymayarak bu eserini Türk Milleti’ne armağan etmiştir.
Mehmet Akif Ersoy, yürekleri çelikleştiren İstiklal Marşı’nı yazmak suretiyle, İstiklal Harbi’nin manevi cephesinde dövüşen kahramanlardan biri olmuştur.
İstiklal Marşı, Türk Milletini ortak değerlerde buluşturan eşsiz bir eser.
Şiirde “Kurtuluş Savaşı’nın” kazanılacağına olan inancını, Türk askerinin yürekliliğine ve özverisine güvenini, Türk ulusunun bağımsızlığa, Hakk’a, yurduna ve dinine bağlılığını dile getirmiştir.
Bu şiir: İstiklali, hürriyeti, ruhu anlatır bu marşı benimse Türk gençliği, unutma! İstiklal Marşı korkma diye başlar!
Bayrakları bayrak yapan üstündeki kandır. Toprak eğer uğrunda ölen varsa vatandır.
Ey tarihin en büyük şehadet destanını yazanlar!.. Ey şerefinin ölçüsü, tarihin ufuklarına sığmayan kahramanlar!.. Ey yüreği avucunda, kefeni sırtında olanlar…
Ey er oğlu er, yiğit oğlu yiğitler… Şehitlerimiz, gazilerimiz…
Binlerce kez selam olsun sizlere…
İstiklal Marşımızın kabulünün 102. yıl dönümünde; başta, Cumhuriyetimizin Kurucusu Büyük Önder Atatürk ve O’nun kahraman silah arkadaşları olmak üzere, bu toprakları vatan yapan Aziz Şehitlerimizi, Gazilerimizi ve vatan şairi, edip ve kahraman Mehmet Akif ERSOY’u sonsuz minnet, şükran, rahmet ve saygıyla yâd ediyorum… Ruhları şad olsun…
Vatanıma milletime hayırlı olsun bu gün. Türkiye Cumhuriyeti gençlerine güvenim sonsuz ve umarım seneye bu gün yine kutlarız bu milli günümüzü Türk milleti olarak…
Kim; Barış adına, Sevgi adına, İnsanlık adına yoklama alırsa, Ben; ‘Buradayım’ her zaman ve her an…
Atalarımızdan emanet aldığımız bu Vatanın sahipleri yalnızca bu Vatanı karşılıksız seve bilenlerdir… Mutlu ve umutlu, acısız, gözyaşsız günler dilerim. Gününüze aydınlık, hayırlar ve bereket dolsun. Güzel bir haftayı sevdiklerinizle ve gönlünüzdeki düşlediğiniz gibi geçirin…
Gönül soframdan gönül sofranıza muhabbet olsun… Sağlık, bereket ve huzur ile hoş kalın, hoşça kalın, sevgiyle hep dostça kalın, bir gün, bir yerlerde, görüşmek ümidiyle…
#öskurşun#