Cumartesi günü yurt genelinde meydana gelen trafik kazaları hepimizi üzdü. İlk kaza haberi Gaziantep’ten geldi; şarampole uçan bir otomobildeki yaralılara müdahale etmek için olay yerine gelen itfaiye, sağlık ekipleri ile gazetecilerin bulunduğu kaza alanına bir başka otobüs kayarak ölüm saçtı. Otobüs, ambulans, itfaiye ve İhlas Haber Ajansı’nın canlı yayın aracına çarptı. Kazada 4 sağlık görevlisi, 3 itfaiye personeli, 2 İHA muhabiri ve 7 yolcu olmak üzere 16 kişi yaşamını yitirdi.21 Kişi de ağır yaralandı.
Aynı gün; Mardin ili Derik ilçesi Üçyol mevkiinde freni patlayan tır ilk önce iki araca çarpıp takla attı, daha sonra kıraathaneye daldı. Meydana gelen zincirleme trafik kazasında TIR ile 2 aracın karıştığı kazada yaralılara müdahale eden ekiplere bir başka TIR çarptı.
Kazada ilk belirlemelere göre 16 kişi hayatını kaybetti , 8’i ağır olmak üzere 29 kişi de yaralandı. Gaziantep’te sabah meydana gelen trafik kazasında 16 kişi yaşamını yitirirken, yurt genelinde aynı gün toplamda 35 kişi trafik terörüne kurban verildi.
Yine aynı gün Rize’nin Güneysu ilçesinde tur minibüsünün direksiyon hakimiyetini kaybetmesi sonucu kaza meydana geldi; aralarında çocukların ve şoförün de bulunduğu 24 kişi yaralandı. Ülke genelini yasa boğan bu kaza haberleri yine gözleri trafik kazalarına çevirmiş oldu. Kazalarda ölen kardeşlerimize Allah’dan rahmet yaralı vatandaşlarımıza da acil şifalar dileriz.
Yapılan araştırmalara göre ülkemizdeki trafik kazalarının sebepleri adına yapılan istatistikler kapsamında dikkatsizlik, acemilik, alkollü araç kullanma, uykusuzluk, sabırsızlık, aşırı hız gibi nedenlere bağlı olarak yüzde 90’ı sürücü kusurlarından kaynaklı kazaların olduğu ifade ediliyor.
Yine kazalarla ilgili istatistiklerde:
Aracı alkollü kullanmak, Trafik kurallarına uymamak, Pratik yapmadan trafiğe çıkmak, Yayalara geçiş hakkı tanımamak, Yol ve hava durumuna karşı tedbir almamak, Trafikte aracı dikkatsiz şekilde kullanmak, Sürüş sırasına aşırı hız yapmak, Demir yollarına dikkatsiz girmek, trafik kurallarını bilmemek ya da uygulamamak gibi genel hataların yapıldığı tesbit edilmiştir. Bunlara yol, yolcu, araç ve yaya kusurlarını da ilave etmek mümkündür.
“Trafik canavarı” ya da “Trafik terörü” diye ifade ettiğimiz bu olayın aslı kuraların hiçe sayılmasından ve özen gösterilmemesinden kaynaklandığı bir gerçek. 7’den 70’e herkesin alması gereken trafik eğitimi hepimiz için hayati bir mesele haline gelmiştir. Bunun hafife alınması, savsaklanması böylesine acı sonuçlar doğuracaktır. (Allah esirgesin de)
Ocaklara düşen ateş trafik terörünün ateşidir; hafife alınamaz ve savsaklanamaz!.. Tedbir topyekün olmalıdır…İyi bir trafik eğitimi, herkesin kurallara uyması, sürücülerin bir birine saygılı davranması, alkol ve uyuşturucu kullanımı ile mücadele, kontrol ve caydırıcı cezalar alınması gereken önemli tedbirlerdir. Allah kimseye bu acıyı yaşatmasın. Ateş düştüğü yeri yakıp kül ediyor!…