İşin planlayıcıları, olayı iyi değerlendirirse, zaman yeterli olacaktır. Çünkü planlama, doğru zeminde gerçekleşmiştir.
Zamanı kullanmada “Yarın yaparım” anlayışının devam etmesi durumunda iş sahipleri başarılı olamazlar. “Bugün ki işini yarına bırakma,” atasözünün önemi ortadadır.
Zamanın iyi değerlendirilmesine karşı, devlet kurumlarında, “Bugün git yarın gel,” mantığı da işin başarılması adına talihsizliktir. Dosyaya bakmaktan imtina eden, anlayış adam kayırmayla eşdeğerdir. Burada zamanın yeterliliğinin önemi bir kat daha anlaşılır.
Boşa geçmiş, değerlendirilmemiş, plansız ve programsız yapılan işler için zamanın harcanmasına üzülmek gerekir. Toplumsal ihtiyaçlar, yöneticiler tarafından belirlenmeli ve böylece zaman daha iyi kullanılmalıdır.
Plan ve program, enerjiyi verimli değerlendirmek demektir. Burada devlete düşen görev, halkın, enerjiden yoksun bırakılmamasıdır. Planlama üretime yönelik olursa, Ülkenin kazancı yüksek olacaktır. Yüksek kazancın yani milli gelirin insanlara eşit olarak dağıtılması gerekir. Bu taktirde her şekilde başarılı olacağınız gün gibi açıktır.
Yöneticilerin Ülkenin gelirini artırıp refahı tabana yaygınlaştırması, böylece demokrasi ve insan haklarını geliştirmesiyle, Dünya çapında başarılı olacaktır. Özgürlük, hukuk ve adalet burada başlar. Hayat şartları tesis edilir ve hiçbir ülkeye muhtaç olmadan geçinilir. Eskiden kendine yeterli dünyadaki yedi ülkeden biriydik. Nedeni işte planlama ve programlamadır.
Ülkelerin mutluluğu ve refahı bu kriterlere bakılarak, değerlendirilir.
İşlerimizi başarmışsak, zaman yeterlidir. Problemin olmaması da zamanın iyi programlanmasının kalitesidir.
İnsanlar görevini hakkaniyet ölçüsünde yaparsa, toplum yücelir. Yarınlara mutluluk içerisinde ve geleceğin güvenilir şemsiyesi altına girilebilir. Aksine geleceğine güvenemiyorsan, kendinle barışık olamazsın ve ata yadigârı bu toprakları yabancıya bırakırsın ve düşmanına göz yummak zorunda kalırsın.
İnsanlar yaşantısını değerler üzerinden, devam ettirmesi gerekir. Aklıyla yorumlayıp çevreyle iyi ilişkiler kurmalıdır. Yoksa hayat göz açıp kapanıncaya kadar geçecektir. Bu durumda, zaman yeterli olamayacaktır.
Zaman için başkasıyla yarışa girmek doğru değildir. Kendi işini kendin görmelisin. Geçmişte yapılanı hesaba katarsan, ne kadar boş işlerde uğraştığını anlarsın. Kendine yetmede zayıf kaldığının farkına varırsın.
Her olay için, ölçün zekâ olmalıdır. Böylece zamanı da yeterli değerlendirirsin.
Hasan TANRIVERDİ