Arefe gününün faziletine binaen Resulullah Sallallahü aleyhi ve Sellem buyurdular ki: “Arefe gününde oruç tutmak, geçmiş ve gelecekten birer senenin küçük günahına kefaret olur.”
Arefe günü sabah namazından, Kurban bayramının dördüncü günü ikindi namazına kadar, erkek-kadın herkes, cemaatle kılsın, yalnız kılsın, farz namazda selam verir vermez; teşrik tekbirini söylemesi: (Yani:Allahü ekber, Allahü ekber. La ilahe illallahü vallahü ekber, Allahü ekber ve lillahil-hamd) diyerek tekbir getirmesi vaciptir.
Arefe günü, vakfe’de bulunan kişiler için bayramdır. Zira Rasulullah Sallallahu aleyhi vesellem şöyle buyurmuştur: “Arefe günü, Kurban günü ve Teşrik günleri İslam ehline bayramdır. Bu günler, yeme ve içme günleridir.” Ömer bin Hattab Radiyallahu anhu’dan şöyle rivayet edilmiştir: “Bu ayet Cuma günü ve Arefe gününde inmiştir. İkiside bizim için Allah’a hamd olsun bayramdır.
Arefe günü, yüce Allah’ın onunla yemin ettiği gündür.
Ebu Hureyre’den rivayet edildiğine göre Rasulullah Sallallahu aleyhi vesellem şöyle buyurmuştur: “Mev’ud günü: Kıyamet günüdür. Meşhud günü: Arefe günüdür. Şahid ise Cuma günüdür.” (Tirmizi) Arefe günü, Fecr suresinde “Çifte ve teke andolsun” adı geçen tek gündür. İbn Abbas Radiyallahu anhu şöyle dedi: “Çift; Kurban günüdür, tek ise Arefe günüdür.” Arefe gününü, oruçla geçirmek iki seneye kefarettir:
Arefe gününün orucu hakkında Peygamber Efendimize sorulduğunda şöyle demiştir: “Geçmiş sene ile gelecek seneye kefarettir.”
Arefe günü, günahların affedilmesi ve ateşten azad olma günüdür. Ayrıca yüce Allah’ın kullarıyla övündüğü gündür. Allah (cc) hiçbir günde Arefe günündeki kadar çok kişiyi cehennemden azat etmez…
Arefe günü, kalbinde zerre miktar iman olanlar dahi bağışlanır
Nafi’ yolu ile gelen bir rivayette; İbn-i Ömer (ra), Resulullah (asm) Efendimiz’den şöyle dinlediğini anlatmıştır:
“Cenab-ı Hakk arefe günü kullarına bakar; onlardan kalbinde zerre kadar iman bulunan kimseyi dahi bırakmadan bağışlar.” İbn-i Ömer’e (ra) şöyle sordum: “Bütün insanları mı, yoksa yalnız Arafat’ta bulunan kimseleri mi?” Şöyle dedi: “Bütün insanları…”
Arefe günü faziletçe Cuma gününe denktir. Talha Ebu Ubeydullah İbni Küreyz (ra) anlatıyor:
“Resulullah (asm) buyurdular ki;
Günlerin en efdali Arefe günüdür. (Faziletçe) cumaya muvafakat eder. O, Cuma günü dışında yapılan yetmiş Haccdan efdaldir. Duaların en efdali de Arefe günü yapılan duadır. Benim ve benden önceki peygamberlerin söylediği en efdal söz de: “Lailahe illallah vahdehu la şerike lehu. (Allah birdir, ondan başka ilah yoktur, O’nun ortağı da yoktur.) sözüdür.” (Kütüb-i Sitte)
Hadîs-i şerîfte buyrulmuştur ki:
“Ramazan ve Kurban bayramı gecelerini, sevâbını Allah’tan umarak ibâdetle ihyâ edenlerin kalbi, -bütün kalplerin öldüğü günde- ölmeyecektir.” (İbn-i Mâce, Sıyâm)
Rahmet kapıları dört gece açılır. O gecelerde yapılan dua, tevbe reddolmaz. Ramazan ve Kurban Bayramı’nın birinci geceleri, Berat Gecesi ve Arefe Gecesi. Şu beş gecede yapılan dua geri çevrilmez. Regaib gecesi, Berat gecesi, Cuma gecesi, Ramazan ve Kurban bayramı gecesi (İbni Asakir). Arefe’niz; akabinde gelecek olan Kurban Bayramınız Mübarek ola!..