Dikkat: Yazının sonunda ek var!
***
15 sene kadar evvel (6.4.2007) Star gazetesinde yayınlanan köşe yazım:
Kolesterol ilacı üreten firmaların ekmeğine yağ sürmeyelim
Daha dün annemizin kollarında yaşarken… çiçekli bahçemizin yollarında koşarken… Tereyağını ekmeğe sürüp de yerken… sütlerimiz bir karış kaymak tutarken… yumurta sofralarımızdan eksik olmazken… koyun eti soframızın baş tacı iken… ‘Yüksek kolesterol’ nedir bilmezdik.
İlaç endüstrisi, margarin lobisi el ele verdi ve kısa zamanda tüm dünyada müthiş bir ‘kolesterol fobisi’ oluşturuldu. İnsanlar sistemli bir şekilde ‘kolesterol manyağı’ yapıldı.
Kolesterol, topluma ve maalesef aynı zamanda doktorlara da türlü pazarlama taktikleriyle kalp krizi ve inme gibi ölümcül hastalıkların tek nedeni imiş gibi tanıtıldı. Korkutma kampanyası aynı hızda sürmekte, çünkü kolesterol pazarında müthiş para var. Sadece kolesterol düşürücü ilaçların yıllık satışları 25 milyar doları geçiyor.
Gerçekte, yüksek kolesterol kalp krizi ihtimalini artırabilen sigara, hareketsiz yaşam biçimi, dengesiz beslenme, şişmanlık, yüksek tansiyon, diyabet, stres… gibi risk faktörlerinden sadece biri. Kolesterol yüksekliği tek başına asla bir hastalık değil ve kalp hastalığı riski olmayan insanların tedavi edilmesi de kesinlikle gerekmiyor.
KOLESTEROL EZBERİNİ BOZAN GERÇEKLER
Kolesterol, tüm memelilerin hücreleri için gerekli ve yararlı bir maddedir. Tehlikeli olan şey bizatihi kolesterolün kendisi değil, kanda kolesterolün yükselmesine yol açabilen stres, hareketsizlik, obezite… gibi faktörlerdir.
Kalp krizi ve inmelere yol açan ateroskleroz, yani damar sertliği ile kandaki kolesterol düzeyi arasında doğrudan bir ilişki yoktur. Kan kolesterol düzeyi normal hatta düşük olan kişilerde de yüksek olanlar kadar ağır ateroskleroz gelişebilir.
Koroner kalp hastalığı olanların yarısından fazlasında da kolesterol düzeyi normaldir. Aterosklerozun gerçek nedeni yüksek kolesterol değil, düşük yoğunluklu bir tür kronik iltihaptır.
Sanılanın aksine kolesterolü yüksek olanların daha uzun yaşadıkları da birçok araştırma ile kanıtlanmıştır. Yüksek kolesterolü olanlar tüberküloz, zatürree, AIDS… gibi enfeksiyonlarına daha az yakalanırlar ve bu hastalıklardan ölüm daha az görülür. Kronik kalp yetersizliğine bağlı ölüm riski düşük kolesterollü hastalarda daha yüksektir. Genel olarak 70 yaşın üzerinde ölüm riski yüksek kolesterollü kişilerde daha düşüktür.
LABORATUAR SONUÇLARI TEDAVİ EDİLİYOR
Son yıllarda tıp dünyasında bir virüs gibi yayılan çok tehlikeli bir yaklaşım var: Artık hasta değil, ‘laboratuar sonuçları tedavi ediliyor.’ Kolesterol yüksekliği de bunun en iyi örneği.
Kalp hastalıkları bakımından risk grubunda olmayan insanların kolesterol düşürücü ilaçlarla tedavi edilmelerinin yararlı olduğunu gösteren kesin bir bilimsel kanıt olmamasına rağmen kadın… erkek… yaşlı… genç… zayıf… şişman… güzel… çirkin… esmer…. sarışın… kolesterolü ‘azıcık’ yüksek olan herkese kolesterol düşürücü ilaçlar yazılıyor.
Peki, kimler kolesterol düşürücü ilaç almalı?
Statinler olarak bilinen kolesterol düşürücü ilaçlardan yarar görecek olanlar, kalp krizi geçirmiş ve kalp hastalığı riski yüksek olan kişilerdir, amam statinlerin bu riskli insanlardaki olumlu etkileri kan kolesterol düzeyinin düşmesi ile de ilgili değildir. Statinler bugün henüz tam olarak bilinmeyen bir mekanizma ile etkili olmaktadırlar. Bunun için de, kolesterol düzeylerinin ‘daha da düşürülmesi gayreti’ de ‘daha yüksek dozlar kullanılması’ önerisi de sadece ilaç firmalarının işine gelmektedir.
Üstelik bu ilaçların olduğundan düşük gösterilen kas erimesi, karaciğer hasarı, böbrek yetersizliği gibi çok ciddi yan etkileri vardır. Hayvan deneylerinde kanser yapıcı etkisi de gösterilmiştir.
Tereyağını lütfen kendi ekmeğinize sürün, ilaç firmalarınınkine değil.
ahmetrasim@stargazete.com
Kaynak: https://www.haber7.com/saglik/haber/232683-kolestrol-ezberini-bozan-gercekler
NOT: Orijinal kaynağa internet ortamında erişilemiyor.
***
EK 1 (8.6.2022): OSMAN MÜFTÜOĞLU: “Bir zamanlar insanları margarine yönlendirdiler ve biz doktorlar da maalesef burda bilinçsiz bir şekilde “aracı kurum” gibi insanlara margarin önerdik.”
Kusura bakma da biz insanlara ezelden beri iki yağ tavsiye ediyoruz. Soğuk sıkma zeytinyağı ve köy tereyağı!
Kaynak: https://twitter.com/drahmetrasim/status/1534544332199444480?s=20&t=bIFtkKar0Osogr2k0hGFRw
***
EK 2 (8.6.2022): Müftüoğlu’nun Hürriyet’teki 2 yazısı: 1- “Biz hâlâ favipiraviri, hidroksiklorokini yutalım mı yutmayalım mı, gibi anlamsız tartışmaları sürdürüyoruz.” (5 Aralık 2020) 2- “Son bilimsel verilere bakılırsa favipiraviri boşuna yuttuğumuz anlaşılıyor.
Prof.Dr. Osman Müftüoğlu maske konusundaki açıklamaları : “Maske ticari meseledir.” 8 ay sonra ki maske konuşması 180 derece manevra yapıyor… Mehmet Ceyhan da bir diğeri…
Kaynak: https://twitter.com/eg34mm/status/1534551953564377088?s=20&t=bIFtkKar0Osogr2k0hGFRw
***