Çevreye daha az zarar vererek ve daha az tüketerek kutlamamız gerekiyor. İklim değişikliği konusunda ne kadar duyarlıyız. Çevreyi ne kadar koruyabiliyoruz?
Küresel ısınma ve çevre kirliliği konularına dikkat çekmeyi amaçlayan 22 Nisan Dünya günü, bu yıl 51. kez kutlandı. Dünya İklim Liderleri Zirvesi gerçekleşti. Zirvenin temel misyonu, dünyanın önde gelen ekonomilerinin, Paris Anlaşması’nda öngörülen, küresel ısınmayı 1,5 santigrat derece ile sınırlandırma hedefine ulaşabilecekleri eylemlerine hız vermek. Zirve kapsamında, büyük ekonomilerin, Ulusal Olarak Belirlenmiş Katkılar olarak adlandırılan ulusal çerçevedeki iklim eylem planlarını açıklamaları da isteniyor.
2030’a kadar CO2 emisyonlarını yarıya indirmesi ve 2050’ye kadar da bu oranın sıfıra doğru hareket etme. Yani Karbon emisyonu, doğada oluşan karbonun atmosfere salınmasını ifade eder.
Kontrolsüz nüfus artışı, sanayileşme, yeşil alanların azalması, enerji talep artışı ve sera gazlarının kontrolsüz doğaya salınması anlamına geliyor.. Sıfıra doğru gerçekleşen adımların nasıl finanse edileceğine odaklanmak lazım.
Çevre planlamasında yeniden ağaçlandırma eylem planların arasında. Bölgesel olarak Çukurova buna müsait. Hepimizin her karış toprağı değerlendirmesi gerekiyor. Eylem planları ve küresel çalışma elbette ki önemli. Bizler de seyirci konumundan çıkmalıyız. Yasalar konusunda hukukçuların ve sivil örgütlerin sadece basın açıklaması veya dövizlerle karşı çıkan minik grupların ötesinde güç birliği yapılmalı.
Zirvede; Birleşmiş Milletler İklim Değişikliği Konferansı (İklim Zirvesi)’nın öncesinde, İklim Okuryazarlığı kampanyası başlatıldı ve hükümetlere bu dersi okul müfredatlarına katmaları konusunda çağrıda bulunuldu.(Kaynak Net) Köy Enstitüleri modeli.1943 yılında oluşturulan eğitim programına göre dersler Genel Kültür, Ziraat ve Teknik olmak üzere üç kategoriye ayrılmaktaydı. Öğrenciler haftada 44 saat ders görüyorlardı. Bunun 22 saati meslek dersleri içinde olmak üzere Genel Kültür dersleri, 11’er saati ise Ziraat ve Teknik derslerdi. Tarım ve Ziraat derslerinde hem köylüye eğitim veriliyordu. Hem de öğrenciler eğitiliyordu. Ziraat derslerinde Tarla Ziraatı, Bahçe Ziraatı, Fidancılık, Meyvecilik ve Sebzecilik Bilgisi, Sanayi Bitkileri Ziraatı, Zooteknik, Kümes Hayvanları Bilgisi, Arıcılık, İpekböcekçiliği, Balıkçılık ve Su Ürünleri Bilgisi, Ziraat Sanatları konuları yer almaktaydı. Müfredatlar koyulması isabetli karar olur. Okul aşamasından itibaren bu bilinç ve algı oluşturulursa bundan sonra ki nesiller için kurtarıcı umutlarımızda yeşermiş olacak.
Dünya günü iklim eğitimine kapı açmış. Her gün göz göre göre yok oluyoruz.
Dünyanın karşı karşıya olduğu iklim krizi insanlık üzerinde tehditini arttırıyor. Karbondioksit emisyonunu azaltmak bisiklet kullanmakla mümkün. Bisiklet eğitimleri ve herkesin sürmesine teşvik edilmesi gerekiyor. Kentlerde bisiklet yolları(Önceden planlanmış gerçek bisiklet yolları birbirine bağlantılı)bisiklet parkları ve bisiklet günü çalışmaları hızlandırılmalı. Yerel yönetimlerin bu konuda duyarlı ve hassas olmaları çok önemli. Bisiklet kullanımını arttırmak küresel iklim hedeflerine daha kolay ulaşılacağı aşikâr.Sıfır emisyonlu ulaşım aracı olarak bisiklet öne çıktığı için herkesin kullanabileceği koşullar yaratılmalı.
Çevre kirliliğini ne kadar dert ediyoruz?
Bu yüzden hepimiz kolları sıvamalıyız. Hepimiz taşın altını elimizi koymalıyız. Yapılacaklar belirli. Sadece uygulamak kalıyor.