Hayatı tanımak, doğanın kurallarını yaşantına uyarlamakla başarılır. Doğa olaylarını yaşadıkça öğrenirsin. Öğrendikçe ona uygun hareket edersin. Doğa ve olaylarıyla, etle tırnak gibi bir araya gelirsin. Biri diğerini tanımazlık etmez.
Böylece hayatı ve olaylarını yaşayarak öğrenmiş olursun. Okul sıralarında hayat olaylarına uyumun öğretisi önemlidir. Sınıflar yükseldikçe, olaylara uyum oranı artar. Uyum oranının artması bilmeyi gerektirir.
Denize atlayan bir insan, dalganın etkisiyle kıyıya sürüklenirken, nefesinin kesildiğini fark eder. Buradan dalganın da zevkli bir şey olmadığını anlamış olur. Doğanın olayıyla çelişkiye düşersin. Fakat olaya uygun davranırsan, istediğini elde edeceksin. Böylece doğayı sevecek ve olaya uyum sağlayacaksın.
Dalgaların hırçınlaşmasıyla denize atılmak mümkün olmaz. Fakat denizin kenarından da vazgeçilmez. Denizi sevmek, dalgayı da sevmektir. Dalgayı iyi tanıyan bilgiye erişmişsen, ne zaman dalgaya karşı gelinmeyeceğini çok rahat bileceksin.
Sahilden ayrılmıyorsan, dalgayı bileceksin, onunla uyum sağlayacaksın. Olayları ile de baş etmeyi bileceksin, demektir. Bu noktada kendini olaya göre ayarlıyorsun.
Doktor, karşısındakine sağlıklı olması açısından bakar. Sistemlerinin çalışmasını yüz hatlarından okumaya çalışır. Hayatı kabullenip normal bakanlara bu olay olumlu yansırken, mutlu da olur. Beklentiler olumsuz yönde seyrederse, kişi hayatı sevse dahi, mutlu olamaz. Çünkü belirli acılar etkisini devam ettirir.
Doğayı sevmenin güzelliği, hayatını anlamlandırdığın yere de bağlıdır. Öyle bir yerden hayata bakarsan, güzelliklerle karşılaştığının farkına varacaksın.
Derenin akışına her konumdan bakarsan, mutlu olursun. Kar fırtınasında sıcak pencerenden bakarsan daha da memnun olacağın kesindir. Çünkü olumsuzlukları ortadan kaldırma başarısını göstermiş oluyorsun. İşte doğa olayını tanımış ve olayla ilgili bilgiye sahipsin demektir.
Hayatı tanımak, olayların adını bilmekle olmaz. Adını bildiğin olayları bizzat yaşayacaksın. Yaşanan olaylar doğanın kuralları içerisindedir. Kurallar yaşanırken, bilgi kapasiteni zorlar ve ona uyum gösterirsin.
Doğanın kurallarına uyum sağlamak, devamlılık durumunda değer kazanır.
Hasan TANRIVERDİ