Traktörün toprağı pamuk gibi atması, köyde ilgiyle takip ediliyordu. İnsanların günlerce yapamadığını, traktör kısa zamanda hallediyordu. Söğüt ağacına yaslanıp onu izlemek ve sesini dinlemek, toprak sahibine gurur veriyordu.
Çiftçiler, toprak sürdüğünde inanılmaz keyif alıyordu. Konu traktörün gücüydü. Böyle bir güç olmasa topraklarımız nasıl ekilip biçilirdi. Traktörden önce ırgatların toprakla cebelleşmesi aylarca sürerdi.
Traktör çalışıyor ama bakım istiyordu. Makine olarak motorunun günlük, aylık ve yıllık düzenlenip bakımının yapılması gerekiyordu. Aksi hâlde motordan gerekli verim alınamazdı. İşini gören, kimseye muhtaç etmeyen traktörü bakmıyorsan o da bir gün gelir ki senin işini görmezdi.
Söğüt ağacının altına bırakılmış, adeta terk edilmiş olan traktör, çalışamaz hale gelmişti. Çiftçinin işini görememesi böyle oluyordu. Bu durumda traktör, çocukların oyun alanına girmişti. Dünün güçlü motoru bugün çocuklara oyuncak olmuştu. Baştan bağırdılar fakat söz dinletemeyince bıraktılar. Traktör, sökülüp oyun için kullanılıyordu. Farları ve tekerleri parçalanmış içi çıkarılıp şişirilerek oyun aracı yapılmıştı.
Traktörün arkasındaki teknesi, üzeri kapatılarak yağmurda oyun yeri yapılmıştı. Çocukları oyun sahalarından menetmek mümkün olmadığı için pes edilmiş ve tamamen hurdaya bırakılmıştı. Direksiyon, çember gibi kullanılmıştı.
Bir teknik aleti almak kolaydı. Çünkü parasını verdin mi? senin oluyordu. Fakat onu kullanmak korumak, devamlı çalışmasını sağlamak zordu. Bu olay bakımdı. Bakımını düzenli aralıklarla yapmazsan teknik alet çökerdi. Bakımsız ve aç kalmış aslan bile çakalların oyuncağı oluyordu.
Teknik aletin değerini bilen bir insan, onu kimsenin eline bırakmaz. Tamir eder bakımını yapar ve çalıştırır. Çünkü alacağın daha iyi değil. Bakımını yapmadıktan sonra ne beklersin.
Mekanik bir aletten yaralanıyoruz. Bu gücü insanlığın hizmetine sunan beyin günümüzde teknolojik gelişmelerde o kadar ileri gitti ki onun farkında değiliz. Motorunu bakmayan gelişmeden ne haberi olacaktır.
Teknolojiyi kullanıp genetiği değiştirilmiş tohumlarla ürün oranını artırmanın yoluna gidilirken, uyuma taklidi yapmaya gerek olmadığını anlıyoruz. Öğrencilerimizi fen ve teknoloji okutmak onlara yardım etmek yerine tökezletirsen, traktörü oyuncak haline getirirsin.
Mekanik ve teknolojik gelişmelerin takibini yapması gereken yöneticilerdir.
HASAN TANRIVERDİ