mRNA aşılarından sonra özellikle genç erişkinlerde miyokardit ve perikardit risklerinin artmış olduğu çok iyi biliniyor. Bazen de bu iki hastalık beraber de olabiliyor: Miyo-perikardit.
Hastalığın tipik belirtileri aşıdan sonraki günlerde göğüs ağrısı ve kanda troponin seviyelerinin yükselmesidir.
Bunlar hemo-dinamik olarak stabildir ve belirti ve troponin yükselmesi birkaç gün içinde düzelir.
Kalbin erken dönemde yapılan manyetik rezonans incelemelerinde (KMR) sıklıkla ödem ve geç gadolinyum artması (GGA) gibi anormallikler görülür.
GGA ve ödem belirteçleri ile subklinik hasarı ve fibrozu tanımlama kabiliyeti göz önüne alındığında, KMR giderek artan bir şekilde miyokardit için önemli bir tanı aracı olarak tanımlanmıştır.
Kesin tarama protokolleri tartışmalı olsa da, KMR ayrıca tedaviye yardımcı olması maksadıyla miyokarditli hastaların uzunlamasına takibinde de kullanılmıştır.
Klasik miyokardit vakalarında GGA olması kötü bir prognoz işareti olarak bilinmekle beraber Kovid aşılarından sonra gelişen kalp tutulumları için bu tür bulguların önemi tam olarak bilinmemektedir.
GGA varlığı, kalp kası hasarı ve fibrozisi gösterir ve klasik akut miyokardit hastaları için kötü prognoz işareti olarak kabul edilir ve bu hastalarda tüm sebeplere bağlı ölüm, kalbe bağlı ölüm, transplantasyon, yeniden hastaneye yatma, tekrarlayan miyokardit ve mekanik kalp desteği riskleri yüksektir.
Bu çalışmada mRNA aşısının ikinci dozundan bir hafta sonra tipik göğüs ağrısı ve troponin yüksekliği olan 18 yaşından küçük 16 hasta kardiyoloji uzmanı tarafından muayene edildi, EKG ve EKO gibi tetkiklerle beraber ilk bir hafta içinde ve 3-8 aylık takipten sonra KMR tekrarlandı.
Hastalar kortizon dışı anti-enflamatuar ilaçlarla (ibuprofen) tedavi edildi.
11 vakada (yüzde 68.8), ilk çalışmaya göre ölçülebilir GGA’ da önemli bir düşüş olmasına rağmen GGA kalıcı idi.
Gelelim neticeye
Aşıya bağlı olarak genç erişkinlerde görülen miyo-perikardit vakalarında belirtiler geçmiş ve troponin normale gelmiş olsa bile bunların KMR ile takipleri gerekir.
Çünkü klasik miyokardit vakalarında tespit edilen ödem ve GGA gibi bulgular kötü prognoz işaretidir ve bunun aşıdan sonra ortaya çıkan miyokardit vakaları için de geçerli olması ihtimali vardır.
mRNA aşılarından sonra görülen mini mini minnacık pıhtıları da kalp kası ve kalp zarı tutulumunu da önemsemek gerekir.
Buna göre, miyokardit gelişen hastaların en azından 6 ay süreyle ağır spor ve egzersizden uzak durmaları şayanı tavsiyedir.
Kaynak: https://www.jpeds.com/article/S0022-3476(22)00282-7/fulltext#%20
***