Yazdığı şarkı sözünün, besteci için nasıl bir anlam taşıdığını merak ediyordu. Dört mısradan oluşan sözün, notalarla uğrayacağı değişimin yanında kulağa hoş gelmesini diliyordu.
Hoş gelme olayında manasının derinliği esastı. Merak edilen konular birbirine ekleniyordu. Eklenen ve beklenen merak duygusu, bestecinin hisleri karşısında eriyebilirdi. Bestecinin duygusallığına hiçbir şey söylenemezdi. Çünkü besteci hissettiklerini notaya dökecekti. Duygu yüklü kelimeleri, anlayacağı için bestecinin şarkı sözüne bakışı önemliydi.
Söz yazarı olduğunu iddia eden arkadaş, yazdığı dörtlüğü elime tutuşturdu. “Bestelenmesine değer mi? Diye sordu. Kâğıdı okumadan cebime atarken, “Yarın görüşümü bildiririm,” dedim. Arkadaşa, yalnız bir dörtlük değil, çok sayıda dörtlükler olsun. Kâğıtlar dolsun ki, dörtlüğün biri tutsun.
Arkadaşa aklını kullan, hissettiklerini yaz. Niçin ve nedenleri düşün ve kime hitap ettiğini belirle. Yalnız bu konuda çok okumalısın. Okumaz ve çalışmazsan başarılı olamazsın. Kâğıdında on tane dörtlük olsaydı, psikolojik olarak, emeğin karşılığını alacağını karşındakine inandırırdın. Besteci de böyle düşünecektir. İnsanın iç dünyasına hitap iki cümleyle, besteciyi başlamadan mutlu edersin. Bu iki cümlede bir güzellik ve sevimlilik olmalıdır. İlk anda senden şaheser bir söz beklenmez ama alın teri sonucu yazıldığı anlaşılır. Herkese hitap etmez fakat besteci sözdeki inceliği ve yürekleri titreteceğini sezer ve besteyi zevkle yapar.
Şarkı sözleri güçlü ise bugün dikkat çekmezse bile yarın, üst düzeyde ilgi çekebilir. Şarkı sözleri, duygusallığın ortasında çevresinden habersiz oynayan kedi yavruları güzelliğine sahiptir. Bu güzellik fark edildiğinde korumaya alınır ve en etkili bestesi yapılır. Ressamın çok beğenerek sergilemediği bir tablosu, ilgi gördüğünde, şaşkınlığını gizleyememesi gibi.
Beste için de aynı düşünce geçerlidir. Sonrası okuyucu da önemlidir. Bütün bu etkiler bir araya geldiğinde çok değerli şarkı ortaya çıkacaktır. Burada aklının kabul ettiği hislerine güvendiğin cümleleri kuracaksın, bir yerden alıntı olmayacak. Benzetme yapmayacaksın. Kalıpların dışına çıkabileceksin. Sazın her telinde notalar çok şey anlatmalı ve duygulara tercüman olmalıdır.
Güzel bir beste izleyenleri yerinde tutar. Yaşanmışlığa götürür ve hayaller gerçek olsa denmesine neden olur. İleri bir beste, üstün yetenekli bir duygusallığı gerektirir.
Söz yazarı, besteci ve sesinin güzelliğini notalara döken kadar, ilgi uyandırır. Yine de yazmak süreklilik ister.
Söz yazarı, şarkıya aday cümlelerini, ufkun her noktasında aramalı ve gün ışığına çıkartmalıdır.