Hangi tarım ürünü hangi bölgede yetişir?
Ege, Marmara ve Akdeniz’in tüm illerinde erik
Akdeniz ikliminin olduğu yerde hurma
Diyarbakır, Adana ve İzmir karpuz
Armut, kiraz, vişne, limon, mandalina ve turunç birçok bölgede yetişiyor.
Kayısı, ceviz, fındık v.s..fazlasıyla yetiştiriliyor.
Sıcaklık ve kuru ortamlarda buğday daha hızlı yetişir. Özellikle ülkemizde yaz yağışları ile birlikte buğday sürekli olarak yetişir. Akdeniz bölgesi ve Güney Doğu bölgesinde buğday yetiştiriciliği oldukça fazladır.
Arpa İç Anadolu bölgesinde yetişmekte.
Sıcak bölgelerde daha fazla yetişen Mısır da Karadeniz ve Marmara bölgesinde yetişmekte.
Çukurova bölgesinde ve Amik ovasında bolca pirinç yetişiyor. Tütün, pamuk, zeytin farklı bölgelerde yetişen ürünler arasında. Türkiye’de bol yağış alan Doğu Karadeniz bölgesi hariç her yerde yetiştirilmektedir. Ayçiçeği üretiminin %70’i Marmara Bölgesi’nde bulunan Edirne, Tekirdağ, Kırklareli, Bursa ve Balıkesir illerinde yapılmaktadır..
Fasulye, bakla, nohut, soya, mercimek, bezelye gibi ürünler; kırmızı mercimek en fazla Güneydoğu Anadolu’da, yeşil mercimek ise İç Anadolu’da üretilmektedir.
Narenciye, baklagiller ve hemen hemen tüm ürünlerin yetişebildiği zengin topraklara sahip bir ülkeyiz. Ekilecek o kadar arazilerimiz var ki. Neden ekilmiyor? Neden değerlendirilmiyor? Ne işimiz var bizim Afrika’da ki topraklarda?
Çiftçiye, Mandıracıya üretim için tam destek verilirse ithalata bırakın ihracat yapacak kadar zenginiz. Dışa bağımlı yapacak hale getirildik Rusya/Ukrayna savaşının artan zararları yansımaya başladı.
Enerji fiyatları, artan tarımsal girdiler ve kur farkı yanı sıra günlerdir süren Rusya – Ukrayna savaşı, yağ fiyatları ve stokunu olumsuz etkiliyor. Dünya Ayçiçek ithalatının yaklaşık yüzde 70’i Rusya-Ukrayna bölgesinde gerçekleşirken, stokların tükenme ve fiyatların daha da artma riskine karşı vatandaşlar marketlerde adeta yağ yarışına giriyor.(Sözcü Alıntı)
Tarlada izi olmayanın harmanda yüzü olmaz Bir kişi çalıştığı iş için emek vermiyor ve ciddiye almıyorsa, ondan hiçbir hayır gelmez. Tarım Bakanımız tarlada, sahalarda çiftçilerle bizzat konuşursa radikal ve acil eylem planı ve üretim politikası için kolları sıvayabilir. Hep oturduğumuz yerden alt birimlerin verdiği bilgi ve ağdalı kelimelerle ezber konuşması yapıyoruz. Konuşmak değil, icraat bekliyor vatandaş…
Birçok ürüne İhracat yasağı getirildi. Lojistik zinciri denilen tüm halkalar bundan zararlı şekilde nasibini aldı. Üretime destek yok. İhracat yasakları çok. Ne yiyeceğiz. Sektörler kazanç kalemlerini nerden sağlayacak. Marketlerde 108 TL aldığınız yağ bir saat sonra 128 TL olduğunu görüyorsunuz. Denetim yok. Talan eden marketlere koşan halka kızmayın. Bu insanları bu duruma sürükleyenler suçlu.
Benzin, doğalgaz ve elektrik zamlarını sindiremedik. İndiremedik. Ekmeğe, vasıtalara zam üstüne zam geliyor. Sesimizi çıkaramadık. İş dünyasının devleri konuşuyoruz, gerekli yerlerle görüşüyoruz dediler. Hiç bir değişim olmadığına göre konuşmaların işe yaramadığı acı bir tablo olarak karşımıza çıkmakta.
Türk iş insanları Kırgız’da üretim yapıyor. Oradaki topraklarda üretip ülkemize satıyorlar. Maliyetlerin ucuz olmasından dolayı tercihleri bu yönde oluyor.
Maden için zeytinleri gözden çıkarırsak, altın için kaz dağlarındaki örneği yaparsak bol bol maden ve altın üretip hep birlikte oturup yeriz.
Üretmeden her şeyi tüketmeyi öğrendik. Hazıra dağ dayanmaz…..